duminică, 19 iulie 2009

Diplomat cu ciocolata si zmeura

(forma detasabila de 20 cm)

blat si "piscoturi"
1-1/2 cana faina
3/4 cana cacao
un praf de sare
1 lingurita bicarbonat
60 ml ulei (1/4 cana)
160ml lapte de soia
100ml sirop de artar sau miere
1 lingurita otet sau suc de lamaie
esenta de vanilie

mousse de ciocolata
750ml lapte de soia
150g ciocolata 85% cacao (fara adaos de lapte)
3 linguri amidon
6g agar-agar (pudra)
6 linguri zahar sau chiar 10 linguri pt. varianta mai dulce
esenta de vanilie
esenta de migdale sau de rom

decor
400g zmeura congelata
1 lingura amidon dizolvata intr-o lingura de apa
sirop de zmeura pt. insiropat blatul

Blatul: intr-un castron se cern impreuna ingredientele uscate (faina, cacaua, sarea, bicarbonatul); in alt castron se amesteca bine ingredientele umede (laptele de soia, siropul, otetul si esenta de vanilie). Ingredientele umede se toarna peste cele uscate si se omogenizeaza - rezulta o compozitie putin mai legata decat cea de chec, lipicioasa si elastica. Mai putin de jumatate din aceasta compozitie se toarna intr-o punga sau un cornet pentru frisca si in tava, pe hartie de copt, se spriteaza "piscoturi" (unul langa altul) de inaltimea formei de copt. Toata aceasta "banda de piscoturi" sa fie aproximativ egala cu lungimea cercului bazei formei de tort :-/ ... deci daca se foloseste o forma cu diam. de 20cm aceasta lungime va fi aproximativ de 63 cm (bineinteles ca aceasta lungime se poate imparti in doua sau trei in functie de lungimea tavii fiecaruia ;) ).
Restul de compozitie se toarna in forma de tort si se niveleaza. Atat blatul cat si "piscoturile se coc in jur de 20~30 min. sau pana sunt gata (piscotelele se coc mai repede fata de blat deci atentie sa nu se arda :) ). Cand sunt gata se scot toate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

Mousse: intr-o oala se dizolva agarul si amidonul in laptele de soia, se adauga si zaharul si se tine pe foc, amestecand, 2~3 minute - masurate din momentul in care a inceput sa fiarba compozitia. Se ia de foc, se adauga ciocolata tocata si se amesteca pana ce aceasta s-a dizolvat complet. Dupa ce s-a mai racorit putin crema se adauga si esentele. Totul se pune in blender si se mixeaza bine.

Peretii formei tort se tapeteaza cu "banda de piscoturi", in mijlocul lor se pune foaia de blat (din care s-a decupat o margine de 3~5 mm astfel incat noua foaie de blat sa fie putin mai mica in diametru). Aceasta se insiropeaza cu sirop de zmeura.

Peste blat se toarna mousse-ul de ciocolata

se niveleaza si se da la frigider. (Pentru cine foloseste zmeura proaspata, o poate aranja deasupra mousse-ului, presand putin fiecare zmeurica incat aceasta sa intre putin in mousse, dupa care poate da tortul la frigider - care de la pasul acesta este gata ;) )

Decor: zmeura congelata se pune pe foc mic si se lasa pana incepe sa lase putin suc; se adauga amidonul dizolvat, se amesteca si se mai tine pana ce toata compozitia incepe sa se lege. Se lasa sa se racoreasca dupa care se toarna peste mousse si se da din nou la rece.

20 de comentarii:

Ala Oancea spunea...

Arata super ! Cred ca este tare bun asa ciocolatos si cu zmeura ... yammy !

CristinaK spunea...

... intr-adevar :P Combinatia zmeura-ciocolata este una din preferatele mele ;)
Multumesc mult, Ala! week-end placut in continuare!

Cami -Camila-Witt.... spunea...

Nu prea am avut curaj sa fac dulciuri cu combinatia zmeura-ciocolata...Acum m-ai convins. O duminica placuta. Cami

Lissa spunea...

Foarte bun si mai ales combinatia cu zmeura....delicios!

CristinaK spunea...

Cami, ma bucur ca te-am convis :) ... zmeura, cu aroma ei delicata si gustul dulce-acrisor cred ca este unul dintre fructele cele mai potrivite pentru a da o "textura light" unui desert ciocolatos ;)
pupicei!

CristinaK spunea...

Intr-adevar, Lissa, un deliciu! :) Si fiindca tot am vorbit atata de zmeura+cioco si fiindca e vara, daca ai ocazia, incearca sorbet de zmeura + inghetata de ciocolata... yammi-yammi ;)

Andra Sara Otilia spunea...

Mama, mama ce bine arata...mi+a plouat în gura!

CristinaK spunea...

Andra, ma bucur sa aud ca acest tort de post ti-a facut atata pofta :)
o saptamana minunata in continuare!

Lissa spunea...

Foarte bine arata si o combinatie delicioasa!

CristinaK spunea...

Multumesc mult, Lissa!

Diana Didona spunea...

M-ai convins. O fac si eu!

CristinaK spunea...

Multumesc mult, Diana!
O saptamana excelenta!

Ruxi spunea...

Arata super bine tortul asta.Si e de sezon.pare usor de facut.Merci

CristinaK spunea...

Intr-adevar, Ruxi! :)
E si delicios si usor de facut: nu albusuri batute spuma, nu smantana batuta frisca... doar trebuie sa amesteci ingredientele ;)

boscodina spunea...

ce superb arata! cu adevarat combinatia ciocolata zmeura e delicioasa!deja l-am proramat ptr zilele de nastere din toamna.

CristinaK spunea...

Iti multumesc mult, Boscodina!
O saptamana placuta in continuare! pupicei!

Pica Flori spunea...

Mmmmm! Papa bun!
Am la mine pe blog niste premii foarte frumoase pentru tine.Cand ai timp, te astept cu drag sa le ridici.
Felicitari pentru blog si spor la bucatarit in continuare.
Numai bine:)

CristinaK spunea...

Iti multumesc mult, Pica Flori!

Alina spunea...

Lisaaaa ...Te Iubesc .. de cand caut o reteta de genul (prietenul meu e alergic la lactoza )
Maine ma duc shopping si revin cu impresii .
Am zis deja ca te iubesc ? ei mai zic o data :)
Poti te rog sa imi zici marca de cioco ?

CristinaK spunea...

Alina, eu folosesc deobicei de la Lindt, dar trebuie sa fii atenta cand o cumperi, fiindca daca mi-aduc bine aminte, pe undeva scria mic-mic de tot ca poate contine urme de lapte... vezi pe cea cu 90 sau 99% continut de cacao daca scrie la fel... cel mai sigur ar fi daca ai gasi "masa de cacao" fiindca e cacao pura si nu are cum sa mai aiba urme de lapte. In cazul in care vei folosi ciocolata cu un continut de cacao mai mare de 85% sau "masa de cacao" va trebui sa maresti si cantitatea de zahar ;)
O saptamana placuta in continuare!

P.S. Nu sunt Lisa, ci Cristina :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails