vineri, 27 februarie 2009

Rosbif (roast beef)

500~600g muschi file de vita
sare, piper
1 catel de usturoi ras
1 lingura ulei de masline
1 lingura unt

Pentru a-si pastra forma muschiul de vita se leaga in "plasa" cu o ata de bucatarie... eu am gasit acesta "plasa" de gata, deci doar ce-am imbracat fileul de vita cu ea ;)Intr-o tavita sau o farfurie mare se presara sare si piper si se rostogoleste carnea, apoi se adauga si usturoiul ras si uleiul de masline si se da carnea si prin acest amestec.

roastbeef-1
Se pune carnea intr-o punga tip ziploc, se ruleaza (daca punga este mai mare) si apoi se inchide punga.

roastbeef-2
Se impacheteaza strans in cateva ziare... eu am pus-o in cateva pungi de hartie... apoi intr-un prosop si se pune intr-o oala.

roastbeef-3
Deasupra se toarna apa clocotita - sa acopere bine carnea infasurata;

roastbeef-5
deasupra se pune o farfurie (peste carnea infasurata)

roastbeef-6
si se acopera oala cu capac. Se lasa la cald 1 ora si jumatate. Daca este prea rece in camera se infasoara oala in cateva prosoape.
Se scoate carnea din punga (zeama lasata se mai poate folosi - eu am calit cateva ciupercute, apoi am adaugat zeama lasata de carne peste ele si-am fiert pana s-a absorbit aproape tot lichidul) si se rumeneste in unt pe toate partile. Se scoate pe o farfurie, se acopera cu o folie si se lasa sa se raceasca.

roastbeef-7
Se taie felii si se serveste cu mustar picant (cel cu seminte), hrean sau... wasabi ;)

roastbeef-fin

luni, 23 februarie 2009

"Chec" cu branza si broccoli

1 broccoli
1 ardei rosu
1 ardei galben
4 oua
400g branza dulce de vaca - mai uscatica ;)
3 linguri de parmezan
o mana de cascaval ras
3 linguri faina

Broccoli se desface in buchetele care se clocotesc 1~2 min. apoi se scot in apa rece dupa care se scurg bine de apa si taie bucatele.
Ardeii se taie cubulete.
Ouale se bat putin, se adauga si restul ingredientelor si se amesteca. Se toarna in forma si se coace aproximativ o ora sau pana cand o scobitoare infipta in centru iese curata.
Se lasa sa se raceasca.
Aici compozitia am copt-o intr-o forma patrata de 18cm si a iesit mai inalta :)

broccoli-1

iar aici am copt-o in forme rotunde de madeleine ;)

broccoli-2

joi, 19 februarie 2009

Pajeon (pancake cu ceapa verde)

1 legatura ceapa verde (aprox. 100g)
2 oua mari
1/2 ardei rosu
un praf de sare
faina
ulei

Ouale se bat cu sarea. Ardeiul se taie rondele subtiri.
Ceapa se curata de radacinuta, se spala si se taie in doua. Se da bine-bine prin faina

Photobucket

apoi prin ou. In tigaie se infierbanta putin ulei, se pune ceapa data prin ou, deasupra ei se pun rondele de ardei, apoi se toarna restul de ou si se lasa pana se face.

Photobucket

Se intoarce, se mai lasa cateva minute, presand usor, din cand in cand, cu o paleta.

Photobucket

Cand este gata se scoate pe farfurie

Photobucket

se taie si se serveste asa simpla sau cu sos de otet si sos de soia.

Photobucket

Atunci cand se pun rondelele de ardei se pot adauga si scoici micute sau alte fructe de mare ;)

luni, 16 februarie 2009

Tort cu stafide

Photobucket

blat (38x26cm)
180ml apa
2-1/2 cani faina
3/4 cana cacao
1-1/2 lingurita praf de copt
1-1/2 lingurita bicarbonat
2 lingurite scortisoara
1/2 lingurita sare
2 linguri suc de lamaie
1 banana mare coapta bine
350g tofu moale (kinu-dofu)
1 cana zahar brun
vanilie

pt. insiropat blatul: 100-150 ml sirop

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la 180°C.
Faina se cerne impreuna cu cacao, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara si sarea.
Banana se pune in blender cu sucul de lamaie si se mixeaza, se adauga si tofu si se mixeaza, apoi zaharul, vanilia si apa si se mixeaza bine. Totul se toarna peste ingredientele uscate si se amesteca bine. Se toarna in tava cu hartie de copt si se coace 20-30 min. Va rezulta o foaie de blat de aprox. 1.5cm grosime.

crema de cacao
600g tofu
esenta de rom
3 linguri cacao
60~100g miere sau sirop de artar
200ml apa
6g agar-agar (kanten)
un praf de sare

Se pregateste ca aici.
Se opresc cateva linguri de crema pentru a imbraca tortul, iar restul se foloseste la crema cu stafide.

crema cu stafide
crema de cacao
1/2 cana stafide
esenta de rom

Stafidele se pun la inmuiat in apa calduta cu esenta de rom (eu le-am pus la inmuiat inainte de a ma apuca de blat, deci pana s-a copt si racit blatul, pana am facut si crema... s-au inmuiat foarte bine. Daca tortul nu se face "de post", stafidele se pot inmuia si in rom: ies mult mai aromate, dar si alcoolice :D ), apoi se scurg bine de apa si se amesteca cu crema de cacao.

Blatul se imparte in trei parti egale. Prima foaie se insiropeaza, se unge cu jumatate din cantitatea de crema cu stafide, se aseaza a doua foaie de blat, se procedeaza la fel ca la prima, apoi a treia foaie de blat. Se insiropeaza si aceasta, apoi se imbraca tortul cu crema oprita (fara stafide) si se decoreaza dupa preferinta...

Photobucket

vineri, 13 februarie 2009

Tort Ganache²

blat cacao (21 cm)
6 oua
6 linguri zahar
5 linguri faina
2 linguri cacao
cateva picaturi de esenta de vanilie

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc potrivit (180°C).
Faina se cerne impreuna cu pudra de cacao. Ouale se separa.
Galbenusurile se freaca cu 3 linguri de zahar pana se albesc si aproape isi tripleaza volumul.
Albusurile se bat spuma tare cu restul de zahar. Jumatate din spuma de albusuri se adauga peste galbenusuri si se amesteca usor, dar bine. Se adauga faina cu cacao in 3~4 reprize amestecand usor cu telul para. Dupa ce faina s-a absorbit complet se adauga si restul de albus, in 2 reprize, amestecand usor, dar bine, de fiecare data. Se toarna in tava tapetata si se coace 35~40 min. Se lasa sa se racoareasca putin dupa care blatul se scoate din forma si se lasa sa se raceasca complet pe un gratar.

crema cioco-lapte
300g ciocolata cu lapte
400ml smantana dulce (pt. frisca)

Ciocolata tocata se pune intr-un castron la bain-marie impreuna cu 100~150ml smantana si se tine, amestecand, pana se topeste. Se da deoparte, se adauga treptat si restul de smantana, amestecand. Castronul se pune in alt castron cu gheata si se mixeaza crema pana se raceste si devine spumoasa.

crema cioco-capsuni (sau cioco-alba)
150g ciocolata cu aroma de capsuni
200ml smantana dulce (pt. frisca)

Se prepara la fel ca si crema cioco-lapte ;)

Blatul se taie in trei. Prima foaie se insiropeaza putin, apoi deasupra se trag "cercuri" alternative din creme: incepand de la margine, crema cioco-lapte, apoi crema cioco-capsuni, din nou crema cioco-capsuni, si tot asa pana in centru.

Photobucket

Se aseaza a doua foaie de blat, se insiropeaza si aceasta si deasupra se trag din nou cercuri de crema, de data aceasta inversand ordinea: intai crema cioco-capsuni, apoi crema cioco-lapte...

Se aseaza si ultima foaie de blat, se insiropeaza si aceasta putin, apoi cu restul de crema cioco-lapte se imbraca tortul, decorandu-l dupa preferinta...

Photobucket

marți, 10 februarie 2009

Tort cu capsuni

crema
600g tofu
esenta de capsuni
1 lingurita suc de lamaie

60-100g miere sau sirop de artar
200ml apa
6g agar-agar (kanten)
un praf de sare

Se prepara ca
aici.

blat
150g faina integrala
80g faina alba
3/4 lingura praf de copt
1/4 lingurita bicarbonat
un praf de sare

70ml ulei
75g zahar
70g gem de capsuni
350ml lapte de soia

decor
2 cutii cu capsuni (fiecare cutie are intre 16 si 20 de capsuni)

Se da drumul la cuptor sa se incalzeasca la foc mediu (180°C).
Se cern impreuna ingredientele uscate. Se amesteca bine celelalte (uleiul, zaharul...) si se toarna peste amestecul de faini. Se omogenizeaza bine cele 2 compozitii. Se toarna intr-o forma de tort de 21cm tapetata si se coace aprox. 40 min. sau pana ce o scobitoare infipta in centru iese curata. Se lasa cam 10 minute sa se raceasca in forma dupa care se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet.

Se opresc cateva capsuni pentru decor, iar restul se taie feliute.
Din crema se opresc aprox. 3 linguri pentru decorul final.
Blatul se taie in 3. Se unge primul blat cu crema, se aranjeaza felii de capsuni si peste ele se intinde iarasi crema; se pune si al doilea blat si se repeta pasii precedenti:
crema

Photobucket

feliute de capsuni

Photobucket

si iarasi crema

Photobucket

se pune si al treilea blat si se intinde crema peste tot tortul; se decoreaza cu capsuni si crema. Se da la frigider si se lasa sa se intareasca bine crema.

Photobucket

duminică, 8 februarie 2009

Guacamole

Photobucket

Imi place mult aceasta "crema" chiar daca nu reusesc sa o fac "ca la mama acasa" negasind chiar toate ingredientele necesare... Astazi, de exemplu, n-am gasit coriandru si am folosit patrunjel, iar ardeiul care ar fi trebuit sa fie serrano (un ardei mic, subtire si foarte iute) dar pe care nu-l gasesc deloc, il inlocuiesc mereu cu ardei verde + pudra de ardei iute ;)

2 avocado
2 rosii potrivite
1/4 ceapa
2 ardei verzi
pudra de ardei iute (dupa gust)
putin usturoi ras sau tocat marunt (optional)
1 lingura suc de lamaie
1/4 cana coriandru sau patrunjel tocat
un praf de sare

Rosiile se taie cubulete; la fel si ardeii. Ceapa se toaca.
Toate se pun intr-un castron, se adauga si usturoiul, sucul de lamaie, pudra de ardei, coriandrul (sau patrunjelul) si sarea.
Avocado se taie in jumatate, i se scoate samburele apoi cu o lingura se scoate fructul din coaja si se piseaza cu o furculita; se pune in castron peste celelalte. Se amesteca si se da putin la frigider.
Se serveste cu tortilla chips - eu n-am gasit asa ca le-am inlocuit cu potato chips :D Merge de minute si cu sticks-uri de legume ;)

Photobucket

Leapsa de la Laura A

question-mark_thumb[59]

Leapsa primita de la Laura A. Multumesc mult, Laura, ca te-ai gandit la mine :)
Mi-a luat ceva timp... dar i-am dat de capat pana la urma :D

"7 lucruri intamplatoare dar adevarate amestecate printre 7 lucruri false despre noi" - deci in urmatoarele 14 raspunsuri se ascund doar 7 adevaruri depre mine ;) Ia sa vad daca le descoperiti :D

1. Imi plac mult dulciurile.
2. Nu trece o zi fara sa nu mananc carne.
3. Urasc sa n-am o preocupare.
4. Imi place sa schiez.
5. Ador parfumurile.
6. Imi plac locurile aglomerate.
7. Prefer sa locuiesc la casa si nu la bloc.
8. Mereu sofez cu 80~100km/h.
9. In fiecare zi fac o plimbare de cel putin o ora.
10. Nu trece o zi fara sa nu merg la piscina.
11. Imi plac cartile si filmele politiste.
12. Ador culoarea verde-brotacel :D
13. Umblu numai cu pantofi cu toc.
14. Mi-ar fi placut sa fiu profesoara.

Cu mare drag, dau si eu leapsa mai departele urmatoarelor bloggerite:
Alexandra, Carmen, Deea, Dragonika, Ginette, Maria, Mamichan, Otilia

vineri, 6 februarie 2009

Chec cu ciocolata

(un chec mare sau 2 mici)

Photobucket

250g martipan
6 oua M (de marime potrivita)
150g ciocolata amaruie
75g unt
50g lapte condensat (sau smantana dulce)
40g faina
2 lingurite pline praf de copt

baton cioco-martipan
100g martipan
100g ciocolata amaruie

Se face intai batonul de ciocolata si martipan.
Se incalzeste ciocolata pe baie de apa (sau se pune cateva secunde la microunde) dupa care se toarna peste martipan si se amesteca bine. Pasta rezultata se trece pe o folie de plastic si cu ajutorul acesteia i se da forma de baton avand lungimea formei in care se va coace checul. Se da la rece.

Photobucket

Ouale se bat cu furculita si se trec prin sita - rezulta aprox. 275g ;)
Ciocolata se topeste pe baie de apa (sau se pune cateva minute la microunde).
Se topeste si untul putin - sa fie ca smantana care curge.
Faina se cerne impreuna cu praful de copt.
Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la 190°C.

Martipanul se desface intr-un castron mai mare.

Photobucket

Se adauga treptat ouale, mixand. Se continua mixarea pana compozitia devine spumoasa si lucioasa.

Photobucket

Se toarna ciocolata topita in 2 reprize, apoi laptele condensat,

Photobucket

mixand de fiecare data. Se adauga faina "in ploaie", se amesteca cu o lingura sau cu o paleta; se toarna si untul

Photobucket

si se omogenizeaza. Se toarna 1/2 din compozitie in forma, in centru se aseaza batonul de ciocolata

Photobucket

si totul se acopera cu restul de crema.

Photobucket

Se da la cuptor pentru 30~40 min. sau pana se face. Se incearca cu scobitoarea, dar aceasta nu se va infige chiar in centrul checului fiindca va trece prin batonul de ciocolata si va iesi mereu "umeda" ;)
Cand e gata sa lasa putin sa se racoreasca, dupa care se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet.

Photobucket

Se unge cu putin gem de caise incalzit si trecut prin sita, apoi se pudreaza cu migdale macinate fin (sau se poate imbraca in ciocolata alba).

Photobucket

Photobucket

Este un chec "consistent" si nu foarte dulce... pentru varianta mai dulce se poate inlocui ciocolata amaruie de la batonul de ciocolata si martipan cu ciocolata cu lapte sau ciocolata alba ;)

duminică, 1 februarie 2009

Orez calit cu kimchi

150~180g carne de vita
3 linguri sos pentru carne
200g
kimchi
1/2 ceapa
1/2 ardei galben
1/2 ardei rosu
1 ardei verde
300g
orez fiert
2~3 linguri ulei de susan
un praf de zahar
decor (optional): 1/2 clatita facuta dintr-un ou si taiata julienne

Carnea se taie bucatele si se amesteca cu sosul pentru carne.
Ardeii se taie cubulete. Ceapa se toaca. Se taie si kimchi bucatele.
Se infierbanta uleiul si se caleste carnea pana isi schimba culoarea. Se adauga kimchi si ceapa si se caleste pana scade zeama lasata de acestea. Se adauga ardeii si orezul si se caleste pana se imbraca bine orezul in amestecul de legume.

Photobucket

Sos pentru carne

50g pasta yaknyeom
100ml sos de soia
2 linguri mirin (sau vin alb + zahar)
2 linguri sake (sau vin alb)
2 linguri zahar
2 linguri vin rosu
50g mar ras
1/2 lingurita piper
2 linguri ulei de susan
1 lingura susan macinat

Se amesteca bine. Se pastreaza la frigider.

Photobucket

Yaknyeom-gochujang

1 lingura sake (sau vin alb)
1 lingura mirin (sau vin alb + zahar)
1 lingura ulei de susan
1 lingura susan macinat
1 lingura suc de ghimbir

Se amesteca toate. Se pastreaza la frigider.

Photobucket

Yaknyeom cu otet

100ml sos yaknyeom
3 linguri otet
1 lingura suc de lamaie
1 lingura zahar

Se amesteca toate. Se pastreaza la frigider.

Photobucket

Sos yaknyeom

2 linguri pasta yaknyeom
4 linguri ulei de susan
2 linguri susan macinat
200ml sos de soia
1 lingura sake (sau vin alb)
1 lingura zahar
1/2 lingurita piper

Se amesteca toate. Se pastreaza la frigider.

Photobucket

Pasta yaknyeom

50g usturoi
100g praz
100g ceapa

Toate se pun in blender si se fac pasta.
Se poate congela.
Avand in vedere ca o data se foloseste o cantitate mica este bine ca inainte de congelare sa se imparta in cantitati mai mici... de exemplu pasta sa se puna in forme pt. cuburi de gheata si dupa ce aceasta s-a congelat sa se scoata din forme si sa puna intr-o punga ziploc.

De data asta am folosit mai multa parte verde de la praz si mi-a iesit mai verde pasta:

Photobucket

dar cand am folosit mai multa parte alba mi-a iesit mai deschisa pasta:

Photobucket

Gochujang

Gochujang (hot pepper paste) este un fel de miso picanta avand in compozie ardei iute, orez dulce si boabe de soia. Este pasta miso poate cea mai des folosita in bucataria coreeana.
In Coreea aceasta pasta se prepara primavara si se foloseste de-alungul intregului anului.

Photobucket

Ami no shiokara

Shiokara (kor. jeotgal) este denumirea japoneza pentru un preparat fermentat obtinut din diferite produse marine "murate" cu sare. Cel mai popular in Japonia este cel obtinut din sepie.

Ami sunt crevetei foarte mici. Ami no shiokara (kor. saeujeot) este cel mai des folosit in bucataria coreeana la pregatit kimchi.

Photobucket

Crema de cacao

Se poate folosi in loc de crema de cacao la torturile si prajiturile de post. ☺

600g tofu
esenta de rom
3 linguri cacao
60~100g miere sau sirop de artar
200ml apa
6g agar-agar (kanten)
un praf de sare

Tofu se da in 2-3 clocote, se scoate, se impatureste intr-un tifon si se pune la scurs intr-o sita; peste el se pune o greutate si se lasa cam 30 min. O sa scada de la 600g pana aproape de 400g.

Tofu scurs se pune in blender impreuna cu esenta de rom si se mixeaza bine.
Agarul se dizolva in apa, se adauga mierea, pudra de cacao, sarea si se tine amestecand continuu pana incepe sa clocoteasca, se face focul mic~potrivit, si se mai lasa cam 2-3 min. amestecand.
Se inchide focul si se toarna acest amestec, treptat, peste tofu din blender si se mixeaza putin. Se rastoarna intr-un castron si se raceste pe baie de gheata, amestecand continuu.

Sos de otet si sos de soia

50ml otet de mere (sau altul)
100ml sos de soia
putin suc de lamaie (dupa gust)
cateva seminte de pin tocate


Se amesteca bine toate.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails