joi, 23 iulie 2009

Crema de zahar ars Philadelphia

... o crema de zahar ars cu aroma de branza si foarte, foarte cremoasa ;)

200g branza-crema Philadelphia - la temperatura camerei
100g evaporated milk
250g lapte
100g zahar + 50g pt. caramelizat
2 oua
2 galbenusuri

Cele 50g de zahar se pun intr-o craticioara pe foc potrivit si se lasa, fara a se amesteca, pana se caramelizeaza. Se toarna imediat in forma de copt, iar aceasta se rasuceste usor astfel incat toata baza sa se imbrace in caramel.
(O mica paranteza: forma folosita de mine are diametrul de 18cm si crema nu iese foarte inalta... deci cine o doreste mai inalta poate folosi o forma mai mica sau poate mari cantitatile ingredientelor ;) )
Intr-un castron se freaca bine branza-crema. Se toarna usor laptele "evaporat", amestecand continuu. Totul se toarna intr-o craticioara, se adauga si laptele si zaharul si se tine pe foc potrivit, amestecand din cand in cand, pana aproape sa inceapa sa fiarba. Intre timp, intr-un catron se bat putin ouale intregi si galbenusurile. Peste ele se toarna usor, amestecand continuu, compozitia de lapte fierbinte. Se strecoara printr-o sita (nu foarte deasa) direct in forma de copt.
Aceasta se pune in tava de la cuptor, iar in tava se toarna apa fierbinte - de aprox. de 1cm inaltime. Se da la cuptor si se coace 50 de minute la 130°C sau pana cand crema este bine "inchegata" deasupra. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se rastoarna pe farfurie...

Branza-crema de iaurt

1 cutie mare de iaurt

Intr-o strecuratoare - asezata deasupra unui castron - se pune un tifon si in el se rastoarna iaurtul.

Se lasa asa o noapte la frigider.
Eu am avut o cutie de 450g si mi-a rezultat aprox. 200g branza-crema de iaurt ;)

duminică, 19 iulie 2009

Diplomat cu ciocolata si zmeura

(forma detasabila de 20 cm)

blat si "piscoturi"
1-1/2 cana faina
3/4 cana cacao
un praf de sare
1 lingurita bicarbonat
60 ml ulei (1/4 cana)
160ml lapte de soia
100ml sirop de artar sau miere
1 lingurita otet sau suc de lamaie
esenta de vanilie

mousse de ciocolata
750ml lapte de soia
150g ciocolata 85% cacao (fara adaos de lapte)
3 linguri amidon
6g agar-agar (pudra)
6 linguri zahar sau chiar 10 linguri pt. varianta mai dulce
esenta de vanilie
esenta de migdale sau de rom

decor
400g zmeura congelata
1 lingura amidon dizolvata intr-o lingura de apa
sirop de zmeura pt. insiropat blatul

Blatul: intr-un castron se cern impreuna ingredientele uscate (faina, cacaua, sarea, bicarbonatul); in alt castron se amesteca bine ingredientele umede (laptele de soia, siropul, otetul si esenta de vanilie). Ingredientele umede se toarna peste cele uscate si se omogenizeaza - rezulta o compozitie putin mai legata decat cea de chec, lipicioasa si elastica. Mai putin de jumatate din aceasta compozitie se toarna intr-o punga sau un cornet pentru frisca si in tava, pe hartie de copt, se spriteaza "piscoturi" (unul langa altul) de inaltimea formei de copt. Toata aceasta "banda de piscoturi" sa fie aproximativ egala cu lungimea cercului bazei formei de tort :-/ ... deci daca se foloseste o forma cu diam. de 20cm aceasta lungime va fi aproximativ de 63 cm (bineinteles ca aceasta lungime se poate imparti in doua sau trei in functie de lungimea tavii fiecaruia ;) ).
Restul de compozitie se toarna in forma de tort si se niveleaza. Atat blatul cat si "piscoturile se coc in jur de 20~30 min. sau pana sunt gata (piscotelele se coc mai repede fata de blat deci atentie sa nu se arda :) ). Cand sunt gata se scot toate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

Mousse: intr-o oala se dizolva agarul si amidonul in laptele de soia, se adauga si zaharul si se tine pe foc, amestecand, 2~3 minute - masurate din momentul in care a inceput sa fiarba compozitia. Se ia de foc, se adauga ciocolata tocata si se amesteca pana ce aceasta s-a dizolvat complet. Dupa ce s-a mai racorit putin crema se adauga si esentele. Totul se pune in blender si se mixeaza bine.

Peretii formei tort se tapeteaza cu "banda de piscoturi", in mijlocul lor se pune foaia de blat (din care s-a decupat o margine de 3~5 mm astfel incat noua foaie de blat sa fie putin mai mica in diametru). Aceasta se insiropeaza cu sirop de zmeura.

Peste blat se toarna mousse-ul de ciocolata

se niveleaza si se da la frigider. (Pentru cine foloseste zmeura proaspata, o poate aranja deasupra mousse-ului, presand putin fiecare zmeurica incat aceasta sa intre putin in mousse, dupa care poate da tortul la frigider - care de la pasul acesta este gata ;) )

Decor: zmeura congelata se pune pe foc mic si se lasa pana incepe sa lase putin suc; se adauga amidonul dizolvat, se amesteca si se mai tine pana ce toata compozitia incepe sa se lege. Se lasa sa se racoreasca dupa care se toarna peste mousse si se da din nou la rece.

marți, 14 iulie 2009

Mousse de soia verde

(pentru aprox. 12 forme de marimea celor de muffins ;) )

2 cani pastai de edamame (soia verde)
sare
300ml supa de pui sau de legume
10g gelatina
200ml smantana dulce pt. frisca
putin busuioc tocat marunt
2~3 linguri parmezan ras (optional)

Pastaile se fierb in apa cu sare. Se scurg, se lasa sa se racoreasca putin apoi se scot tecile... rezulta aprox. 3/4 cana de boabe. Acestea se pun in blender impreuna cu supa si se mixeaza bine; totul se toarna intr-o craticioara si dupa ce se da in cateva clocote se inchide focul.
Gelatina se dizolva intr-un sfert de cana de apa fierbinte si se toarna in craticioara peste supa cu edamame. Se presara busuiocul, se adauga putin piper si sare dupa gust (daca se pune si parmezan e bine sa nu se adauge prea multa sare ;) ) si se lasa sa se raceasca bine.
Smantana se bate frisca. Peste ea se toarna treptat compozitia precedenta, amestecand usor.
Totul se apoi in forme si se da la frigider. Dupa ce s-a intarit bine mousse-ul se rastoarna din forma si se serveste alaturi de cateva feliute de rosie :)

sâmbătă, 11 iulie 2009

Pui cu sos picant (bàng bàng jī)

1 piept de pui dezosat
ghimbir, praz, ardei iute - cate putin din fiecare

sos
1 catel de usturoi - tocat marunt
1 lingura ghimbir tocat marunt
1 fir de ceapa verde (numai partea verde) - tocata marunt
1-1/2 lingura tahina (pasta de susan alb)
1 lingura sos de soia
1 lingurita otet
1/2 lingurita tobanjan (sau alt sos picant)

1 castravete
2 rosii
1/2 ardei galben
3~4 frunze de salata

Carnea se fierbe impreuna cu prazul, ghimbirul si ardeiul. Se lasa sa se raceasca in apa in care a fiert, apoi se taie felii.
Se amesteca bine toate ingredientele de la sos.
Frunzele de salata se taie si se aseaza pe o farfurie intinsa sau pe un platou. Mai spre marginea farfurie se aranjeaza si celelalte legume taiate. (Se pot folosi si alte legume... ;) ) In centru, peste legume, se aseaza feliile de pui, iar deasupra se toarna sosul si se da putin la frigider...

joi, 9 iulie 2009

Placinta cipriota cu branza

Cu ceva vreme in urma am vazut aceasta reteta la Diamond si cum sunt o mare iubitoare de branza nu puteam sa nu o incerc :) ... dar cum aici gasesc destul de greu telemea si feta le-am inlocuit cu branza dulce de vaca + sare ;)

200g branza dulce
2 lingurite sare
200g cascaval ras
150ml ulei
150 ml lapte
3 oua
1 lingurita busuioc
200g faina
2 lingurite drojdie uscata
susan (eu am folosit negru - pentru contrast ;) )

Galbenusurile se freaca spuma; se toarna uleiul treptat, apoi faina si drojdia, laptele caldut, amestecand dupa fiecare. Se adauga apoi branzeturile, busuiocul si albusurile batuta spuma tare si se amesteca usor, dar bine.
Se unge forma cu putin ulei si se presara susan (sau gris), se toarna compozitia, se niveleaza si se presara si deasupra susan. Se coace in cuptorul cald pana este gata :)
Se poate servi atat calda cat si rece ... fiindca este la fel de delicioasa! :P

Diamond, iti multumesc mult pentru reteta! Te pupic!

miercuri, 8 iulie 2009

Premii, premii...

In ultima luna... as spune chiar in ultimele 2 luni am primit
o multime de premii
de la cateva bloggerite dragi
carora le multumesc din suflet @};-
fiindca intotdeauna au un gand bun pentru mine :)

de la Kris:

lemonade

premiumeme

bca_badge_food

2688803127_daff336ac7_o

1_premiu_blog_goloso

2_premiu_esto_blog_

simpatico


de la Diana si Kris:

luna


de la Ala si Diana:

ala-peisaj


de la Ala si Cami:

ala-premiubutterflyAward

cami-premio bambi_3[1]


de la Carmen:

Carmen-chocoawards2

Carmen-cioco2


de la Carmen si Cami:

cami0607-PremioAmigo


de la Cami:

cami-apreciate-your-blog

cami-oscar

cami0607-SuperChef[1]Claudia

cami0607-premioestateClaudiaのコピー

cami0607-tocca il cuoareのコピー


de la Cami, Carmen si Diana:

cami0607-GoodMorning

cami0607-nmmm

cami0607-premio de le stelle

cami0607-premioraggiodisole

somosMulheres

Premiul_de_creativitate


Dragele mele va pupic cu drag si va ofer un premiu la fel de dulce ca si voi:

cake-premiu
Ofer acest premiu si tuturor bloggerilor si bloggeritelor
care ma viziteaza
si care pentru mine reprezinta cei mai "dulci prieteni" :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails