miercuri, 5 septembrie 2007

Amandina de post

(forma 23x23 cm)

BLAT (*)
220g faina
40g cacao
1 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita sare
100g zahar brun (sau zahar)
240ml apa rece
2 linguri otet
100ml ulei
esenta de vanilie

Faina, cacao, bicarbonatul si sarea se cern impreuna. Se da drumul la cuptor la 180 C.
Zaharul se dizolva in apa; se adauga si uleiul si vanilia. Aceasta compozitie se toarna peste amestecul de faina si se omogenizeaza. Se adauga si otetul si se amesteca bine.

Photobucket

Se toarna in forma tapetata si se coace 30 min. la 180 C, se scade apoi temp. la 170 C si se mai lasa aprox. 30min. Se incearca cu scobitoarea - daca este copt. Se scoate din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar.

CREMA
100g pudra de migdale (sau migdale decojite macinate fin si cernute)
1plic gelatina vegetala agar-agar ( 5g )
50g zahar brun (sau zahar)
4 linguri amidon
4 linguri cacao
800ml lapte de soia

Intr-o oala se amesteca toate si se pun pe foc potrivit, amestecand continuu pana se leaga ca o smantana. Se raceste pe baie de gheata. Este aproape ca o sarlota. Se opresc cam 5 linguri din crema pt. decor.

Photobucket

SIROP
8 linguri zahar
3 cani apa
o sticluta cu esenta de rom ( daca este de slaba caliatate mai bine puneti doua)

Se iau 2 linguri de zahar si se ard intr-o craticioara.Cand s-a caramelizat destul se adauga 1 cana de apa si se lasa sa fiarba pana se topeste . Cand s-a topit zaharul caramelizat se adauga si restul de zahar in siropul obtinut plus esenta de rom si celelalte 2 cani de zahar.

Se taie blatul in 3.

Photobucket

Se insiropeaza prima foaie, se intinde 1/2 din crema. Se aseaza al doilea blat, se insiropeaza, se unge cu restul de crema, se aseaza si ultimul blat si se insiropeaza.

Photobucket

Se da la frigider pt. cateva ore. Se taie si se glazureaza.

GLAZURA

100ml lapte de soia
150ml apa
70g cacao
100g zahar pudra
5g gelatina vegetala

Se amesteca toate, se pun pe foc potrivit, amestecand continuu, si cand incepe sa fiarba se face focul mai mic si se mai tine cam 2 minute. Se trece prin sita

Photobucket

si se "bate" pana se mai raceste. Se toarna peste prajitura, se baga pt. 30min. la frigider dupa care se "decoreaza" fiecare bucata de prajitura cu cate un mot din crema oprita.

Photobucket

OBS:
(*) nu este un blat f. inalt asa ca taindu-se in 3 foile rezultate sunt subtiri deci trebuie lucrat cu grija sa nu se rupa.
Ultima foaie, cea de deasupra, iese cam uscatica, dar dupa cateva ore de stat la frigider cu glazura deasupra se inmoaie si ea.
Nu iese f. dulce, deci daca are de gand cineva sa o faca si prefera mai dulce va trebui sa mareasca cantitatea de zahar de la blat si de la crema.

2 comentarii:

Livia spunea...

f buna amandina, de abia astept sa o incerc, o vazusem si la reteta de acasa dar inca nu am avut ocazia sa o prepar

CristinaK spunea...

Multumesc, Livia! :)
Reteta de la "Reteta de acasa" este cu siguranta alta ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails