vineri, 29 februarie 2008

Painici cu zucchini si morcov

(12 bucati)

38g unt moale (*1)
20g zahar brun
275-300g faina (**)
90g morcov ras
50g zucchini ras
5g drojdie uscata
1/2 lingurita sare
125ml lapte caldut (*2)

Zaharul se dizolva in lapte.
Drojdia se amesteca cu putin lapte caldut (in care s-a dizolvat zaharul) si se lasa la dospit aprox. 10 min. Peste ea se adauga faina, legumele rase, restul de lapte, sarea si untul. Se framanta pana se aduna intr-un aluat elastic, putin lipicios. Se pune intr-un castron, se acopera cu o folie (sa nu se usuce) si se lasa la crescut aprox. o ora.
Se modeleaza 12 painisoare, se aseaza in tava cu hartie de copt, se acopera cu folie si se lasa din nou la crescut pt. aprox. 40 min.
Se ung cu galbenus amestecat cu lapte (eu le-am uns numai cu lapte).
Se coc 20-30 min. in cuptorul preincalzit la 150°C.

Photobucket

~~~~~~~*******~~~~~~~
Fiindca am vrut sa le fac "de post"...
(*1) - in loc de unt am folosit margarina Pro-Activ
(*2) - in loc de lapte am folosit lapte de soia
~~~~~~~*******~~~~~~~
(**) - initial am pornit de la 275g dar fiindca era prea moale si lipicios aluatul am mai adaugat putina faina ... in final am ajuns la 300g

~~~~~~~*******~~~~~~~
Dupa o reteta postata de Daneza13 pe Culinar.

marți, 26 februarie 2008

Fursecuri cu fulgi de ovaz

1 cana faina
3/4 cana fulgi de ovaz
1/2 lingurita praf de copt
un praf de sare
3/4 cana stafide

70ml ulei
70ml miere
70ml suc de portocale
coaja de portocala sau lamaie rasa
~~~~~~~~~~~~
(1 cana = 200ml)

Intr-un castron se amesteca faina cu fulgii de ovaz, praful de copt, sarea si stafidele.
Separat se amesteca uleiul cu mierea, sucul de portocale si coaja rasa. Se toarna totul peste cele "uscate" din castron si se amesteca pana se omogenizeaza. Se ia cate o lingura de amestec si se pune in tava cu hartie de copt...

Photobucket

Fursecurile se coc aprox. 15-20 min. in cuptorul preincalzit la 180°C sau pana se rumenesc putin pe margine.

Photobucket

joi, 21 februarie 2008

Salata cu atsu-age

1/2 bucata atsu-age*
2 oua fierte
1/2 castravete
1 rosie
piper

sos
1 lingurita sos de stridii (oyster sauce)
1 lingurita ketchup
1 lingurita sos de soia
3 lingurita unt de arahide (fara zahar)
3 lingurita suc de lamaie
1 lingurita gimbir ras
1/2 lingurita zahar
1/2 lingurita sare
2 lingurite ulei

Se amesteca bine ingredientele de la sos.
Atsu-age se pune intr-o strecuratoare si peste ea se toarna apa clocotita (ca sa mai iasa din ulei); se scurge bine de apa si se taie in 8.
Rosia se taie felii, ouale in 4. Castravetele... dupa preferinta. Pe o farfurie se aranjeaza bucatile de atsu-age, cele de ou, feliile de rosie si cele de castravete...

Photobucket

si se toarna sosul peste atsu-age, se presara putin piper...

Photobucket

~~~~~~~
*atsu-age = tofu-tare (firm tofu) scurs bine de apa si prajit in ulei adanc;
*(contine de aproape 2 ori mai multe proteine decat tofu)

duminică, 17 februarie 2008

Pui in sos picant de ciocolata

200g carne de pui
1 ceapa
1/2 ardei rosu
1/2 morcov
1 tulpina de telina
400ml apa
2 linguri ulei masline

1 lingura susan macinat
1 lingura unt de arahide
20g ciocolata amaruie
1/2 lingurita sare
1 lingurita piper de Cayenne
2 lingurita pudra de ardei (paprika)
1/2 lingurita coriandru
1/2 lingurita allspice
piper

Apa se pune pe foc si cand incepe sa clocoteasca se adauga carnea taiata in bucati potrivite si se lasa sa fiarba pana ce aceasta se face. Se scoate carnea deoparte, dar se pastreaza si apa in care a fiert.
Intr-o tigaie se infierbanta uleiul si se calesc bine legumele taiate cubulete. Se toarna apoi apa de la carne si se lasa sa fiarba pana se face morcovul.
Se adauga ciocolata, untul de arahide, susanul, sarea, toate condimentele si carnea de pui

Photobucket

si se fierbe pe foc mic, amestecand usor, aprox. 10 min. Se serveste cu orez....

Photobucket

vineri, 15 februarie 2008

Tortulete ciocolata

Photobucket

(3 torturi cu diam. de 15 cm)

400g faina
100g cornstarch (amidon de porumb)
80g cacao
un praf de sare
2 linguri praf de copt

260ml cafea tare rece
200ml ulei
200ml miere

gem de caise / portocale
cioco colorata, bombonele

Faina se cerne impreuna cu cacaua, amidonul, sarea si praful de copt...

Photobucket

cafeaua, uleiul si mierea se amesteca bine.

Photobucket

La acest amestec se adauga amestecul de faini si se omogenizeaza (iese o compozitie mai grosuta)...

Photobucket

se imparte in trei forme, se niveleaza suprafata si se coace in cuptorul preincalzit la 180°C pt. 30-40 min.
Dupa ce s-au racit, tortuletele se ung cu gem si se presara cioco sau bombonele...

Photobucket

joi, 14 februarie 2008

Muffins cu ciocolata

(12 muffins-uri mari)

190g faina pt. paine
190g faina
6 linguri cacao
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat

200ml apa
200ml lapte de soia
120ml ulei
un praf de sare
180g zahar
esenta de migdale
migdale felii

Fainile se cern impreuna cu cacaua, praful de copt si bicarbonatul...

Photobucket

apa se amesteca cu zaharul pana ce acesta se dizolva; se adauga sarea, uleiul si esenta de migdale si se amesteca bine.

Photobucket

Peste acesta se adauga amestecul de faini si se omogenizeaza...

Photobucket

se toarna in forme, se presara feliile de migdale

Photobucket

si se coc 15-20 min. in cuptorul preincalzit la 180 C (se incearca cu scobitoarea daca s-au facut).

Photobucket

Premii

Alexandra, Daneza, Dana2dor, Deea, Diana, Didona, Ginette,
Happy, KrisFoto, Laura, Nicolina, Paradis,
(daca mi-a scapat vreun nume mii de scuze!)
multumesc tuturor pentru premiile oferite!


Si acord, la randul meu, aceste premii:

premiumeme mika

award Premio A la Luz Interior gourmandine-cuoca

premio briliante excellent bca_badge_food



proximidade2 ArtePontoVida brillante

amizade Premio_oro

tuturor blogger-eselor "delicioase" din listuta mea,
care-mi sunt atat de dragi sufletului

miercuri, 13 februarie 2008

Trufe cu Cous-Cous

(30 de trufe mari )

1-1/2 cana apa
1-1/2 cana lapte de soia
3/4 cana miere
un praf de sare
1-1/2 cana Cous-Cous
2 linguri cacao
3/4 cana pudra de migdale

esenta de vanilie, fulgi de cocos
esenta de rom, cacao
esenta de migdale, amestec de "nuci" (fistic, migdale) tocate
gem de caise / portocale

~~~~~ ~~~~~~~
1 cana = 200ml
~~~~~ ~~~~~~~

Intr-o cratita se amesteca apa, laptele de soia, mierea si sarea si se pune pe foc. Cand a inceput sa clocoteasca se adauga Cous-Cous-ul amestecat cu cacao;

Photobucket

cand incepe sa clocoteasca se face focul mic si se lasa sa fiarba aprox. 5 min. (tot lichidul se va absorbi). Se ia de pe foc, se adauga praful de migdale, se amesteca.

Photobucket

Se intinde compozitia intr-o tavita, se acopera cu un prosop umed si se lasa sa se raceasca.
Se imparte compozitia in trei:
- in prima se adauga esenta de vanilie si se "framanta" putin; cu mana umezita se fac bile. Se ung palmele apoi cu gem, se rostogoleste fiecare bila intre palme pana se imbraca in gem; se dau prin fulgi de cocos

Photobucket

- in a doua se adauga esenta de rom. Se fac bile la fel ca si precedentele doar ca la final se dau prin cacao

Photobucket
- in a treia se adauga esenta de migdale. Se fac bile la fel ca si primele doar ca la final se dau prin amestecul de "nuci".

Photobucket

marți, 12 februarie 2008

Prajitura cu lamaie

3 lamai bio mari
6 oua
100g zahar brun
250g pudra de migdale
1 lingurita praf de copt

Lamaile se spala si se pun la fiert pt. o ora. Se scurg si se lasa sa se raceasca. Apoi se taie si se curata de samburi.
Se pun in blender pana devin pasta; se adauga si restul ingredientelor si se mixeaza cateva minute. Totul se toarna intr-o tava (23x23 cm cea folosita de mine) si se coace la 180°C pt. aprox. o ora sau pana ce o scobitoare infipta in prajitura iese curata.
Se lasa sa se raceasca bine si apoi se taie. Se poate pudra cu zahar, dupa preferinta.

Photobucket

joi, 7 februarie 2008

Pizza cu 2 blaturi

Photobucket
(tava de 30x30cm)

blat-1
150g faina pt. paine
un praf de sare
65ml lapte caldut
12g zahar
1 lingurita drojdie uscata
1/2 ou

Faina se cerne impreuna cu sarea.
Laptele, zaharul si drojdia se amesteca. Se lasa cateva minute la loc cald. Se amesteca apoi cu oul batut si se toarna totul peste faina. Se amesteca pana se aduna in aluat. Se framanta putin dupa care se acopera si se lasa sa se odihneasca 10 min.
Dupa cele 10 min. se intinde intr-o foaie putin mai mare fata de dimensiunea tavii. Se pune in tava unsa bine cu ulei. Se acopera si se lasa sa se odihneasca din nou pt. 20 min.

Photobucket

blat-2
2 cartofi mari
1 ou
100ml lapte
3 linguri faina
1 ceapa
sare, piper

Cartofii se rad intr-un castron. Se adauga ceapa taiata "pestisori", laptele, oul batut, faina, sarea si piperul si se amesteca bine.

Photobucket

Se intinde peste blatul-1 odihnit.

Photobucket

Se coace in cuptorul preincalzit la 180 C pt. aprox. 20min.


Intre timp se pregateste umplutura:
150g cascaval
150g sunca / salam / bacon
10-12 masline verzi
1 conserva de ciuperci

1/2 cana piure / pasta de rosii
cateva picaturi de tabasco
oregano
sare, piper

Cascavalul se rade, salamul se raie bucatele, maslinele rondele, ciupercile se scurg bine de apa.
Pasta de rosii se amesteca cu tabasco, oregano, sare si piper.

Dupa cele 20 de min. copt se scoate tava, se intinde pasta de rosii si peste ea se "presara" salamul, ciupercile, maslinele

Photobucket

si cascavalul si se da din nou la cuptor pt. aprox. 15 min.

Photobucket

duminică, 3 februarie 2008

Retragerea lui Tochiazuma

Ieri a avut loc festivitatea de retragere a luptatorului de sumo Tochiazuma. Cu toate ca a fost destul de bun n-a reusit sa depaseasca titlul de oozeki si sa ajunga yokozuna. Se pare ca acesta ar fi fost si unul dintre motivele retragerii (+ ceva probleme de sanatate)...
Am avut sansa sa stau foarte aproape de dohyou ("arena" unde se desfasoara luptele) - asta prin bunavointa unui prieten al sotului, care a cumparat biletele pt. aceasta festivitate de anul trecut din august (de cand s-au pus in vanzare)... am mai fost de 2 ori la sumo, dar de fiecare data am avut locuri mai in spate... nici nu se compara... atmosfera este total diferita cand esti aproape... ca sa nu mai spun ca, pe langa faptul ca am fost aproape de arena, am fost langa una din intrarile luptatorilor sumo ...
Poze nu prea am facut, mai mult mini-video-uri... m-am gandit ca altfel se transmite mai bine atmosfera din sala... mii de scuze pentru imaginile neprofesionale :(
Dar sa o iau cu inceputul... aici - eu zgribulita de frig - la intrarea in kokugikan (cladirea in care au loc intrecerile sumo):

Photobucket

Langa dohyou - mai mult de atat femeile n-au voie sa se apropie... exact in spatele meu, pe fasia galbena se aseaza luptatorii sumo, gyouji (un fel de "arbitru" - cand au loc luptele) sau oyakata ("antrenorii" luptatorilor sumo)...

Photobucket

"Aranjamentul" de deasupra dohyou-ului:

Photobucket

Deasupra ultimului rand de locuri sunt pozele campionilor fiecarui sezon. Intr-un an sunt 6 sezoane - 3 din ele in Tokyo, iar restul in Nagoya, Osaka si Fukuoka. Din cate am inteles pozele ar cam fi ale campionilor din ultimii 2 ani.

Aici un fragment dintr-un cantec interpretat de cativa sumo (asa ceva nu are loc decat in zile festive, in genul celei de azi)...

... care a fost urmata de o "lupta-distractiva" (acesta a fost cel mai lung filmulet si l-am taiat in doua fiindca nu puteam sa-l incarc... si chiar si asa n-am reusit sa-l aduc, deci trec link-urile)


Aici, Tochiazuma luandu-si "la revedere" de la public... ultima intrare in arena in "costumatia" de sumo...

... a revenit, de data asta imbracat in kimono, pentru "ritualul" de retragere - reprezentat prin taierea oichou-ului (parul lung strans deasupra capului). Chestia asta a durat cel mai mult fiindca au fost aprox. 300 de persoane care au taiat cate putin... unul dintre "taietori" - un fost jucator de volei - acum este "talent" de televiziune:

Intre "taieturi" un cantec interpretat de Nobuteru Maeda (vocalistul trupei Tube) - cantec care inseamna mult pt. Tochiazuma... din spusele prezentatorului, se pare ca aceasta melodie l-a imbarbat de multe ori pe Tochiazuma...

...ultima taiere si cea in adevaratul sens al cuvantului a fost facuta de oyakata care este chiar tatal sau... Din pacate exact in acel moment s-au gasit sa se intoarca la locuri cateva "personaje" care s-au vanturat tot timpul festivitatii ...

Tochiazuma si-a luat inca o data "la revedere" de la public si s-a retras...

Dupa asta au urmat cateva lupte sumo intre luptatorii din categoria maku-uchi (categoria celor mai buni luptatori - in total sunt 6 categorii: maku-uchi, juryou, makushita, sandanme, jonidan si jonokuchi - ultima fiind grupa bobocilor )... insa nu au fost chiar lupte serioase... mai mult de spectacol... doar in astfel de zile ai ocazia sa-i vezi pe luptatori zambind sau razand ... Aici intrarea celor din grupa de Est:

si aici cei din Vest (printre ei Kotoushu din Bulgaria; si el este oozeki, deci un luptator bun):

Dupa ce luptatorii s-au retras ... cat timp s-au pregatit pt. luptele care aveau sa urmeze, cei doi yokozuna (Hakuhou si Asashoryu), impreuna cu cate doi oozeki ne-au prezentat acest shiko - de obicei are loc in ultima zi a sezonului de sumo (a 15-a zi)...

Si au inceput luptele... cateva secvente... aici cu Takamizakari (cel cu mawashi albastru) - i se mai spune si Robo-cop - inainte de a incepe lupta are cateva miscari de "incurajare" personala foarte haioase... din pacate nu le-am prins :( ...

... aici Kotoushu (cel cu mawashi negru):

... si la final cei doi yokozuna - Hakuhou si Asashoryu:

In timp ce priveam luptele am "rontait" niste senbei (un fel de biscuiti din orez) cu un "imprimeu" din yakinori:

Photobucket

Si cam asta a fost ;) ... totul a inceput la orele 11:30 si s-a termintat la orele 16:00 :)

Chec cu castane si matcha

100g faina
1 lingurita praf de copt

1 lingura matcha (pudra de ceai verde)

90g unt moale
50g zahar
2 oua (la temp. camerei)
100-150g castane din sirop

esenta de rom

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la 160°C.
Faina se cerne impreuna cu praful de copt si matcha. Castanele se taie cuburi si se stropesc cu putina esenta de rom.
Untul se freaca spuma cu zaharul. Se adauga treptat ouale batute si se mixeaza bine. Se adauga castanele si se amesteca usor, apoi faina si se amesteca de jos in sus cu o paleta, cat sa se omogenizeze compozitia. Se toarna in forma unsa si tapetata cu faina sau hartie de copt si se coace cam 45-50 de min. sau pana se face (se verifica cu scobitoarea ).

Photobucket

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails