vineri, 13 decembrie 2013

Tort "Inghetata-halvita"

 photo tort-halvita-fin-2_zpsjvvl9uyn.jpg
 
Va place halvita? Ce-ar fi sa o incercati intr-o alta varianta decat cea traditionala ;) O varianta mai racoritoare si mai ... "pufoasa" :) Daca da... atunci aveti nevoie de:
 
90g albus
150g miere
530g smantana dulce (pentru frisca) + 1 lingura zahar pudra
100g fructe uscate - dupa preferinta... avand in vedere ca intra foarte multa miere, eu am folosit doar caise si cranberry fiindca sunt mai acrisoare ;)
100g nuci + fistic - sau alt amestec "oleaginos" ;)
50~75 ml lichior de cirese sau apa + esenta de portocale si de lamaie
 
Cu o zi inainte se pun fructele la inmuiat in lichior de cirese... eu le-am pus la inmuiat in apa + esenta de portocale si de lamaie ;) Se scurg foarte bine.
Nucile si fisticul se taie bucatele.
Mierea se pune la incalzit, pe foc mic, si se lasa pana aproape sa inceapa sa fiarba. In acest timp albusurile se bat spuma.
Cand mierea s-a infierbantat, se toarna putin cate putin peste albusuri, mixand continuu.


 photo tort-halvita-1_zps75so1kk3.jpg
 
Dupa ce s-a terminat de turnat mierea se continua mixarea albusurile pana ce spuma se raceste.

 photo tort-halvita-2_zpsf21alk41.jpg
 
Smantana se bate cu zaharul pudra pana devine o spuma pufoasa (nu se bate pana la nivelul de frisca tare) - ca sa se combine bine cu "bezeaua".
Peste frisca se adauga spuma de albusuri in 3~4 reprize, amestecand usor cu o lingura mare sau o paleta, de jos in sus.

 photo tort-halvita-3_zpsbr7lvd0i.jpg
 
Se opresc cateva linguri pentru decor.
La restul de compozitie se adauga fructele uscate, nucile si se amesteca usor.

 photo tort-halvita-4_zpsepbrdexe.jpg
 
Se toarna compozitia intr-o forma de tort detasabila (de 20 cm) si se da la congelator.

 photo tort-halvita-5_zpspklll77f.jpg
 
Dupa 1~2 ore se decoreaza deasupra si se da din nou la congelator.
 
 photo tort-halvita-fin-1_zpsfnthpkrb.jpg

Eu l-am decorat doar deasupra. Daca vreti sa-l decorati si pe lateral, lasati tortul la congelator o noapte; a doua zi scoteti-l din forma, decorati-l si dati-l din nou la congelator pentru cel putin o ora inainte de a-l taia.

 photo tort-halvita-fin-3_zpsqmzyfvzr.jpg

miercuri, 11 decembrie 2013

Mini-quiche cu conopida

 photo miniquicheconopida-fin_zpsdzql2iut.jpg

30 foi pentru gyoza

450g~500g conopida
2 cepe mici sau una f. mare ;)
100g bacon
1 ou
150g smantana dulce
30 g parmezan ras
sare, piper

Conopida se fierbe; se lasa sa se raceasca, apoi se taie in bucate de aproximativ 1~1.5 cm.
Ceapa se toaca marunt; se taie si bacon-ul in bucatele mici. Cele doua se calesc impreuna, pe foc potrivit pana cand ceapa devine aproape transparenta. Se adauga peste conopida si se amesteca.
Se bate oul; se adauga smantana, parmezanul, sarea si piperul.
Fiecare foaie de gyoza se pune intr-o forma mica cam de 3.5~4 cm in diametru:

 photo miniquicheconopida-3_zpsgpcnhare.jpg

si se da la cuptor pentru 5~7 minute - cat sa se rumeneasca putin.
Se umplu foile cu amestecul de conopida si bacon,

 photo miniquicheconopida-2_zpsixr36lzg.jpg

iar peste acesta se toarna amestecul de ou si smantana.
Mini-quiche-urile se dau la cuptor pentru 20~25 de minute sau pana se rumenesc frumos deasupra.

 photo miniquicheconopida-1_zpsza8yxhex.jpg

Se pot servi atat calde cat si reci.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails