duminică, 30 august 2009

Turtite cu praz

400g faina
1/2 lingurita sare
200ml apa calduta
2 linguri ulei
2 praji (sau doar unul - noua ne place cu mai mult praz ;) dar cand se lucreaza foaia de aluat se rupe usor fiind multa umplutura :) )
putin ulei de susan

Faina cernuta se amesteca cu sarea, se adauga si apa si uleiul si se amesteca pana ce totul se aduna intr-un aluat care se framanta putin - rezulta un aluat "moale" si elastic. Acesta se infasoara intr-o folie de plastic si se lasa sa se odihneasca jumatate de ora.

Aluatul odihnit se imparte in 4 parti. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie de aprox. 15x30cm. Deasupra se unge cu putin ulei de susan

si se presara praz tocat si putina sare.

Se ruleaza (latura cea mai lunga)

si se taie in doua. Fiecare jumatate de rulou rezult se ruleaza de la un capat spre celalalt.

"Melcul" rezultat se culca pe una din fete

si se preseaza

pana ajunge o turtita de aprox. 5mmm grosime:

Se repeta procedeul si cu restul de aluat si praz.

Se infierbanta tigaia si se unge cu putin ulei de susan. Se pune o turtita, se acopera tigaia cu capac si se tine asa, pe foc mic pana ce se rumeneste; se intoarce si se tine din nou (tot cu tigaia acoperita) pana se rumeneste si pe aceasta parte.

Cand se servesc se pot taia in doua sau patru ;) Sunt bune atat calde cat si reci :)

luni, 17 august 2009

Prajiturele cu Mozzarella

(12 forme de marimea celor de muffins sau 4 forme cu diametrul de 10cm)

300g branza mozzarella
200g smantana groasa
1 lingura suc de lamaie
2 galbenusuri
1/2 lingurita sare
40g amidon de porumb (cornstarch)
80g faina (pt. prajituri)
2 albusuri
80g zahar
optional: putin parmezan ras

Mozzarella se trece prin sita (nu foarte deasa)

sau se mixeaza in blender. Se adauga smantana si se amesteca bine, apoi sarea, sucul de lamaie, galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare.

Faina se cerne impreuna cu amidonul si se adauga toata peste compozitia precedenta si se amesteca doar pana se absoarbe toata faina. Se adauga si albusurile batute spuma tare cu zaharul si se amesteca usor, dar bine.
Formele se ung cu unt/ulei si se pudreaza cu faina (eu am presarat parmezan doar pe fundul formei). Se pune compozitia in forme,

formele se trec in tava, iar in tava se toarna apa fierbinte. Se da la cuptor la foc mic-potrivit (150°C) si se coace 50~70 min. sau pana ce o scobitoare infirpta in centru iese curata ;) Cand sunt gata se rastoarna pe un gratar si se lasa asa vreo 15 min. dupa care se intorc cu partea coapta in sus...

miercuri, 12 august 2009

Mabo cu vinete

... deci un mabo-dofu cu vinete in loc de tofu ;)

4 vinete mici (400~500g)
150g carne tocata de porc
1 lingura usturoi tocat
2 linguri de ghimbir tocat
1 ceapa mica
1-1/2 lingura tenmenjan
1-1/2 lingura tobanjan
300ml supa
amidon de porumb
1 lingura sake (sau vin alb)
1-1/2 lingura sos de soia
2 lingurite zahar
putin piper
1 lingura amidon de cartofi dizolvata intr-o lingura de apa
1 linguta otet
2~3 fire ceapa verde taiata

Vinetele se taie in doua pe lungime. Fiecare jumatate se cresteaza putin pe partea cu coaja, apoi se taie in bucati potrivite - care se dau prin amidonul de porumb si apoi se prajesc in ulei adanc si bine infierbantat. Se scot pe servete de hartie absorbante.
Intr-o tigaie se infierbanta 1~2 linguri de ulei si se caleste ceapa impreuna cu carnea tocata. Se adauga usturoiu, ghimbirul si cele doua paste: tobanjan si tenmenjan si se caleste putin. Se toarna supa, se adauga vinetele, sake-ul, sosul de soia, zaharul si piperul si se lasa pe foc mic-potrivit sa dea in cateva clocote. Se ia putin tigaia de pe foc, se adauga amidonul dizolvat in apa, se amesteca, se readuce pe foc si se mai tine, amestecand, pana se leaga. Se inchide focul, se adauga otetul si se amesteca. Se trece pe farfurie si se presara ceapa verde deasupa...

marți, 4 august 2009

Chec cu faina de soia

(2 checuri mici)

200g faina de soia
6 lingurite praf de copt (aprox. 12g)
70g shortening (sau 100g margarina)
100g tofu moale
120g zahar brun (sau alb pt. o culoare mai deschisa a checului)
320 ml lapte de soia
1 lingura de cacao

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc potrivit (180°C).
Faina de soia si praful de copt se cern impreuna.
Jumatate din cantitatea de lapte de soia se pune pe foc impreuna cu zaharul si se tine, amestecand, pana ce acesta se dizolva complet. Se ia de pe foc.
Tofu se pune in blender cu restul de lapte de soia si se mixeaza cateva secunde, se adauga si shorteningul si se mixeaza. Totul se toarna peste laptele de soia cu zahar.
Compozitia lichida se toarna in 2~3 reprize peste amestecul uscat (faina de soia + praf de copt) si se amesteca pana se omogenizeaza - rezulta o compozitie putin mai groasuta decat cea de chec.
Compozitia se pune cu lingura in 2 forme de chec (unse cu ulei si pudrate cu faina), pastrand 2~3 linguri. La acestea de adauga cacao si se amesteca - compozitia cu cacao rezultata se imparte in doua si se pune deasupra fiecarui chec, apoi cu un chopstick :) sau cu o coada se lingura se amesteca usor si circular, de jos in sus, pentru a "marmora" compozitia din forma.

Checurile se dau la cuptor si se coc 30~45 de min. sau pana ce o scobitoare infipta in centru iese curata. Cand sunt gata se rastoarna din forme pe un gratar si se lasa sa se raceasca bine, apoi se poate felia...

duminică, 2 august 2009

Premii

Zilele trecute am primit din nou cateva premii de la 3 bloggerite dulci si foarte dragi mie :)

- de la Carmen (Retete):

29iul-Carmen-circle_of_friends
29iul-Carmen-Award_Annacarin2
Premiul trebuie oferite mai departe la 12 bloggerite si celei care ti l-a acordat ;) deci il ofer mai departe urmatoarelor bloggerite:
Carmen

Deea
Diamond
Diana
Dora
Edith
Gabriela Cara
Laura Adamache
Laura Sava
Lissa
Maya
Paradis
Totoro



- de la Ala (Ala's Cooking):

29iul-Ala-blog_magico2
Ofer acest premiu urmatoarelor bloggerite:




- de la Lissa (Lissa's Cakes)

29iul-Lissa-BlogDeOro

Regulile acestui premiu sunt urmatoarele:
1. afisarea premiului
2. afisarea linkului celui care a acordat acest premiu
3. oferirea lui la 10 bloggeri
4. informarea bloggerilor prin mesaj


Ofer acest premiu urmatoarelor bloggerite:

Ala
Amalia
Blueeyes
Cami
Carmen
Dragonika
Isabela
Julia
Mamichan
Kris

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails