joi, 24 ianuarie 2013

Chifle "semolina"

 photo paine-semolina-1_zpswbxdu2nd.jpg

Daca cumva ati luat prea multa faina pentru paste (durum semolina) si v-ati saturat de facut paste, puteti incerca aceste chifle pufoase si delicioase ;)

pentru 8 chifle

450g durum semolina
20g zahar (eu am folosit maple sugar)
2 lingurite sare
180 ml lapte de soia sau lapte de vaca ;)
150 ml apa calduta
5 g drojdie uscata
putina faina pentru lucrat aluatul

Zaharul se dizolva in apa; se adauga drojdia, se amesteca si se lasa la dospit aprox. 10~15 min.
Sarea se dizolva in laptele de soia.
Intr-un castron incapator se pune faina, in mijlocul ei se toarna laptele de soia, se amesteca putin, se toarna si apa cu drojdia si se amesteca bine pana ce semolina se absoarbe complet. Daca aveti masina de paine... lasati totul in seama ei :D
Rezulta un aluat lipicios. Se acopera castronul cu o folie si se lasa la dospit 40~60 min.
Pe masa de lucru se presara faina, se rastoarna aluatul din castron, se preasara si deasupra faina (nu prea multa!), se framanta usor, apoi se imparte in 8 bucati. Fiecare bucata se modeleaza intr-o bila si se pune in tava aragazului, pe hartie de copt.

 photo paine-semolina-2_zpswexheo7c.jpg

Se lasa la dospit aprox. o ora. Ca sa nu le mai acopar eu am pus tava in cuptor (fara foc!) si le-am lasat cam 2 ore la dospit.

 photo paine-semolina-4_zpsi2t8nl3z.jpg

Se coc 20~30 min. la foc potrivit (180°C).

 photo paine-semolina-3_zpsw6jbna6a.jpg

vineri, 11 ianuarie 2013

Tort cu multa nuca si ciocolata ♥

 photo tort-cioco-2_zpsr1tenzzw.jpg

Pentru iubitorii de nuca si ciocolata, un tort deliciosc muuulta nuca si ciocolata ;)
O mica observatie: in poze apar doua torturi... cel rotund este in diametru de aprox. 18 cm si este reteta pe jumatate ;)

blat (aprox. 21x29cm)
 photo sirop-alune_zpsjrg8dg4q.jpg120g nuci
160g zahar pudra
160g faina
200g albus
200g galbenus
pt. insiropat blatul: in jur de 200ml sirop simplu din apa si zahar aromat cu putin rom sau esenta de migdale sau un sirop aromat; eu am folosit un sirop de alune sau, daca nu servesc si copiii, se poate insiropa cu Nocello ;)

crema
350g nuci
100g miere
200ml lapte
550g ciocolata - lapte+amaruie sau dupa preferinta ;)
400ml frisca lichida

decor
nuci - simple sau date prin ciocolata
200ml frisca lichida
150g ciocolata

Blatul
Nuca se rumeneste putin la cuptor sau intr-o tigaie de teflon (fara ulei). Se lasa sa se raceasca apoi se dau prin masina de nuca. Se amesteca cu faina cernuta.
Galbenusurile se freaca cu 1/3 din zahar.
Albusurile se bat spuma tare (ca pt. bezele) cu restul de zahar. Cam 1/3 din aceasta spuma se adauga peste galbenusuri si se amesteca bine cu o paleta sau o lingura mare de lemn. Se adauga jumatate din albusul ramas si se amesteca usor de jos in sus; apoi restul de albus, se amesteca usor, de 3~4 ori, de jos in sus, se presara o parte din faina cu nuca, se amesteca, apoi restul de faina si se amesteca doar pana cand aceasta s-a incorporat. Se toarna compozitia in forma de copt, tapetata si se coace in cuptorul preincalzit la foc potrivit (180°C) 30~40 min. Timpul de coacere poate varia in functie de cuptor ;)
Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet. Se taie apoi in 3 foi.

 photo tort-cioco-4_zpsublvunhp.jpg

Crema
Nucile se oparesc apoi se scurg bine de apa. Se pun in blender impreuna cu mierea si laptele si se mixeaza pana se fac piure.
Ciocolata tocata se pune intr-un castron rezistent la caldura; peste ea se toarna frisca. Acest castron se pune pe o oala cu apa care fierbe (bain-marie) si se tine asa, amestecand usor pana cand ciocolata se topeste. Se ia castronul de pe oala, se lasa sa se racoreasca putin compozitia, apoi se amesteca cu piureul de nuca; se da la frigider.
 
Asamblare
Se ia o foaie de blat, se pune pe un platou / tava, se insiropeaza si se unge deasupra cu 1/2 din crema. Se acopera cu a doua foaie de blat, se insiropeaza, se intinde restul de crema; se acopera cu ultima foaie de blat, se insiropeaza si aceasta putin si se preseaza putin deasupra.
Crema care iese dintre foi se intinde pe marginea tortului ;)
La tortul rotund (cu reteta pe jumatate) eu am impartit crema in trei si-am uns si a treia foaie de blat deasupra ;)
Se da la frigider.
 
Decor (simplu si fara brizbrizuri :P)
Ciocolata tocata se amesteca cu frisca si se tine pe baie de apa (fierbinte!) pana cand se topeste. Se lasa sa se racoreasca putin apoi se toarna si intinde pe toata suprafata tortului.

 photo tort-cioco-5_zpsddqvnm3y.jpg
 
Se decoreaza cu nuci imbracate in ciocolata...
 
 photo tort-cioco-3_zps1jmpswqs.jpg
 
sau nuci dezbracate :P
 
 photo tort-cioco-1_zpssdrfa9xb.jpg
 
Se da torul la frigider pentru cel putin 2 ore; apoi se taie si se... savureaza!
 
 photo tort-cioco-6_zpspo61j50u.jpg

vineri, 4 ianuarie 2013

Tort-parfe de vanilie si matcha

 photo tort-parfe-matcha-8_zpsdzxdusll.jpg
 
7 galbenusuri
170g zahar
6 linguri apa
1 pastaie de vanilie
700ml frisca lichida
esenta de vanilie (optional)
2 linguri pline matcha (pudra de ceai verde) dizolvate in 3~4 linguri de lapte fierbinte
pentru decor: putina frisca batuta
 
Pastaia de vanilie se taie pe lungime si se scot "bobitele" :).
Galbenusurile se amesteca cu apa, zaharul si se tin la bain-marie, amestecand continuu pana se leaga crema. Recomandat este ca temperatura compozitiei sa nu fie prea scazuta fiindca astfel crema rezultata va avea mai mult un miros de oua decat de vanilie ;)
 
 photo tort-parfe-matcha-1_zpsrw01rg0l.jpg
 
Castronul cu crema se pune in alt castron cu gheata si apa rece si se amesteca pana ce crema se raceste.
 
 photo tort-parfe-matcha-2_zpsb1sscm1p.jpg
 
Crema se imparte in doua: la o jumatate din ea se adauga esenta sau ulei de vanilie - asta este optional - daca vrem o aroma mai puternica de vanilie; la cealalta jumatate se adauga matcha dizolvata.
Frisca se bate spuma;
 
 photo tort-parfe-matcha-3_zpsrpfrm4hb.jpg
 
se opresc vreo 4~5 linguri pentru decor, iar restul se imparte in doua: jumatate din frisca se adauga peste crema de vanilie, in 2~3 reprize, amestecand usor.
 
 photo tort-parfe-matcha-4_zpsaaqy65kp.jpg
 
iar cealalta jumatate se adauga peste crema cu matcha, in 2~3 reprize, amestecand usor.
 
 photo tort-parfe-matcha-5_zpsk6aaa6cs.jpg
 
Compozitia frisca-crema de vanilie se toarna intr-o forma cu diametrul de 17~18 cm si se da la congelator pentru 2 ore.
In acest timp compozitia frisca-crema cu matcha se pastreaza la frigider.
Dupa ce crema vanilata a inghetat se trece in alta forma (detasabila) cu diametrul de 21~22cm:
 
 photo tort-parfe-matcha-6_zpslhrdqrqu.jpg
 
in marginea ramasa libera si deasupra se toarna crema cu matcha
 
 photo tort-parfe-matcha-7_zpsv9k8eghu.jpg
 
si se da totul la congelator pentru cel putin 2 ore.
Tortul inghetat se scoate din forma si se decoreaza cu cateva "moturi" de frisca ;)... sau dupa preferinta :)
 
 photo tort-parfe-matcha-9_zpsnly7o8or.jpg
 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails