duminică, 22 martie 2009

Chec cu mere

(2 checuri mari)

aluat
3 cani faina
1/2 cana zahar (sau 1 cana pt. varianta mai dulce)
1 lingurita amestec de condimente (*am trecut la finalul retetei)
2 lingurite praf de copt
1 lingurita bicarbonat
un praf de sare
3 oua mari
1/2 cana ulei
1/2 cana iaurt (sau smantana)
sucul de la o portocala (aprox. 1/3 cana)
coaja rasa de la o portocala
esenta de vanilie

umplutura
4 mere marisoare
1/4 cana zahar
1/2 lingurita amestec de condimente
~~~~~~~~~~~~~~
1 cana = 240ml
~~~~~~~~~~~~~~

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc potrivit. Se tapeteaza tavile.
Merele se curata si se taie cubulete. Se amesteca cu zaharul (1/4 cana) si condimentele.
Faina se cerne impreuna cu praful de copt, bicarbonatul, sarea si condimentele, se adauga zaharul si se amesteca.
Ouale se mixeaza bine cu uleiul, se adauga iaurtul, coaja si sucul de portocala, vanilia si se amesteca. Se toarna peste faina si se amesteca cu o lingura de lemn doar cat sa se omogenizeze. Rezulta o compozitie grosuta precum budinca de vanilie sau smantana groasa:

In tava se pun cateva linguri de cuburi de mere

deasupra se toarna cam 1/2 din aluat, apoi restul de mere care se acopera cu aluatul ramas.

Se niveleaza usor si se da la cuptor pentru aproximativ o ora sau pana cand o scobitoare infipta in chec iese curata.
Se lasa putin sa se racoreasca, apoi se rastoarna din tava pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet dupa care se poate taia :)


(*) amestec de condimente (toate sunt pudra)
4 lingurite scortisoara
1 lingurita ghimbir
1/2 lingurita allspice
1/2 lingurita cuisoare
1/4 lingurita nucsoara
Se amesteca si se pastreaza intr-un borcanel.
Acest amestec da o aroma deosebita dulciurilor cu mere si dovleac
;)

8 comentarii:

Ioana spunea...

Nah ca mi-ai dat o idee...ca vroiam sa diversific si sa nu tot fac chec cu cacao sau stafide. Next time, incerc cu mere!

diamond spunea...

Cristina, imi place mult checul tau cu mere! l-as maca rece de la frigider si putina frisca deasupra! abia astept sa-l fac!:D

CristinaK spunea...

Ioana, asa sa faci :D Iese nemaipomenit si cu mere ;)

CristinaK spunea...

Intr-adevar, Diamond, rece si cu frisca... e yammi-yammi... sau cu putina inghetata de vanilie ;)

elena spunea...

l-am inercat si mi-a iesit super!!! o reteta nemaipomenita! o prajitura rapida si delicioasa! Felicitari

CristinaK spunea...

Iti multumesc mult, Elena!
Un An Nou cu fericire si numai bucurii! La multi ani!

ioana spunea...

umplutura ajunge pentru 2 tavi sau trebuie sa pun mai multe ingrediente ca sa pot face doua checuri?

CristinaK spunea...

Ioana, ies 2 checuri mari cu aceasta reteta. :)
Formele pe care le folosesc eu sunt "bombate" la baza, au lungimea de 32cm (masurata in interior), latimea de 12cm si adancimea de 5cm ;) Sper sa-ti fie de ajutor :)
Multumesc pt. mesaj! O saptamana placuta!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails