sâmbătă, 30 iunie 2012

Prajitura cu branza, cirese si ciocolata


(forma detasabila 23x23 cm)

blat
3 oua
50g zahar pudra
50g faina
20g cacao
50g faina de migdale

crema cu branza
300ml lapte
4 galbenusuri
50g zahar
1 lingura amidon
2 pliculete agar-agar (granule, gen gelatina)
400g branza-crema - la temperatura camerei
esenta de migdale sau 1 lingura lichior de cirese

ganache
200ml frisca lichida
100g ciocolata amaruie
100g ciocolata cu lapte

cirese din compot, scurse bine
putin sirop de la cirese (pt. insiropat blatul) + esenta de migdale sau lichior de cirese
cacao

Blatul
Faina se cerne impreuna cu pudra de cacao. Se adauga si faina de migdale si se amesteca.
Se spumeaza ouale cu zaharul pudra. Peste acestea se adauga faina "in ploaie" si se amesteca usor, de jos in sus, doar cat aceasta sa se incorporeze. Se toarna in forma tapetata (cu hartie de copt sau unsa cu ulei si pudrata cu faina) si se coace 10~15 min. in cuptorul preincalzit la foc mic~potrivit (160~170°C). In functie de cuptor timpul de coacere poate varia; dupa 10 min. se verifica daca este gata ;) Se lasa sa se raceasca.

Crema
Intai se pregateste crema fiarta, care este de fapt o crema de vanilie, dar fara vanilie :P si in plus mai are si agar-agar...
Intr-un castron se freaca galbenusurile cu zaharul. Se adauga si amidonul si se amesteca bine.
Jumatate din cantitatea de lapte se incalzeste si se toarna treptat peste galbenusuri, amestecand continuu.
Laptele ramas se amesteca cu agarul si se pune pe foc mic~potrivit. Se tine, amestecand continuu, pana da in cateva clocote; peste acesta se toarna usor compozitia precedenta de lapte si galbenusuri si se mai tine pe foc, amestecand continuu pana se leaga. Se ia de foc si se continua amestecarea pana ce crema se mai raceste putin. Daca nu amestecam, de la agar, crema va capata o crusta destul de groasa, deci atentie! Cand inca mai este calda, dar nu fierbinte, se toarna peste branza-crema, spumata putin in prealabil, si se omogenizeaza. Totul se trece prin sita. Se adauga si esenta.

Blatul racit se insiropeaza cu putina zeama ramasa de la compot + esenta de migdale sau lichior de cirese.
Peste blat se intinde cam jumatate din cantitatea de crema, se aranjeaza ciresele, presandu-le putin in crema. Se da putin la frigider; se intinde apoi deasupra si restul de crema, se niveleaza si se da din nou la frigider.

Ganache
Ciocolata se taie bucatele.
Frisca se incalzeste (cu grija!) si se toarna peste ciocolata; se amesteca pana cand aceasta din urma s-a dizolvat complet. Se lasa sa se raceasca. Se mai amesteca din cand in cand. Dupa ce s-a racit se spumeaza putin cu mixerul. Se "spriteaza" peste crema de branza; se pudreaza deasupra cu cacao.
Se da din nou la frigider.
Cand se taie se foloseste un cutin inmuiat in apa fierbinte si sters de fiecare data ;)

joi, 28 iunie 2012

Inimioare cu unt de cacao


(12 bucati)

200g faina
40g cacao
2 lingurite praf de copt
100g unt de cacao
100g miere
100ml lapte de soia
2 linguri otet
ciocolata amaruie (fara adaos de lapte) pt. glazurat

Faina se cerne impreuna cu pudra de cacao si praful de copt.
Laptele de soia se pune la incalzit impreuna cu mierea si se tine, amestecand din cand in cand, doar pana cand aceasta se dizolva.
Untul de cacao se taie bucatele, apoi se topeste pe baie de apa sau se incalzeste (cu grija!) la microunde. Se amesteca cu laptele de soia cald. Se lasa putin sa se racoreasca apoi se toarna peste faina si se omogenizeaza. Se adauga si otetul si se amesteca usor. In functie de faina textura compozitiei poate varia; aceasta este destul de grosuta, dar daca vi se pare prea groasa mai puteti adauga putin lapte de soia ;)
Compozitia rezultata se pune cu lingura in formele de muffins (unse cu ulei si pudrate cu faina in prealabil), se niveleaza si se coc la foc potrivit aprox. 30 min. Dupa vreo 20 min. se face testul scobitoarea ;) ... in functie de marimea formelor, timpul de coacere poate varia ;)
Cand sunt gata, se lasa asa in forme vreo 5 min. apoi se scot si se lasa sa se racoreasca putin pe un gratar. Se glazureaza cu ciocolata topita... Se pot servi si caldute si reci ;)

luni, 25 iunie 2012

Pizza din cartofi


3 cartofi (400~450g)
4 linguri de ulei de masline
cateva fasii de ardei colorati
1 rosie - taiata feliute
masline negre - taie rondele sau feliute
100~150g cascaval ras
putin parmezan ras
sare, piper
oregano si/sau busuioc uscat

Cartofii se dau pe razatoare sau se taie julienne. Se storc putin de zeama, se presara sare si piper. Se adauga 2 linguri de ulei de masline si se amesteca.
Intr-o tigaie se infierbanta cele 2 linguri de ulei ramase, se adauga cartofii si se niveleaza, presand usor.


Se lasa pe foc potrivit pana se rumenesc - in tot acest timp cartofii nu se mai preseaza deasupra.
Se intoarce apoi "blatul" si pe partea cealalta; deasupra se aranjeaza legumele, se presara oregano, busuiocul, parmezanul si cascavalul ras si se mai lasa pana cand "blatul" de cartofi s-a rumenit si cascavalul s-a topit...

sâmbătă, 16 iunie 2012

Chifle cu curry "Father's Day"


(8 chifle)

aluat
400g faina
250ml apa
3 linguri zahar brun sau alb
1-1/2 lingurita sare
25g shortening sau margarina - eu am pus jumatate shortening si jumatate ulei de masline ;)
1 pliculet drojdie uscata (7g)

1 lingura cacao, de preferat cacao neagra
16 stafide

umplutura
1 conserva rosii taiate (400g)
2 linguri pudra de curry
1 lingurita pudra cumin
1 lingurita pudra coriandru
putin usturoi ras
putin ghimbir ras
1-1/2 cutie mix de fasole fiarta (aprox. 400g) - fara zeama
sare, piper
garam masala - optional

Intai se face umplutura (ca sa se raceasca pana este gata aluatul).
Intr-o tigaie se pun rosiile din conserva impreuna cu celelalte ingrediente, mai putin sarea, piperul si garam masala. Totul se fierbe pe foc potrivit, zdrobind putin boabele de fasole, pana cand zeama scade bine si totul devine ca o pasta groasa. Se adauga sare si piper dupa gust si garam masala dupa preferinta. Se lasa sa se raceasca.


Aluatul
Din toate ingredientele, mai putin cacaua, se face un aluat care se lasa la dospit 30~40 min.
Dupa ce a dospit, aluatul se framanta putin; se opresc 200g, iar restul se imparte in 8 bucati.


Fiecare bucata se intinde cu mana intr-un disc de aprox. 10~12 cm in diametru; in centru se pune 1/8 din umplutura,

apoi se aduc marginile aluatului peste aceasta astfel incat totul sa se inchida intr-o bila.


Se pune cu inchiderea in jos, in tava, pe hartie de copt. Se repeta operatia si cu celelalte 7 bucati de aluat.
Din cele 200g de aluat se opreste o bucatica, cam 1/6 care se imparte in 16.


Fiecare bucatica se face biluta care se lipeste, una in stanga si una in dreapta chiflei umpute - acestea reprezinta urechile ;)
Se repeta operatiunea si cu restul bucatelelor.
La bucata de aluat ramasa (cea care a ramas dupa se s-a luat 1/6 pt. urechi) se adauga cacaua si se framanta pana ce aceasta se absoarbe. Aceasta compozitie se imparte in 8.
Din fiecare bucata se modeleaza parul, ochelarii si gura, iar stafidele se pun ca ochi; daca tati al vostru nu are ochelari :P, puteti sa-i faceti mustati sau papion la gat sau o frezura mai bogata... fiecare cum doreste ;)


Se mai lasa la dospit inca vreo 15 min. apoi se coc aprox. 20~30 min in cuptorul preincalzit la 180°C.

joi, 14 iunie 2012

Napolitane-aperitiv cu spanac si branza


4 foi mici de napolitana (19x27 cm)
400g spanac congelat (taiat)
200g branza-crema - la temperatura camerei
1~2 linguri parmezan ras
sare, piper

Spanacul se fierbe si se scurge bine-bine de apa.
Branza-crema se amesteca cu parmezanul; se adauga apoi spanacul, sarea si piperul.
Cu acesta compozitie se umplu foile de napolitana, presand usor la fiecare strat.
Se taie in forma preferata; se tine la frigider pana in momentul servirii.

marți, 12 iunie 2012

Tortulet din migdale, fara faina


Un tortulet super-ciocolatos... fara ulei si fara faina! ;)
(forma de 18 cm)

300g faina de migdale (migdale macinate fin)
100g cacao - eu am pus o parte cacao neagra ;)
2 lingurite praf de copt
100g sirop de agave sau de artar
200ml lapte de soia
esenta de migdale sau rom
optional - rom sau coniac

Faina de migdale se amesteca cu pudra de cacao si praful de copt.
  • Migdalele le puteti foarte bine inlocui cu nuci sau alune macinate fin ;)
Siropul se dizolva in laptele de soia, apoi se toarna peste amestecul de migdale si se omogenizeaza. Se adauga si esenta.
  • Tortuletul nu este prea dulce... este perfect pentru iubitorii ciocolatei amaruie ;) Deci cine il doreste mai dulce mai poate adauga 50~100g zahar ;) (acesta se dizolva in laptele de soia)
Compozitia se toarna in forma tapetata, se niveleaza si se coace, in cuptorul preincalzit la 180°C,  30~40 min. sau pana este gata... se face testul "scobitoarea" :D
Se lasa sa se racoreasca putin apoi se scoate cu grija din forma si se lasa sa se racoreasca pe un gratar.
  • Pentru cine vrea sa il "imbete" putin, imediat dupa ce scoate tortuletul din cuptor il va stropi din belsug cu rom, coniac sau lichiorul preferat (cred ca cel de migdale, Amaretto, ar fi perfect) ;)
Se taie dupa ce se raceste complet.

joi, 7 iunie 2012

Napolitane cu susan si miere


O reteta foarte, foarte simpla si cu ingrediente putine, dar delicioasa!

5 foi mici de napolitana (19x27 cm)
300g susan - eu am folosit negru ;)
350g miere ciocolata alba - optional

Susanul se pune impreuna cu mierea in blender / food-processor si se mixeaza pana se face pasta.
Eu am avut susan macinat si doar ce l-am amestecat cu mierea... insa va trebuie ceva muschi la operatiunea asta :D
Se umplu apoi foile de napolitana cu pasta rezultata, presand bine, dar usor la fiecare strat. Se taie dreptunghiuri, patratele, rombulete... dupa preferinta ;)
Daca le doriti de post sau nu prea dulci le puteti lasa asa. In schimb daca vreti sa le mai indulciti sau sa le decorati le puteti trece prin ciocolata - eu am dat doar jumatate din cantitate prin cioco alba ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails