joi, 23 iulie 2009

Crema de zahar ars Philadelphia

... o crema de zahar ars cu aroma de branza si foarte, foarte cremoasa ;)

200g branza-crema Philadelphia - la temperatura camerei
100g evaporated milk
250g lapte
100g zahar + 50g pt. caramelizat
2 oua
2 galbenusuri

Cele 50g de zahar se pun intr-o craticioara pe foc potrivit si se lasa, fara a se amesteca, pana se caramelizeaza. Se toarna imediat in forma de copt, iar aceasta se rasuceste usor astfel incat toata baza sa se imbrace in caramel.
(O mica paranteza: forma folosita de mine are diametrul de 18cm si crema nu iese foarte inalta... deci cine o doreste mai inalta poate folosi o forma mai mica sau poate mari cantitatile ingredientelor ;) )
Intr-un castron se freaca bine branza-crema. Se toarna usor laptele "evaporat", amestecand continuu. Totul se toarna intr-o craticioara, se adauga si laptele si zaharul si se tine pe foc potrivit, amestecand din cand in cand, pana aproape sa inceapa sa fiarba. Intre timp, intr-un catron se bat putin ouale intregi si galbenusurile. Peste ele se toarna usor, amestecand continuu, compozitia de lapte fierbinte. Se strecoara printr-o sita (nu foarte deasa) direct in forma de copt.
Aceasta se pune in tava de la cuptor, iar in tava se toarna apa fierbinte - de aprox. de 1cm inaltime. Se da la cuptor si se coace 50 de minute la 130°C sau pana cand crema este bine "inchegata" deasupra. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se rastoarna pe farfurie...

26 de comentarii:

ISABELA spunea...

yammyy ce bine arata :P

Lissa spunea...

Arata nemaipomenit de bine si cred ca gustul e pe masura!

Andra Sara Otilia spunea...

deci am inghitit in sec...eu nu sunt instare sa fac crema de zahar ars...cat am fost graviduta mi-a facut sotul unei prietene, Remus! nu stiu ce ma faceam fara el, la cat demulta am mancat....

CristinaK spunea...

Multumesc mult, Isabela!

CristinaK spunea...

Multumesc, Lissa! Gustul e putin diferit fata de crema de zahar ars "traditionala"... aduce putin cu dulce de leche, deci... un deliciu :P

CristinaK spunea...

Multumesc, Andra! Cred ca ar merita sa incerci o data sa faci o crema de zahar ars, chiar si varianta simpla, doar trebuie sa amesteci ingredientele si sa le torni in forma si apoi... la cuptor ;) Peste putin timp poate ca bulinuta ta scumpica o sa-ti ceara si uite asa o sa pape si fata si mami ;)

Ala Oancea spunea...

Felicitari ! Arata grozav si sigur este si gustoasa. N-am facut niciodata si as vrea sa incerc reteta ta ;)

CristinaK spunea...

Multumesc, Ala! Sigur o sa-ti placa ;)

Cami -Camila-Witt.... spunea...

Cristina, imi spui si mie te rog ce fel de lapte? n-am inteles, scuze.E ceva mai deosebit decit caramelul clasic. Un sfirsit de saptamina placut ! Cami

CristinaK spunea...

Cami, e un fel de lapte condensat, dar fara zahar... uite aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Evaporated_milk
week-end placut! pupicei!

Gabriela Cara spunea...

Moaaama! Cristina, ce deliciu ai facut... trebuie sa o fac si eu, chiar daca nu prea am stare de bucatarit. Abia astept sa o gust si bineinteles ca voi face portia la dublu, ca la cati pofticiosi sunt in jurul meu...
Puuuup!

CristinaK spunea...

Multumesc mult, Gabriela! Cred ca "pofticiosii" vor fi foarte incantati ;)
O saptamana minunata si delicioasa!
pupicei dulci!

Carmen spunea...

Wow!Ce buna trebuie sa fie!
Am s-o incerc!
Te asteapta un "Friendship Award" la mine!
Te pup si o saptamina frumoasa!

Ala Oancea spunea...

Arata tare bine, asa ca m-am intors cu un premiu :) Treci pe la mine sa-l ridici ;)

Bucataria-Paradis spunea...

Trebuie sa fie foarte buna,la cit de bine arata.Cristina,te invidiez pentru felul cum transezi(tai) prajiturile..perfecte prea perfecte.Felicitari.O zi faina.

CristinaK spunea...

Carmen, prajiturica e delicioasa... cu siguranta o sa-ti placa ;)
Te pupic dulce! Multumesc mult pt. premiu!
O saptamana minunata in continuare!

CristinaK spunea...

Ala, multumesc mult pentru premiu!
pupicei! o saptamana excelenta!

CristinaK spunea...

Multumesc mult, Paradis!
Hai sa-ti spun "secretul" la taiat :D... cutit de ceramica Kyocera... daca gasesti, ia-ti unul sa-l ai doar pt. prajituri ;) Bine ar fi sa-ti iei unul cu lama mai lunga, ca sa-l poti folosi atat la torturi cat si la prajituri sau foi cu dimens. mai mare :) E nemaipomenit!!! Doar ca trebuie sa ai grija sa nu-l scapi pe gresie sau ciment ca se sparge...
O saptamana execelenta! pupicei!

Bucataria-Paradis spunea...

Multumesc frumos pentru info.Ma duc sa caut pe internet sa vad despre ce cutit special este vorba,si ma pun pe cautat.Multu.O zi frumoasa.

CristinaK spunea...

Cu placere, Paradis! pupicei!

Edith spunea...

Cat e de fina.. perfecta! Felicitari! :)

CristinaK spunea...

Multumesc mult, Edith!

Antzu' spunea...

arata superb se va face sigur

CristinaK spunea...

Multumesc, Antzu'!
Daca-ti place branza, cu siguranta o sa-ti place ;)

Mihaela spunea...

Crema de zahar ars cu branza, suna foarte interesant, imi notez reteta :)

CristinaK spunea...

Multumesc mult, Mihaela!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails