luni, 25 iunie 2012

Pizza din cartofi


3 cartofi (400~450g)
4 linguri de ulei de masline
cateva fasii de ardei colorati
1 rosie - taiata feliute
masline negre - taie rondele sau feliute
100~150g cascaval ras
putin parmezan ras
sare, piper
oregano si/sau busuioc uscat

Cartofii se dau pe razatoare sau se taie julienne. Se storc putin de zeama, se presara sare si piper. Se adauga 2 linguri de ulei de masline si se amesteca.
Intr-o tigaie se infierbanta cele 2 linguri de ulei ramase, se adauga cartofii si se niveleaza, presand usor.


Se lasa pe foc potrivit pana se rumenesc - in tot acest timp cartofii nu se mai preseaza deasupra.
Se intoarce apoi "blatul" si pe partea cealalta; deasupra se aranjeaza legumele, se presara oregano, busuiocul, parmezanul si cascavalul ras si se mai lasa pana cand "blatul" de cartofi s-a rumenit si cascavalul s-a topit...

sâmbătă, 16 iunie 2012

Chifle cu curry "Father's Day"


(8 chifle)

aluat
400g faina
250ml apa
3 linguri zahar brun sau alb
1-1/2 lingurita sare
25g shortening sau margarina - eu am pus jumatate shortening si jumatate ulei de masline ;)
1 pliculet drojdie uscata (7g)

1 lingura cacao, de preferat cacao neagra
16 stafide

umplutura
1 conserva rosii taiate (400g)
2 linguri pudra de curry
1 lingurita pudra cumin
1 lingurita pudra coriandru
putin usturoi ras
putin ghimbir ras
1-1/2 cutie mix de fasole fiarta (aprox. 400g) - fara zeama
sare, piper
garam masala - optional

Intai se face umplutura (ca sa se raceasca pana este gata aluatul).
Intr-o tigaie se pun rosiile din conserva impreuna cu celelalte ingrediente, mai putin sarea, piperul si garam masala. Totul se fierbe pe foc potrivit, zdrobind putin boabele de fasole, pana cand zeama scade bine si totul devine ca o pasta groasa. Se adauga sare si piper dupa gust si garam masala dupa preferinta. Se lasa sa se raceasca.


Aluatul
Din toate ingredientele, mai putin cacaua, se face un aluat care se lasa la dospit 30~40 min.
Dupa ce a dospit, aluatul se framanta putin; se opresc 200g, iar restul se imparte in 8 bucati.


Fiecare bucata se intinde cu mana intr-un disc de aprox. 10~12 cm in diametru; in centru se pune 1/8 din umplutura,

apoi se aduc marginile aluatului peste aceasta astfel incat totul sa se inchida intr-o bila.


Se pune cu inchiderea in jos, in tava, pe hartie de copt. Se repeta operatia si cu celelalte 7 bucati de aluat.
Din cele 200g de aluat se opreste o bucatica, cam 1/6 care se imparte in 16.


Fiecare bucatica se face biluta care se lipeste, una in stanga si una in dreapta chiflei umpute - acestea reprezinta urechile ;)
Se repeta operatiunea si cu restul bucatelelor.
La bucata de aluat ramasa (cea care a ramas dupa se s-a luat 1/6 pt. urechi) se adauga cacaua si se framanta pana ce aceasta se absoarbe. Aceasta compozitie se imparte in 8.
Din fiecare bucata se modeleaza parul, ochelarii si gura, iar stafidele se pun ca ochi; daca tati al vostru nu are ochelari :P, puteti sa-i faceti mustati sau papion la gat sau o frezura mai bogata... fiecare cum doreste ;)


Se mai lasa la dospit inca vreo 15 min. apoi se coc aprox. 20~30 min in cuptorul preincalzit la 180°C.

joi, 14 iunie 2012

Napolitane-aperitiv cu spanac si branza


4 foi mici de napolitana (19x27 cm)
400g spanac congelat (taiat)
200g branza-crema - la temperatura camerei
1~2 linguri parmezan ras
sare, piper

Spanacul se fierbe si se scurge bine-bine de apa.
Branza-crema se amesteca cu parmezanul; se adauga apoi spanacul, sarea si piperul.
Cu acesta compozitie se umplu foile de napolitana, presand usor la fiecare strat.
Se taie in forma preferata; se tine la frigider pana in momentul servirii.

marți, 12 iunie 2012

Tortulet din migdale, fara faina


Un tortulet super-ciocolatos... fara ulei si fara faina! ;)
(forma de 18 cm)

300g faina de migdale (migdale macinate fin)
100g cacao - eu am pus o parte cacao neagra ;)
2 lingurite praf de copt
100g sirop de agave sau de artar
200ml lapte de soia
esenta de migdale sau rom
optional - rom sau coniac

Faina de migdale se amesteca cu pudra de cacao si praful de copt.
  • Migdalele le puteti foarte bine inlocui cu nuci sau alune macinate fin ;)
Siropul se dizolva in laptele de soia, apoi se toarna peste amestecul de migdale si se omogenizeaza. Se adauga si esenta.
  • Tortuletul nu este prea dulce... este perfect pentru iubitorii ciocolatei amaruie ;) Deci cine il doreste mai dulce mai poate adauga 50~100g zahar ;) (acesta se dizolva in laptele de soia)
Compozitia se toarna in forma tapetata, se niveleaza si se coace, in cuptorul preincalzit la 180°C,  30~40 min. sau pana este gata... se face testul "scobitoarea" :D
Se lasa sa se racoreasca putin apoi se scoate cu grija din forma si se lasa sa se racoreasca pe un gratar.
  • Pentru cine vrea sa il "imbete" putin, imediat dupa ce scoate tortuletul din cuptor il va stropi din belsug cu rom, coniac sau lichiorul preferat (cred ca cel de migdale, Amaretto, ar fi perfect) ;)
Se taie dupa ce se raceste complet.

joi, 7 iunie 2012

Napolitane cu susan si miere


O reteta foarte, foarte simpla si cu ingrediente putine, dar delicioasa!

5 foi mici de napolitana (19x27 cm)
300g susan - eu am folosit negru ;)
350g miere ciocolata alba - optional

Susanul se pune impreuna cu mierea in blender / food-processor si se mixeaza pana se face pasta.
Eu am avut susan macinat si doar ce l-am amestecat cu mierea... insa va trebuie ceva muschi la operatiunea asta :D
Se umplu apoi foile de napolitana cu pasta rezultata, presand bine, dar usor la fiecare strat. Se taie dreptunghiuri, patratele, rombulete... dupa preferinta ;)
Daca le doriti de post sau nu prea dulci le puteti lasa asa. In schimb daca vreti sa le mai indulciti sau sa le decorati le puteti trece prin ciocolata - eu am dat doar jumatate din cantitate prin cioco alba ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails