marți, 4 august 2009

Chec cu faina de soia

(2 checuri mici)

200g faina de soia
6 lingurite praf de copt (aprox. 12g)
70g shortening (sau 100g margarina)
100g tofu moale
120g zahar brun (sau alb pt. o culoare mai deschisa a checului)
320 ml lapte de soia
1 lingura de cacao

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc potrivit (180°C).
Faina de soia si praful de copt se cern impreuna.
Jumatate din cantitatea de lapte de soia se pune pe foc impreuna cu zaharul si se tine, amestecand, pana ce acesta se dizolva complet. Se ia de pe foc.
Tofu se pune in blender cu restul de lapte de soia si se mixeaza cateva secunde, se adauga si shorteningul si se mixeaza. Totul se toarna peste laptele de soia cu zahar.
Compozitia lichida se toarna in 2~3 reprize peste amestecul uscat (faina de soia + praf de copt) si se amesteca pana se omogenizeaza - rezulta o compozitie putin mai groasuta decat cea de chec.
Compozitia se pune cu lingura in 2 forme de chec (unse cu ulei si pudrate cu faina), pastrand 2~3 linguri. La acestea de adauga cacao si se amesteca - compozitia cu cacao rezultata se imparte in doua si se pune deasupra fiecarui chec, apoi cu un chopstick :) sau cu o coada se lingura se amesteca usor si circular, de jos in sus, pentru a "marmora" compozitia din forma.

Checurile se dau la cuptor si se coc 30~45 de min. sau pana ce o scobitoare infipta in centru iese curata. Cand sunt gata se rastoarna din forme pe un gratar si se lasa sa se raceasca bine, apoi se poate felia...

14 comentarii:

Ala Oancea spunea...

Arata foarte bine ! Sunt curioasa daca se simte diferenta la gust.

CristinaK spunea...

Ala, la gust n-as spune ca se simte prea tare (sau sunt eu prea obisnuita cu soia si nu-mi mai dau seama :D ), dar faina de soia are o aroma specifica care se simte putin si la chec ;)
te pupic!

cupcake spunea...

checu asta imi face cu ochiul!merci de reteta arata tare tare bine

MONONOKE KITCHEN spunea...

N-am folosit faina de soia pana acum si chiar ma gandeam cu ce sa incep.
Mi-ai dat o idee foarte buna!

CristinaK spunea...

Multumesc, Antzu! Sper sa-ti placa ;)

CristinaK spunea...

Mononoke, daca incepi cu un desert, cred ca o sa fie un start foarte bun ;)

Ducesa spunea...

Din cate vad nu prea creste, iese indesat de la faina de soia.care e parerea ta, recomanzi faina de soia la checuri?

CristinaK spunea...

Ducesa, checul nu e foarte crescut fiindca este numai cu faina de soia - care nu are gluten in ea, deci nu are putere de crestere... Daca vrei sa folosesti faina de soia (pt. a introduce in meniul tau produse soia :) ), dar in acelasi timp vrei sa-ti iasa un chec mult mai crescut, atunci inlocuieste doar o parte din cantitatea de faina de la checul sau prajitura ta preferata cu faina de soia ;)

Ducesa spunea...

Mersi CRIS, am sa tin cont...bine ca stiu acum cum e cu faina de soia, mrsi!

CristinaK spunea...

Cu placere, Ducesa! O zi buna!

alnina spunea...

buna,am facut reteta cu margarina,dar compozitia mea arata ca cea de salam de biscuiti ,adica tare,nu ca cea din poza..oare de ce? am probleme cu dieta baietelului meu care are intoleranta la lactate,ou ,faina de grau,porumb,secara,mei..Daca poti sa ne ajuti ti-am fi foarte recunoscatori,multumim

CristinaK spunea...

Buna, Alnina! E posibil sa fie din cauza tofului... poate a fost mai tare... eu cand a m fost in Ro am luat o cutie cu tofu (singurul pe care l-am gasit la mine in oras) si era foarte tare, ca un cas... pe cand cel "moale" din Jp este ca o crema de zahar ars... Mai adauga putin lapte de soia si putina margarina pana ce aluatul iese mai moale... O sa mai caut ceva retete cu faina de soia sau fara ingredientele la care baietelul tau are intoleranta... Dar orez si faina de orez poate consuma? Am cateva retete cu faina de orez... dar nu stiu daca se gaseste si in Ro... Trimite-mi un mesaj (adresa e in Profil) si cum gasesc ceva iti trimit un mesajel :)

teostan spunea...

Faina de soia, are mai putini carbohidrati decat faina de grau? stii cumva?

CristinaK spunea...

Da, Teostan, mult mai putin fata de faina de grau! Am si cautat ca sa-ti dau cateva cifre ;) Faina de soia contine in jur de 28g carbohidrati/100g fata de faina de grau care contine aprox. 74g carbohidrati/100g :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails