sâmbătă, 27 aprilie 2013

Sakura mochi

 photo sakuramochi-fin1_zpsuds0flhh.jpg

Unul dintre dulciurile japoneze preferate ;) Chiar daca in Tokyo florile de cires s-au scuturat, mai sunt inca zone unde ciresii sunt inca in floare sau unde inca n-au inflorit... pentru mine insa "sakura mochi" nu este doar un desert de primavara ;)

300g dōmyōji-ko (*)

 photo sakuramochi-01_zpsajenxj1e.jpg

450ml apa
4 linguri zahar (am pus miere) ("mochi" nu ies prea dulci, deci pentru varianta japoneza - prea dulce pentru mine - se dubleaza sau chiar tripleaza cantitatea de zahar)
putin colorant alimentar rosu

600g anko (si aici am inlocuit zaharul cu miere, cam 4 linguri la 300g boabe uscate)
~~~~~
(*) dōmyōji-ko este obtinut din orezul "lipicios" (jp. mochi-gome / en. glutinous rice) care a fost fiert, uscat si apoi tocat; in loc de dōmyōji-ko se poate folosi mochi-gome - acesta insa trebuiefiert (1 parte orez : 1 parte apa; se lasa 30 de minute la inmuiat dupa care se fierbe la fel ca orezul simplu )

Frunzele de sakura se pun in apa rece, la desarat, pentru vreo 10 min. Se scot pe servete de hartie sa se absoarba apa.

 photo sakuramochi-06_zpsrgmd7dow.jpg

Anko se imparte in 30. Fiecare parte se face bila.

 photo sakuramochi-08_zpswrjauhja.jpg

Orezul se pune intr-un castron termorezistent.
Se infierbanta apa; se adauga zaharul (mierea) si se amesteca pana se dizolva. Se adauga si colorantul (la mine are o tenta putin portocalie fiindca am folosit miere in loc de zahar). Totul se toarna peste orez;

 photo sakuramochi-02_zpsor40ofw0.jpg

se amesteca,

 photo sakuramochi-03_zpszsotr3th.jpg

se acopera cu o folie si se lasa asa aprox. jumatate de ora - pana apa este absorbita complet de orez.

 photo sakuramochi-04_zpsujkwmilc.jpg

Se amesteca usor,

 photo sakuramochi-07_zpseewdejhw.jpg

se acopera castronul din nou cu folie si se se pune la microunde pentru 7 min. la 600W sau 8 min. la 500W. Se scoate din cuptor si se mai lasa asa acoperit inca vreo 10 min. apoi se amesteca usor.

 photo sakuramochi-05_zpsxy8hyvz8.jpg

Se ia o cam o lingura de orez

 photo sakuramochi-09_zps4c6mswuc.jpg

si se face disc (cu mainile umede).
In mijlocul lui se pune o bila de anko;

 photo sakuramochi-11_zpsauemljkb.jpg

aceasta se "imbraca" in orez aducand marginile, treptat, deasupra bilei.

 photo sakuramochi-12_zps5lilwbin.jpg

 photo sakuramochi-12-2_zpsudkwfgy7.jpg

 photo sakuramochi-12-3_zpsausfb8y5.jpg

I se da putin forma ovala dupa care se pune intr-o frunza de sakura.

 photo sakuramochi-13_zpsz82qcifd.jpg

 photo sakuramochi-14_zpsgcqoem90.jpg

 photo sakuramochi-15_zpsfk1f9wz5.jpg
 

 photo sakuramochi-fin3_zpsygq9ynyz.jpg 

 photo sakuramochi-fin2_zpsbn6zlmsg.jpg

joi, 25 aprilie 2013

Crema de ciocolata

 photo choco-pudding_zpshevheppc.jpg

(2 forme de 200ml sau 4 de 100ml)
 
2 oua
1 cana de lapte (200ml)
40g zahar
40g ciocolata (cu lapte / amaruie sau alba- dupa preferinta)
 
Se da drumul cuptorul sa se incalzeasca la 160°C.
Ciocolata se toaca si pune in lapte, impreuna cu zaharul. Totul se tine pe foc potrivit pana se topeste ciocolata si se dizolva zaharul.
Ouale se bat; peste ele se toarna treptat compozitia precedenta, amestecand. Se toarna in forme termorezistente. Formele se pun in tava de la aragaz, iar in tava se toarna apa fierbinte. Se da tava la cuptor si se coace crema 20~25 min.
Cand este gata se lasa sa se raceasca bine apoi se da la frigider. Se poate servi si calda ;)

 photo choco-pudding-2_zps9qrgqiri.jpg 

luni, 1 aprilie 2013

Rulada-aperitiv din albusuri

 photo rulada-albus-spanac-1_zpsv5rykbgq.jpg

7~8 albusuri
1 lingura otet
2 legaturi spanac
200~250g branza de casa sau branza crema - la temperatura camerei
1 lingurita pudra de ardei (paprika) sau pudra de curry - optional, pt. culoare ;)
sare, piper

 photo rulada-albus-spanac-3_zpsokttgjei.jpg

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc potrivit (180°C).
Albusurile se spumeaza bine cu otetul, sarea si piperul.
Spanacul se opareste, se scoate in apa rece. Se "stoarce" bine de apa apoi se taie marunt. Se "stoarce" de apa din nou - este bine ca spanacul sa fie cat mai "uscat" ;) Se adauga la spuma de albusuri si se amesteca usor. Compozitia se intinde in tava* pe hartie de copt si se da la cuptor pentru aproximativ 15 min.
*tava folosita de mine are dimensiunea: 39x26cm
Branza se amesteca cu paprika.
Cand rulada este gata, se scoate din cuptor, se lasa sa se racoreasca putin, apoi se rastoarna pe alta hartie de copt si se desprinde hartia de pe ea.
Se intinde branza pe toata foaia si se ruleaza. Se da la frigider pentru cel putin o ora, apoi se feliaza.

 photo rulada-albus-spanac-2_zpsbvompeep.jpg

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails