luni, 28 aprilie 2008

Cozonac de post

maia
7g drojdie uscata
1/4 apa calda
1 lingura faina

Se amesteca toate bine si se lasa la loc cald pana isi dubleaza volumul.

aluat
3 cani faina
1/4 cana amidon de cartof
un praf de sare
2 linguri ulei
1 cana lapte de soia cald
1/4 cana sirop de artar (sau alt sirop sau miere)
1/4 cana zahar de artar (sau zahar alb/brun)
coaja rasa de la o lamaie

esenta de migdale / rom
esenta de vanilie
Faina se cerne impreuna cu amidonul si sarea.
Zaharul si siropul se dizolva in laptele cald. Se adauga apoi uleiul si esentele. Totul se toarna peste faina si se amesteca putin, se toarna si maiaua crescuta si se amesteca pana se aduna in aluat apoi se framanta. Daca este prea lipicios se mai adauga putina faina. Cand a devenit un aluat elastic si usor de manevrat se pune intr-un castron uns putin cu ulei,

Photobucket

se acopera cu o folie si se lasa la crescut pentru aprox. 3 ore.

Photobucket

Dupa cele 3 ore, se framanta putin doar cat sa iasa aerul; se acopera si se lasa din nou la crescut pentru cel putin o ora.

umplutura (*)
200g martipan
200g pudra de alune
150ml lapte de soia
esenta de migdale / rom

Se amesteca toate bine pana devin o pasta care se poate intinde.

Photobucket

Pe masa de lucru se presara putina faina si se intinde aluatul intr-o foaie dreptunghiulara. Se pune umplutura,

Photobucket

se niveleaza si se ruleaza aluatul cu umplutura. Sulul rezultat se mai ruleaza putin pe masa de lucru intinzandu-l usor . Se trece in forma "incolacindu-l"...

Photobucket

Se acopera cu folie si se lasa sa se odihneasca o ora.

Photobucket

Se unge cu lapte de soia si se da la cuptor pentru 30 min. dupa care se acopera cu o folie de aluminiu si se mai lasa aprox. 30 min.
Cand este gata se scoate din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Dupa ce s-a racit complet se impacheteaza in folie ca sa nu se usuce.
Aici o sectiune:

Photobucket

si inca una...

Photobucket

~~~~~~~~~~~~~
1 cana = 200 ml
~~~~~~~~~~~~~
(*) umplutura este de la Cozonacul cu alune si martipan al Mayei.

vineri, 25 aprilie 2008

Placintele cu tofu si spanac

24 foi de placinta

umplutura
200g spanac congelat
1/2 ceapa
450g tofu
1/2 lingura ghimbir ras
1/2 lingura usturoi ras
1 lingurita rasa praf de curry
sare, piper

Spanacul de opareste si se scurge bine de apa.
Tofu se infasoara in cateva servete de hartie si se lasa asa cateva minute ca sa se mai absoarba apa din el.
Ceapa se taie marunt si se caleste in aprox. 2 linguri ulei de masline; cand aceasta a devenit transparenta se adauga spanacul

Photobucket

si se caleste putin, apoi tofu, condimentele si se caleste in continuare pana se absoarbe apa lasata de tofu. Se lasa sa se raceasca.

Photobucket

Pe masa de lucru se trece o foaie de placinta, se stropeste cu putin ulei de masline (sau se unge cu unt topit), peste ea se aseaza alta foaie, iar peste ea aprox. 2 linguri de umplutura

Photobucket

si se impacheteaza:

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

La fel se procedeaza si cu celelalte foi. Placintelele rezultate se aseaza in tava unsa cu ulei, se stropesc deasupra cu putin ulei de masline (sau se ung cu unt topit)

Photobucket

si se coc pana se rumenesc.
Se pot servi atat calde cat si reci.

Photobucket

duminică, 20 aprilie 2008

Canapele de atsuage cu creveti

12 creveti fierti
4 rosii cherry
cateva suvite de ardei galben
frunze de salata
patrunjel
1 pachet atsuage* (cu 6 cuburi)

Photobucket

sos pt. creveti
1 lingurita ghimbir ras
1 lingurita usturoi ras
4 linguri ketchup
1/2 lingurita sos chilli
3 linguri maioneza
sare, piper

Cuburile de atsuage se oparesc - pentru a mai scoate din ulei. Se lasa sa se raceasca pe servete de hartie (ca sa se mai absoarba din apa). Se taie apoi in doua.
Crevetii se amesteca bine cu sosul.
Rosiile se taie feliute. Frunzele de salata se taie la o dimensiune putin mai mare fata de atsuage.
Pe fiecare 1/2 de atsuage se aseaza intai o frunzulita de salata, apoi un crevete imbracat bine in sos si-o feliute de rosie. Se decoreaza cu ardei galben si patrunjel.

Photobucket

*atsuage = tofu scurs bine de apa si apoi prajit in ulei adanc pana face o crusta aurie la exterior

ASA NU: FURT DE POZE!

Dupa ce-am citit in blog la Lily si la Maria avut si eu neplacuta surpriza sa descopar pe site-ul Dr. Oetker, la concursul "Mama anului" cateva poze care-mi apartin ... deci "furate" de pe acest blog si trecute acolo de alte persoane pe care nici macar nu le cunosc...

Tortul cu fructe kaki postat de mine la Torturi

Photobucket

trecut pe acel site de Daniela-Nicoleta Ardelean cu numele de Tort Diplomat.


Tortul cu alune si migdale, aflat tot la Torturi

Photobucket

trecut pe acel site de Marioara Safta cu numele de Tort de fructe ... cu toate ca tortul acesta este plin de alune si migdale si n-are nici un fruct in el.


Prajiturele cu ciocolata si ghimbir aflate la Prajiturele, fursecuri

Photobucket

trecut pe acel site de Irina Alexi.

Nu le pot transmite acestor "mamici" decat: R U S I N E ! ! !

joi, 17 aprilie 2008

Cuburi ciocolatoase

380g ciocolata amaruie - tocata
20g unt

100g galbenus (aprox. 6 galbenusuri)
50g zahar (sau 100g pt. varianta mai dulce)
50g amidon de porumb (cornstarh)
2 linguri ness

160g albus (aprox. 4~5 albusuri)
50g zahar (sau 100g pt. varianta mai dulce)

Se unge forma (eu am folosit 2 forme de 18x8cm) cu unt si se tapeteaza cu putina faina.
Se da drumul la cuptor sa se incalzeasca la 110°C.

Ciocolata se topeste la bain-marie impreuna cu untul. Se lasa sa se raceasca putin.

Photobucket

Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul,

Photobucket

se toarna apoi peste ciocolata topita si se amesteca bine.

Photobucket

Se adauga si amidonul si ness-ul si se amesteca.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul;

Photobucket

jumatate din aceasta spuma se mixeaza bine cu amestecul de ciocolata si galbenusuri. Se adauga si restul de spuma de albus, treptat, amestecand usor de jos in sus

Photobucket

si se toarna totul in forma tapetata cu faina.

Photobucket

Aceasta se pune in tava de la aragaz in care se toarna apa fierbinte de aprox. 1cm inaltime si se da la cuptor la 110°C pentru aprox. 2 ore.
Dupa ce s-a racit complet se da la frigider pt. cateva ore, apoi se scoate din forma (cu grija) si se taie cuburi (sau dupa preferinta) cu un cutit inmuiat in apa fierbinte si sters de fiecare data.
Si un cubulet ...

Photobucket

marți, 15 aprilie 2008

Napolitane cu cocos

5 foi de napolitane

crema cocos
400ml apa calda
120g lapte praf de cocos (2 pachete)
60g zahar
5 linguri amidon de porumb
2 galbenusuri
20g unt nesarat
40g fulgi de cocos (tocati marunt)

Laptele praf se dizolva in 350ml apa; in restul de 50ml se dizolva amidonul si se toarna peste laptele de cocos. Se adauga apoi zaharul si galbenusurile frecate putin. Totul se pune pe foc mic si se tine amestecand continuu pana se leaga intr-o crema de consistenta smantanei;

Photobucket

se inchide focul, se adauga untul si fulgii de cocos si se amesteca. Se rastoarna intr-o tavita, se acopera cu o folie - direct pe crema - si se lasa sa se raceasca dupa care se umplu foile.

Photobucket

Photobucket

Deasupra se acopera cu o folie, se pune o placa sau un tocator si se da la frigider (eu am lasat o noapte). Se taie romburi... sau dupa preferinta...

Photobucket

duminică, 13 aprilie 2008

Legume, leguminoase, radacinoase

Alge = kaisou
Andiva = endaivu
Anghinare = aatichouku
Ardei gras galben = kiro-paprika
Ardei gras rosu = aka-paprika
Ardei gras verde = ao-paprika
Ardei verde (mai mic comparativ cu ardeiul gras) = ao-piiman
Bama = okura
Bob = sora-mame
Broccoli = burokkorii
Cartofi = jagaimo
Cartofi noi = shin-jagaimo
Cartofi dulci = satsumaimo
Castraveti = kyuri
Ceapa uscata = tamanegi
Ceapa verde = bannou-negi / konegi
Ciuperci = kinoko
Conopida = karifurawaa
Dovleac = kabocha
Dovlecei = zukkiini
Esalot = esharotto
Fasole verde = saya-ingen
Fasole uscata = ingen-mame
Gulie = koururabi
Lastar de bambus = takenoko
Lastar de porumb = bebiikoun
Linte = renzu-mame
Mazare verde boabe = endou-mame / guriin-piisu
Masline = oriivu
Morcovi = ninjin
Nap = kabu
Naut = hiyoko-mame
Papadie = tanpopo
Pastarnac = paasunippu
Praz = riiki / (naga-negi)
Radacina de lotus = renkon / hasu
Ridichi (mici, pt. salata) = radisshu
Rosii = tomato
Salata verde = retasu
Sfecla rosie = biito
Spanac = hourensou
Sparanghel = asupara
Telina (tulpina) = serori
Urzici = irakusa / netouru
Varza alba = kyabetsu
Varza Bruxelles = mekyabetsu
Varza rosie = murasaki kyabetsu / aka kyabetsu
Vanata = nasu

*pentru citirea roumaji vezi aici

Fructe

Afina = buruuberii
Ananas = painappuru
Avokado = abokado / avokado
Banana = banana
Caise = anzu
Capsuni = ichigo
Cirese = sakuranbo
Cocos = kokonattsu
Duda = kuwa no mi
Fructul pasiunii = passhon-furuutsu
Grapefruit = gureepu-furuutsu
Gutuie = marumero
Gutuie chinezeasca - karin
Kiwi = kiuifuruutsu
Lamai = remon
Mandarine = mikan
Mango = mangou
Mere = ringo
Mura = kuroichigo
Nectarina = nekutarin
Papaya = papaiya
Pere = younashi / ra-furansu
Pepene galben = melon
Pepene verde = suika
Piersica = momo
Portocale = orenji
Prune = sumomo / puramu
Rodie = zakuro
Smochina = ichijiku
Stafida = reezun
Struguri = budou
Visina = sawaa cherii
Zmeura = ki-ichigo

*pentru citirea roumaji vezi aici

Nuci si seminte

Alune de pamant = heezerunattsu
Arahide = rakkasei / piinattsu
*unt de arahide = piinattsu-bataa
Castane = kuri
Cocos = kokonattsu
*lapte de cocos = kokonattsu miruku
Fistic = pisutachio
Mac = keshi (no mi)
Migdale = aamondo
Nuci = kurumi
Seminte de floarea-soarelui = himawari (no tane)
Seminte de pin = matsu (no mi)
Susan = goma

*pentru citirea roumaji vezi aici

Plante aromate, mirodenii

Agar-agar = kanten
Anason = anisu
Ardei iute = tougarashi
Arpagic = chaivu
Busuioc = bajiru / bajiriko
Cacao = kokoa
Cardamon = karudamon
Chimen (chimion) = kyarauei
Cimbrisor = taimu
Coriandru = koriandaa
Creson = kuresu
Cuisoare = kurouvu
Fenicul = fenneru
Foi de dafin = beeriifu / rourie
Gelatina = zerachin
Ghimbir = shouga
Hrean = housuradisshu / seiyouwasabi
Ienupar = byakushin zoku
Lemn dulce = kanzou
Leurda = ramuson
Leustean = rabijji / robeeji
Levantica = ravendaa
Maghiran = majoramu
Marar = diru
Menta = minto
Miere = hachimitsu
Mustar = masutaado / karashi
Nucsoara = natsumegu
Oregano = oregano
Otet = su
Otet de mere = ringo-su
Otet de vin = wainvinegaa
Patrunjel = paseri
Pelin = nigayomogi
Piper = koshou
Roinita = remonbaamu
Rozmarin = rouzumarii
Salvie = seeji
Sare de bucatarie = shio
Schinduf = fenuguriiku
Scortisoara = shinamon
Sirop de artar = meepuru shiroppu
Sofran = safuran
Sos de soia = shouyu
Tarhon = taragon
Usturoi = ninniku
Vanilie = vanira
Zahar = satou

Bicarbonat = juusou
Drojdie = pan koubo
Drojdie uscata = dorai iisuto
Praf de copt = beekingu-paudaa

*pentru citirea roumaji vezi aici

Cereale, produse de panificatie

Grau = komugi
*faina = komugiko
*faina cu continut proteic peste 12% (pt. aluaturi dospite, paste, raamen) = kyourikiko
*faina cu continut proteic in jur de 9% (pt. udon, okonomiyaki, takoyaki) = chuurikiko
*faina cu continut proteic sub 8,5% (pt. prajituri, tempura, sosuri) = hakurikiko
*faina integrala = zenryuufun
*graham = gurahamuko
*gris = semorina
*aluat foietaj (frantuzesc) = pai kiji
*foi de placinta = paato firo
*macaroane = makaroni
*paine = pan
*spaghete = supagetti
Hrisca = soba
*faina de hrisca = sobako
Mei = kibi
Orez = kome
*orez brun (nedecorticat) = genmai
*orez dulce / "lipicios" = mochigome
Orz = oomugi
Ovaz = ootomugi / ootsumugi
*fulgi de ovaz = ooto miiru
Porumb = koon
*amidon de porumb = koon sutaachi
*malai = tomorokoshi no kona / koon miiru
Secara = raimugi

*pentru citirea roumaji vezi aici

Lactate, branzeturi, oua

Branza (in general) = chiizu
Branza dulce de vaca = katteeji-chiizu
Branza-crema = kuriimu-chiizu
Iaurt = youguruto
Kefir = kefia
Lapte de vaca = gyuunyuu
Lapte parf = sikimu-miruku
Ou = tamago
Ou de prepelita = uzura no tamago
Smantana acra = sawaa-kuriimu
Smantana dulce (pt. frisca) = nama-kuriimu

*pentru citirea roumaji vezi aici

Uleiuri si grasimi

Margarina = maagarin
Ulei = abura
Ulei de floarea-soarelui = himawari-yu
Ulei de masline = oriivu-oiru
Ulei de salata = sarada-yu / sarada abura
Ulei de soia = daizu abura
Ulei de susan = goma abura
Unt = bataa
Untura = raado

*pentru citirea roumaji vezi aici

Peste si fructe de mare

Caracatita = tako
Caras = funa
Crap = koi
Crevete = ebi
Hering = nishin
Macrou = saba
Midie = murasakiigai / muuru-gai
Pastrav = masu
Rechin = same
Sardea = iwashi
Scoica = kai
Scoica St. Jacques = hotate
Sepie = ika
Somn = namazu
Somon = sake / saamon
Stridie = kaki
Ton = maguro

*pentru citirea roumaji vezi aici

Carne si preparate din carne

Carne de curca = shichimenchou / taakii
Carne de miel = ramu-niku
Carne de oaie = maton
Carne de porc = buta-niku
Carne de pui = tori-niku
Carne de vaca = gyu-niku
Carne tocata = hiki-niku
Carnati = souseeji
Crenvursti = uinna souseeji
Ficat de porc = buta-levaa
Pateu de ficat = levaa peesuto
Salam = sarami souseeji
Slanina, bacon = beekon
Sunca = hamu

*pentru citirea roumaji vezi aici

Roumaji

Roumaji reprezinta transpunerea sunetelor japoneze in litere latine. Trec cateva care apar la mine in dictionar:

ou / ō = oo (cooperatie)
shi = şi
sha = şa
shu = şu
sho = şo
ji = gi (gingaş)
ja = gea (geanta)
ju = giu (giuvaer)
jo = geo (geometrie)
chi = ci
tsu = ţu
cha = cea (ceapa)
chu = ciu (ciuperca)
cho = ceo (ce-o fi asta?)

si cateva care reprezinta sunete lungi (trecute de mine):

ii = i lung ca in fiica
ee = e lung ca in feerie
uu = u lung ca in continuu
aa = a lung

sâmbătă, 12 aprilie 2008

Paine 50% secara

300g faina
300g faina secara
60g seminte de in (optional)
2 lingurite sare
1 lingurita zahar
15g drojdie uscata
350ml apa calduta

Drojdia se dizolva impreuna cu zaharul in 50ml apa calduta si se lasa la crescut cateva minute.
Faina se cerne impreuna cu faina de secara si sarea, apoi se adauga semintele de in. Se face o adancitura in mijloc si se toarna drojdia si restul de apa (300ml); se amesteca pana se aduna intr-un aluat care se framanta bine (este un aluat tare si putin lipicios). Se da forma rotunda, se pune intr-un castron,

Photobucket

se acopera cu o folie de plastic si se lasa o noapte la crescut. A doua zi va arata cam asa:

Photobucket

Se presara faina si se framanta putin, doar cat sa iasa aerul. Se da din nou forma rotunda, se pune in castron, se acopera cu un prosop umed si se lasa sa se odihneasca 20~30 min.
Se presara faina pe masa de lucru si se framanta putin aluatul, se da forma de paine (o singura bucata sau mai multe; eu am facut 4 painisoare) si se pune in tava cu hartie de copt

Photobucket

se acopera cu un prosop umed si se lasa 2 ore la dospit. Dupa dospire se cresteaza cu cutitul

Photobucket

si se coace aprox. 40 min. la 220°C.

Photobucket

Se lasa sa se raceasca bine pe un gratar, dupa care se taie...

Photobucket

sâmbătă, 5 aprilie 2008

Tort simplu de ciocolata

(forma de 18 cm)

3 galbenusuri
50g zahar

90g ciocolata amaruie
70g unt nesarat
2 linguri smantana dulce

3 albusuri
50g zahar

45g cacao
20g faina

Ciocolata se toaca; untul se taie cubulete; faina se cerne impreuna cu cacaua.
Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul pana se albesc si-si maresc volumul.
In alt castron se pune ciocolata si untul; castronul se tine pe o oala cu apa fierbinte, amestecand pana se topeste ciocolata. Se da deoparte, se adauga smantana si se amesteca. Se toarna usor peste compozitia de galbenusuri si se amesteca usor cu o lingura.
Albusurile se mixeaza cu zaharul pana devin o spuma tare. 1/3 din aceasta spuma se adauga la compozitia precedenta si se amesteca usor. Se adauga si restul de albus si se amesteca usor cu lingura. Se toarna in forma tapetata cu hartie de copt, se niveleaza deasupra.
Se coace pt. 10 min. in cuptorul preincalzit la 180°C; se cade apoi temperatura la 170°C si se mai coace inca 45 min.
Se lasa sa se raceasca in forma. Se pudreaza putin cu zahar...

Photobucket

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails