duminică, 9 septembrie 2007

Tiramisu

Blat
3/4 cana faina integrala (cana de 200ml)
3/4 cana faina pt. paine (eu am pus tot integrala, ca era f. fina)
1 1/2 lingurita praf de copt
un praf de sare
70ml ulei (nu de masline!)
20g fructoza (*1)
250ml lapte de soia
esenta de vanilie

Crema
70g pudra de migdale (*2)
400ml lapte de soia
25g fructoza
3 linguri amidon
un praf de sare

Sirop
50ml apa fierbinte
1-2 linguri de ness
1 lingura fructoza

cacao

Se incalzeste cuptorul la 180°C.

Blatul
Se cern impreuna ingredientele uscate. Separat se amesteca cele lichide. Se combina cele doua compozitii, amestecandu-se doar cat sa se omogenizeze - nu prea mult! Se toarna in tava (cu hartie de copt), se niveleaza si se coace 15 min. (Tava mea are 30x30cm; se poate si mai mica si atunci blatul va iesi putin mai gros.)

Photobucket

Crema
Se amesteca toate ingredientele intr-o craticioara si se pune pe foc mic-potrivit, amestecand continuu pana se leaga. Se rastoarna pe un platou sau o farfurie intinsa si se lasa sa se raceasca bine.

Photobucket

Sirop
Se amesteca toate pana la dizolvarea completa a ness-ului si fructozei.
Blatul racit se taie in doua. Se insiropeaza prima foaie;

Photobucket

crema racita se trece intr-un castron si se bate putin. (Eu, in crema racita, am pus si putina esenta de migdale.) Jumatate din crema se intinde peste foaia insiropata, se pune a doua foaie peste, se preseaza usor, se insiropeaza si aceasta, se intinde si restul de crema.

Photobucket

Se pudreaza cu cacao si se da la frigider pana se intareste bine crema. Se taie cu cutitul inmuiat in apa fierbinte si sters dupa fiecare taietura.

Photobucket

(*1) sau zahar; cea pe care am folosit-o, scria pe pachet ca este de 1.5 ori mai dulce decat zaharul...
(*2) sau migdale decojite, macinate fin si cernute

Pentru un tiramisu mai "cremos" se mareste cantitatea de crema sau se foloseste numai o parte de blat.

2 comentarii:

Alina Ionela spunea...

Buna,Cris! Am descoperit de curand blogul tau.Ai postat multe chestii delicioase si interesante(mancarea japoneza).Sunt sigura ca aceasta reteta de tiramisu e f. buna,dar nu e adevarata reteta.Iti spune una care traieste in tara tiramisu-ului.Daca vrei reteta(f. usoara),ti-o pot trimite.Oricum ai un blog super.

CristinaK spunea...

Iti multumesc mult, Alina!
Intr-adevar aceasta nu este varianta "adevarata", ci este varianta mea "macrobiotica" sau de post a tiramisu-lui ;) Drept sa-ti spun varianta originala nu prea ma incanta fiindca este cu oua crude... atunci cand vreau un tiramisu cu mascarpone, prefer sa fac o combinatie de mascarpone cu crema de vanilie sau cu un rest de crema de zahar ars ;) Nu e ca "la mama acasa" dar pentru mine e OK ;)
Te pup dulce si-ti doresc o saptamana cat se poate de minunata!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails