duminică, 14 februarie 2010

Happy Valentine's Day!

Va urez din suflet tuturor
o "Zi a Indragostitilor" cat mai minunata!
Multa dragoste si mii de pupicei! :)


Negresa cu alune (de post)

180g faina integrala
60g faina pt. paine
80g cacao
2 lingurite praf de copt

350ml lapte de soia
180g (aprox. 140ml) sirop de alune sau sirop simplu (din apa si zahar)
80ml suc de portocale
esenta de rom

100g alune de padure - putin prajite si taiate

Se cern impreuna toate ingredientele uscate (faina integrala, faina pt. paine, pudra de cacao si praful de copt).
Se amesteca bine toate ingredientele lichide (laptele de soia, siropul, sucul de portocale si esenta de rom); se toarna peste cele uscate si se amesteca bine.
Se adauga alunele si se toarna totul in tava tapetata. Se coace 40~50 min. la foc potrivit (180°C).
Se taie dupa ce s-a racit complet.

sâmbătă, 13 februarie 2010

Bombonele din nuca si prune uscate

(pt. aproximativ 30 de bombonele)

200g nuca - prajita putin
140g prune uscate (cantarite fara samburi)
60g cacao
3~4 linguri miere
esenta de rom

O mica observatie: daca prunele sunt prea uscate se inmoie putin. Se pot inlocui cu smochine (dar nu din acelea mici si foarte uscate!) sau curmale uscate.
Si inca o mica completare: eu n-am pus zahar deloc... prefer varianta amaruie, deci pt. varianta mai dulce se poate adauga in compozitie 50~100g zahar; daca se folosesc curmale sau smochine (sau cele 2 combinate) bombonele ies mai dulci decat in varinata cu prune ;)
Toate ingredientele, exceptand mierea, se pun in mixer (food-processor) si se toaca pana ce nucile se maruntesc bine si incepe sa iasa putin uleiul din ele. Rezulta o compozitie putin faramicioasa.

Se adauga treptat cate o lingura de miere, amestecand bine dupa fiecare, pana ce compozitia se leaga putin... se poate aduna intr-o bila :D

Se formeaza bilute, mai mult prin framantare usoara intre degete si palma, decat prin rotirea lor intre palme - fiinca au tendinta sa se sfarame ;)
Compozitia este putin uleioasa de la uleiul lasat de nuca, deci fiecare bucatica de compozitie, inainte de a-i da forma de bomboana se poate presa putin intr-un servetel ;)
Cand sunt gata se pot da prin cacao sau zahar pudra; eu le-am lasat simple...

duminică, 7 februarie 2010

Orez picant cu creveti si "sos alb"


1 pahar (180ml) orez thailandez
1 lingura de ulei de masline
2 rosii
1/4 ceapa
1 catel de usturoi
1 pahar si jumatate de apa
un praf de cumin
sare, piper
cateva picaturi de tabasco
un cubulet de unt
6~8 creveti
50ml lapte
50ml smantana
putin cascaval ras
cateva frunze de coriandru tocate

Orezul se spala, se scurge bine si apoi se caleste putin in ulei.
Intr-un blender se mixeaza restul ingredientelor, mai putin una din rosii care se taie cubulete. Pasta rezultata se toarna peste orez, se adauga si rosia taiata, untul si se lasa sa fiarba pe foc potrivit pana se absoarbe tot lichidul.
Crevetii se curata, se spala si se calesc putin in tigaie sau se fierb la aburi (eu i-am aburit ;) ).
Laptele se amesteca cu smantana si se pune pe foc mic. Cand incepe sa fiarba , se adauga cascavalul, se amesteca si se inchide focul.
Se trece orezul in farfurie, deasupra se aranjeaza crevetii si peste ei se toarna sosul cu cascaval. Se presara coriandrul tocat... si se serveste! :P

Salsa


simplu si rapid ;)

3 rosii
1/2 ardei verde - initial ar fi trebuit ardei verde iute dar n-am gasit :(
1/6 ceapa tocata marunt
sare
tabasco

Rosiile si ardeiul se taie cubulete; se amesteca toate ingredientele... si se serveste! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails