sâmbătă, 27 august 2011

Chec cu lamaie


pt. 2 checuri mici sau unul mare

220g unt - la temperatura camerei
80g zahar
50g miere
3 oua mari - la temperatura camerei
coaja rasa de la 1 lamaie
180g faina
1 lingurita praf de copt
1 lingura suc de lamaie

Faina se cerne impreuna cu praful de copt.
Untul se spumeaza. Se adauga zaharul si mierea si se mixeaza pana ce totul devine o crema spumoasa si deschisa la culoare.


Se adauga ouale pe rand


mixand bine dupa fiecare. Se adauga coaja de lamaie,


se amesteca, apoi faina treptat, amestecand bine, dar usor cu telul. Se adauga si sucul de lamaie si se amesteca. Compozitia se toarna in formele unse si tapetate cu faina sau hartie de copt. Se niveleaza, intinzand compozitia putin spre margini - dar nu neaparat :D. eu am vrut sa-mi iasa checul mai plat ;) In imagine sunt doua forme mari, fiindca am facut reteta dubla ;)


Se da la frigider pentru cel putin 3 ore sau chiar o noapte.
Cu 20~30 min. inainte de a pune checurile la cuptor, se da drumul acestuia sa se incalzeasca la foc potrivit (180°C). Checurile se coc aproximativ o ora - timpul poate varia in functie de cuptor.
Cand sunt gata se scot pe un gratar (cu grija!) si se lasa sa se raceasca complet.

joi, 11 august 2011

Salata de orez


400g orez fiert scazut - rece
1/2 ardei rosu (*)
1/2 ardei galben
1/2 zucchini
50~100g sunca (*)
cateva frunze de busuioc
pentru decor: frunze de salata, rosii;
eu am folosit si cateva feliute de sunca gen prosciutto crudo

(*) in loc de ardei si zucchini se pot folosi si alte legume, important este sa fie cat mai colorate; in loc de sunca se poate folosi si carne de pui fiarta sau fripta sau 1 conserva de ton scursa foarte bine sau creveti fierti... fiecare ce prefera ;)

sos
2 linguri supa de legume sau de pui
1 lingura otet de mere
1 lingura suc de lamaie
3 linguri ulei de masline
1 catel de usturoi ras
1/2 ceapa mica rasa
sare, piper - dupa gust

Intr-un castron incapator se amesteca toate ingredientele de la sos.
Legumele si sunca se taie cubulete. Se adauga peste sos si se amesteca bine. Se adauga si orezul si se amesteca pana ce acesta s-a separat bob cu bob. Se presara busuiocul taiat si se amesteca.
Frunzele de salata se taie si se aseaza pe un platou. Deasupra, centrat, se pune salata de orez. Pe margine se decoreaza cu felii de rosii si cu feliute de "sunca cruda"... Pofta buna! :)

vineri, 5 august 2011

Napolitane cu nuca si rahat


O reteta super-simpla :D si cu ingrediente putine ;) dar aromata si delicioasa ;)


3 foi mari de napolitana
1kg rahat
100ml suc de lamaie (de la 2 lamai)
coaja rasa de la o lamaie
200g nuca tocata

Rahatul se da prin masina de tocat carne - cel mai bine ;) - eu n-am si l-am tocat in food-processor si eram sa-mi parlesc aparatul :D
Nuca se taie bucatele.
Rahatul tocat se pune pe foc impreuna cu sucul de lamaie (preferabil intr-un vas de teflon) si se tine amestecand pana se infierbanta bine. Se inchide focul, se lasa sa se racoreasca vreo 5 minute, apoi se adauga coaja rasa de lamaie si nucile; se omogenizeaza. Se mai lasa inca vreo 5 min. sa se racoreasca apoi se umplu foile de napolitana. Se preseaza bine deasupa, dar cu grija sa nu se sfarame foile; dupa ce umplutura s-a racit se taie, stergand cutitul cu un servet umed de fiecare data...

luni, 1 august 2011

"Hummus" din soia

200g soia uscata - eu am folosit un soi verde la culoare (jp. aodaizu / hitashimame)
100g pasta de susan (tahina)
2 linguri ulei de salata sau de susan pt. mai multa aroma ;)
2 catei mari de usturoi - tocati marunt
suscul de la 1 lamaie si jumatate
sare, piper

Soia se spala, se pune intr-o oala cu apa cam de 3 ori mai mult fata de boabe si se lasa o noapte la inmuiat.
A doua se pune pe foc si se fierbe pana incepe sa se sfarame usor. Se scurge bine de apa. Se pune in food-processor impreuna cu celelalte ingrediente si se mixeaza bine pana ce totul devine o pasta.
Se serveste pe paine, ca dip pentru legume... eu, cu o parte din cantitate, am umplut cateva feliute de ardei...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails