marți, 18 septembrie 2007

Agar-agar (kanten)

Agarul poate inlocui gelatina in multe retete, insa fata de gelatina el trebuie fiert cel putin 2 min. pentru a se dizolva.
Aici, in Japonia, se gaseste sub mai multe forme:

1. agar-pudra - cea mai usoara si rapida forma de folosire
Pentru 500-600ml lichid sunt necesare 4g de pudra; cantitatea poate varia insa in functie de desert... daca facem o "gelatina" atunci putem folosi 600ml lichid + 4g agar; daca facem o crema unde intra si frisca, putem folosi mai putin lichid... doar 400-500ml, dar nu mai putin.

Retete-exemplu:

Gelatina de lapte

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

4g agar pudra
200ml apa
400ml lapte
60g zahar
esenta de vanilie
cateva fructe taiate pt. decor

Intr-o craticioara se amesteca agarul cu apa; se pune pe foc. De cand incepe sa clocoteasca se mai tine 2 min. amestecand continuu.
Se adauga zaharul, se amesteca pana se dizolva. Se inchide focul. Se toarna laptele si esenta de vanilie; se amesteca.
Se toarna in cupe si se lasa sa se raceasca dupa care se da la frigider. Dupa ce s-a intarit se decoreaza cu fructe taiate.



Crema de zahar ars

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

2g agar

4 galbenusuri
400ml lapte
30g zahar
100ml smantana dulce (pt. frisca)
esenta de vanilie

caramel: 6 lingurite zahar

Intr-un castron se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce acesta se dizolva.
Intr-o craticioara se amesteca laptele cu agarul si se pune pe foc. De cand incepe sa clocoteasca, se face focul putin mai mic si se fierbe 2 min. amestecand continuu. Se da deoparte.
Se toarna laptele peste amestecul de galbenusuri, usor si amestecand continuu.
Se adauga si smantana si vanilia. Se amesteca.
Se toarna in 6 cesti. Se lasa sa se raceasca dupa care se da la frigider sa se intareasca.
In fiecare ceasca se presara 1 lingurita de zahar care se arde apoi cu "pistolul cu flacara" pana devine caramel.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~*******~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


2. agar-baton - un baton de 8g este pt. 500-600ml lichid.
Batonul se spala si se pune la inmuiat in multa apa. Dupa care se stoarce usor, se rupe si se pune la fiert in toata catitatea de lichid sau numai o parte (la fel ca si la agarul-pudra) si se fierbe cam 2-3 min. pana nu se mai vad bucati de agar. Se strecoara.

Retete-exemplu:

Gelatina de portocale si de struguri

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

1 baton de agar (8g)
200ml apa
30g zahar

200ml suc de portocale
200ml suc de struguri

Batonul se spala, se pune la inmuiat. Se stoarce usor si se pune la fiert in 200ml apa. De cand incepe sa clocoteasca se mai lasa cam 3 min. pana s-a dizolvat complet agarul. Se adauga si zaharul se amesteca pana se divolva. Se strecoara compozitia.
Jumatate din acesta compozitie se amesteca cu sucul de portocale, iar cealalta jumatate cu cel de struguri. Aici atentie fiindca in momentul cand se adauga sucul peste amestecul de agar, acesta incepe sa se intareasca, deci trebuie amestecat repede.
Se toarna in forme sau cupe, se lasa sa se raceasca dupa care se da la frigider sa se intareasca.
Se rastoarna pe farfurie sau se serveste din cupe.



Crema cu susan

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

1 baton agar (8g)
500ml apa
80g zahar
50g pasta de susan negru
200ml lapte
100ml smantana dulce (pt. frisca)
esenta de vanilie
putin susan negru si cateva frunzulite de menta pt. decor

Batonul se spala, se pune la inmuiat. Se stoarce usor si se pune la fiert in cei 500ml apa. De cand incepe sa clocoteasca se mai lasa cam 3 min. pana s-a dizolvat complet agarul. Se adauga si zaharul se amesteca pana se divolva. Se strecoara compozitia.
Se adauga laptele si smantana, caldute, apoi esenta de vanilie si se amesteca. Se strecoara. Se toarna peste pasta de susan, putin cate putin amestecand bine.
Se toarna in 6 forme, se lasa sa se raceasca dupa care se da la frigider sa se intareasca.
Se rastoarna din forma pe farfurii si se decoreaza cu seminte de susan si frunze de menta.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~*******~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


3. agar-ate

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Se poate consuma atat dizolvat, ca "intaritor" dar si imediat dupa ce a fost spalat si inmuiat in salate, supe, etc.
Daca se dizolva, 7-8g de agar-ate sunt echivalente cu 8g agar-baton, deci se pregateste la fel.
In cazul in care se foloseste la salate, de exemplu, dupa ce a fost spalat se lasa la inmuiat cam 5 min. sau putin mai mult... pana devine moale. Se stoarce; daca este prea lung se taie la dimensiunea dorita.

Reteta-exemplu:

Supa cu perisoare de pui

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

10g agar-ate
100g spanac
putin susan alb (pt. decor)
200g carne de pui tocata
15g ghimbir
1/2 praz

1 lingurita sake
1 ou
1 lingura amidon de cartofi
sare, piper

800ml supa de pui
1/2 lingurita sare
1 lingurita sos de soia
1 lingurita sake
piper

Ghimbirul si prazul se toaca.
Agarul-ate se taie in fasii de 10cm (daca sunt prea lungi) apoi se spala si se pun la inmuiat in multa apa.
Spanacul se opareste dupa care se taie potrivit.
Intr-un castron se pune carnea de pui, ghimbirul, prazul, oul, lingurita de sake si cea de amidon, sarea si piperul si se amesteca bine. Se fac perisoare.
Intr-o oala se amesteca supa cu sarea, sosul de soia, piperul. Cand incepe sa clocoteasca incep sa se puna perisoarele... se fierb pana se ridica la suprafata si s-au patruns bine.
Se inchide focul, se adauga agarul-ate si spanacul, se trece in castronele, se presara putin susan si se serveste.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~*******~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


4. agar-fulgi

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Pentru 5g de agar-fulgi sunt necesari 350-400ml de lichid. In functie de cat vrem sa fie de puternica inchegarea crestem sau scadem cantitatea de lichid.
Se pune la inmuiat in apa pt. 2-3 ore sau pt. 30 min. in apa fierbinte.
Se scurge, se stoarce usor, se adauga apa necesara si se fierbe cam 4-5 min. pana se dizolva bine, dupa care se adauga zaharul si restul ingredientelor...
Se toarna in forme, se lasa sa se raceasca dupa care se da la frigider.

Reteta-exemplu:

Crema de dovleac

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

5g agar-fulgi
200g dovleac (curatat)
300ml apa
300ml lapte
150g zahar
2 linguri rom
scortisoara
100ml smantana dulce pt. frisca
cateva frunzulite de menta

Agarul-fulgi se pune la inmuiat in apa fierbinte pt. 30 min.
Dovleacul se taie bucati si se fierbe (de preferat la aburi sau la microunde ca sa nu fie prea apos). Cat este inca fierbinte se piseaza, se adauga 100ml lapte si se amesteca bine.
Agarul inmuiat se scurge bine de apa si se pune la dizolvat impreuna cu 300ml apa si se fierbe aprox. 5 min. pana se dizolva bine. Se adauga zaharul. Totul se toarna apoi peste piureul de dovleac, se aduga si restul de lapte. Se strecoara, se adauga scortisoara si romul. Se toarna in 6 cesti sau pahare, se lasa sa se raceasca dupa care se da la frigider.
Se bate smantana frisca.
Crema intarita se decoreaza cu frisca si frunze de menta.


~~~~~~~*******~~~~~~~*******~~~~~~~

Agar-agar, precum si alte cateva ingrediente "japoneze" pot fi achizitionate online de aici:
http://www.armoniecunatura.ro/magazin.html

12 comentarii:

Anonim spunea...

te rog...unde gasesc agar-agar in Romania? multumesc

CristinaK spunea...

Uite un site de unde poti comanda:
http://armoniecunatura.ro/magazin.html

Ria spunea...

Buna! Cand zici 2g cum faci sa il cantaresti? Ai un cantar special? Merci!

CristinaK spunea...

Buna, Ria!
Eu am un cantar electronic cu care pot masura de la 1g, dar cand e vorba de agar nu stau sa-l masor... fiindca aici il gasesc la cutii care contin pliculete de 4g (deci folosesc doar jumatate de pliculet cand am nevoie doar de 2g) si il mai gasesc si la pungulita de 40g care are atasata si o lingurita de masurat: o astfel de lingurita rasa = 1g

Gospodina spunea...

Buna Cristina
Am nevoie de sfatul tau, as vrea sa fac aceasta crema si sa inlocuiesc gelatina cu agar-agar poti sa imi spui daca se poate, ce cantitate, si cum sa o folosesc la crema asta:
4 galbenusuri
200 g zahar pudra
1 pachet de zahar vanilat
1 kg de brinza de vaci, asta la noi ii zice Quark, Speisequark si alea, alea.
zeama de la o lamiie
coaja rasa de la o lamiie
2 linguritze de cognac (eu nu am pus)
10 foi de gelatina alba
500 ml frisca lichida(ar veni 2 1/2 cutii/pahare) depinde cum gasiti pe la voi.
gem(gelee) de orice, eu am pus de caise si ne-a placut tare mult la gust...

Iti multumesc mult

CristinaK spunea...

Cristina, cred ca merge, numai ca trebuie sa ai grija ca dupa ce pregatesti agarul sa-l amesteci imediat cu o parte din ingrediente (de preferat mai lichide) care nu sunt foarte reci.
Cantitatea de agar nu ti-o pot spune exact fiindca nu stiu ce gramaj au foile de gelatina de la tine si nici la ce cantitate de lichid sunt necesare 10 foi... pot diferi de cele de la mine... chiar si aici sunt mai multe feluri: foi mai subtiri si mai groase deci chiar daca nr. este acelasi gramajul difera si o data cu el si cantitatea de lichid necesara...
Cel mai bine ar fi sa vezi la ce cantitate de lichid sunt necesare cele 10 foi de gelatina si pe urma sa calculezi cat agar este necesar la aceeasi cantitate - vezi pe pachetul de agar pe care-l gasesti la tine... eu asa fac mereu cand inlocuiesc gelatina cu agar ;) Mie imi trebuie 4g de agar pudra la 500~600ml lichid, dar a mai aparut un soi de agar, mai granulat la care-mi trebuie 5g la 250ml lichid... deci este posibil ca agarul care-l gasesti tu sa fie diferit de cel pe care-l folosesc eu in general (cel de 4g la 600ml)... ti-am scris o adevarata scrisoare... sper sa ma fi facut inteleasa :)
P.S. Bine ai revenit cu retete delicioase!

Gospodina spunea...

Scuze ca iti multumesc pentru raspuns, am si uitat, am sa ma uit sa vad ce se poate face, multumesc incaodata

CristinaK spunea...

Cu cea mai mare placere! :)
O saptamana placuta in continuare!

Luminita Murguly spunea...

Buna ziua, la reteta de crema de zahar ars, scrie ca se amesteca galbenusurile cu zaharul. Cate galbenusuri?

CristinaK spunea...

Luminita, multumesc pentru atentionare! 4 galbenusuri... am modificat si in reteta ;)

Luminita Murguly spunea...

Multumesc pentru completarea retetei.

CristinaK spunea...

Cu cea mai mare placere!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails