(forma detasabila 23x23 cm)
blat
3 oua
50g zahar pudra
50g faina
20g cacao
50g faina de migdale
crema cu branza
300ml lapte
4 galbenusuri
50g zahar
1 lingura amidon
2 pliculete agar-agar (granule, gen gelatina)
400g branza-crema - la temperatura camerei
esenta de migdale sau 1 lingura lichior de cirese
ganache
200ml frisca lichida
100g ciocolata amaruie
100g ciocolata cu lapte
cirese din compot, scurse bine
putin sirop de la cirese (pt. insiropat blatul) + esenta de migdale sau lichior de cirese
cacao
Blatul
Faina se cerne impreuna cu pudra de cacao. Se adauga si faina de migdale si se amesteca.
Se spumeaza ouale cu zaharul pudra. Peste acestea se adauga faina "in ploaie" si se amesteca usor, de jos in sus, doar cat aceasta sa se incorporeze. Se toarna in forma tapetata (cu hartie de copt sau unsa cu ulei si pudrata cu faina) si se coace 10~15 min. in cuptorul preincalzit la foc mic~potrivit (160~170°C). In functie de cuptor timpul de coacere poate varia; dupa 10 min. se verifica daca este gata ;) Se lasa sa se raceasca.
Crema
Intai se pregateste crema fiarta, care este de fapt o crema de vanilie, dar fara vanilie :P si in plus mai are si agar-agar...
Intr-un castron se freaca galbenusurile cu zaharul. Se adauga si amidonul si se amesteca bine.
Jumatate din cantitatea de lapte se incalzeste si se toarna treptat peste galbenusuri, amestecand continuu.
Laptele ramas se amesteca cu agarul si se pune pe foc mic~potrivit. Se tine, amestecand continuu, pana da in cateva clocote; peste acesta se toarna usor compozitia precedenta de lapte si galbenusuri si se mai tine pe foc, amestecand continuu pana se leaga. Se ia de foc si se continua amestecarea pana ce crema se mai raceste putin. Daca nu amestecam, de la agar, crema va capata o crusta destul de groasa, deci atentie! Cand inca mai este calda, dar nu fierbinte, se toarna peste branza-crema, spumata putin in prealabil, si se omogenizeaza. Totul se trece prin sita. Se adauga si esenta.
Blatul racit se insiropeaza cu putina zeama ramasa de la compot + esenta de migdale sau lichior de cirese.
Peste blat se intinde cam jumatate din cantitatea de crema, se aranjeaza ciresele, presandu-le putin in crema. Se da putin la frigider; se intinde apoi deasupra si restul de crema, se niveleaza si se da din nou la frigider.
Ganache
Ciocolata se taie bucatele.
Frisca se incalzeste (cu grija!) si se toarna peste ciocolata; se amesteca pana cand aceasta din urma s-a dizolvat complet. Se lasa sa se raceasca. Se mai amesteca din cand in cand. Dupa ce s-a racit se spumeaza putin cu mixerul. Se "spriteaza" peste crema de branza; se pudreaza deasupra cu cacao.
Se da din nou la frigider.
Cand se taie se foloseste un cutin inmuiat in apa fierbinte si sters de fiecare data ;)
4 comentarii:
Cred ca este foarte buna , dupa cum arata ! ;)
Este, este, Mirela! ;) Multumesc!
Crema cu branza se imbina foarte bine cu cea de ciocolata :)
Crema de branza e fix pe gustul meu,nu mai zic nimic de ganache.. l-as manca asa cu lingura ;)
Antonina, si eu la fel :D Se pare ca avem aceleasi gusturi ;)
Multumesc mult!
Trimiteți un comentariu