luni, 15 martie 2010

Chec din albusuri cu matcha

190g albusuri (5~6)
90g zahar
70g faina
1 lingura matcha (pudra de ceai verde)
30 ml lapte (2 linguri)
30 ml ulei (2 linguri)

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc potrivit (180°C).
Faina se cerne impreuna cu matcha.
Albusurile se mixeaza cu zaharul pana devin o spuma tare si lucioasa (ca pt. bezele).


Se adauga faina cu matcha si se amesteca usor cu telul para.


Se toarna laptele, se amesteca usor; se toarna uleiul si se amesteca usor.
Totul se toarna in forma de chec preferata :) tapetata cu hartie de copt si se coace aprox. 30 min. (se incearca cu scobitoarea daca este gata).


Se taie dupa ce s-a racit complet. Dupa preferinta, se pudreaza cu zahar pudra...

vineri, 5 martie 2010

Tort cu castane


blat (21cm)
5 oua
5 linguri faina
1 lingura de cacao
5 linguri zahar
1 lingurita rasa praf de copt

crema pt. umplut
300g piure de castane (neindulcit)
3 galbenusuri
100g zahar
240 ml lapte
esenta de rom

crema pt. decor
200ml smantana dulce pt. frisca
4 linguri zahar pudra
140g piure castane(neindulcit)
esenta de rom

castane coapte sau din sirop pt. decor
sirop pt. insiropat blatul

optional: 50g migdale coapte, 50 g ciocolata amaruie

Blatul
Galbenusurile se mixeaza cu jumatate din cantitatea de zahar pana se albesc si-si maresc volumul.
Faina cernuta impreuna cu praful de cacao si cel de copt se adauga la galbenusuri si totul se amesteca usor.
Albusurile se bat spuma tare cu restul de zahar si se adauga in 3 reprize (amestecand usor de fiecare data) peste compozitia precedenta.
Compozitia se toarna in forma tapetata cu hartie de copt si se coace la foc potrivit aprox. 40 min. (timpul de coacere poate varia in functie de cuptor). Cand este gata (se incearca cu scobitoarea) se lasa sa se racoreasca putin, apoi se scoate cu grija din forma si se lasa sa se raceasca complet pe un gratar.

Crema pt. umplut
Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul.
Galbenusurile se bat putin. Peste ele se toarna treptat laptele fierbinte, amestecand bine. Totul se readuce pe foc si se tine amestecand continuu pana se ingroasa. Se trece printr-o sita - aceasta operatie nu este neaparat necesara, dar ca sa iasa o crema finuta este bine sa fie facuta ;) Vasul cu crema se pune in altul cu apa cu gheata si se amesteca in crema pana ce aceasta se raceste - si aceasta operatie este optionala, dar la fel ca si precedenta, face crema finala mai finuta ;)
Crema racita se adauga putin cate putin peste piureul de castane (daca se pune toata o data, piureul de castane nu se desface bine!); se adauga si esenta de rom.

Crema  pt. decor
Smantana se bate frisca impreuna cu zaharul pudra. Se opresc 2~3 linguri pt. decor.
La piureul de castane se adauga esenta de rom, se amesteca, apoi smantana cate o lingura pe rand, amestecand usor dupa fiecare.

Blatul se taie in 3. Prima foaie se insiropeaza...
(o mica paranteza :)... mie mi-a crescut blatul ca nebunul :D asa ca i-am taiat partea de sus, cea bombata, am facut-o firimituri, am mai adaugat 50g migdale coapte tocate si 50 g ciocolata amaruie rasa si putina crema pt. umplut - cat sa se lege putin compozitia si sa nu mai fie firimicioasa:


si-am intins-o (pe o folie) la dimensiunea blatului,


apoi am rasturnat-o peste prima foaie de blat si-am presat usor.)


Se intinde jumatate din crema pt. umplut, se aseaza a doua foaie de blat, se insiropeaza, se acopera cu restul de crema pt. umplut. Se pune si ultima foaie de blat si se insiropeaza.
Tortul se imbraca in crema pt. decor, decorandu-l dupa preferinta :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails