vineri, 11 ianuarie 2013

Tort cu multa nuca si ciocolata ♥

 photo tort-cioco-2_zpsr1tenzzw.jpg

Pentru iubitorii de nuca si ciocolata, un tort deliciosc muuulta nuca si ciocolata ;)
O mica observatie: in poze apar doua torturi... cel rotund este in diametru de aprox. 18 cm si este reteta pe jumatate ;)

blat (aprox. 21x29cm)
 photo sirop-alune_zpsjrg8dg4q.jpg120g nuci
160g zahar pudra
160g faina
200g albus
200g galbenus
pt. insiropat blatul: in jur de 200ml sirop simplu din apa si zahar aromat cu putin rom sau esenta de migdale sau un sirop aromat; eu am folosit un sirop de alune sau, daca nu servesc si copiii, se poate insiropa cu Nocello ;)

crema
350g nuci
100g miere
200ml lapte
550g ciocolata - lapte+amaruie sau dupa preferinta ;)
400ml frisca lichida

decor
nuci - simple sau date prin ciocolata
200ml frisca lichida
150g ciocolata

Blatul
Nuca se rumeneste putin la cuptor sau intr-o tigaie de teflon (fara ulei). Se lasa sa se raceasca apoi se dau prin masina de nuca. Se amesteca cu faina cernuta.
Galbenusurile se freaca cu 1/3 din zahar.
Albusurile se bat spuma tare (ca pt. bezele) cu restul de zahar. Cam 1/3 din aceasta spuma se adauga peste galbenusuri si se amesteca bine cu o paleta sau o lingura mare de lemn. Se adauga jumatate din albusul ramas si se amesteca usor de jos in sus; apoi restul de albus, se amesteca usor, de 3~4 ori, de jos in sus, se presara o parte din faina cu nuca, se amesteca, apoi restul de faina si se amesteca doar pana cand aceasta s-a incorporat. Se toarna compozitia in forma de copt, tapetata si se coace in cuptorul preincalzit la foc potrivit (180°C) 30~40 min. Timpul de coacere poate varia in functie de cuptor ;)
Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet. Se taie apoi in 3 foi.

 photo tort-cioco-4_zpsublvunhp.jpg

Crema
Nucile se oparesc apoi se scurg bine de apa. Se pun in blender impreuna cu mierea si laptele si se mixeaza pana se fac piure.
Ciocolata tocata se pune intr-un castron rezistent la caldura; peste ea se toarna frisca. Acest castron se pune pe o oala cu apa care fierbe (bain-marie) si se tine asa, amestecand usor pana cand ciocolata se topeste. Se ia castronul de pe oala, se lasa sa se racoreasca putin compozitia, apoi se amesteca cu piureul de nuca; se da la frigider.
 
Asamblare
Se ia o foaie de blat, se pune pe un platou / tava, se insiropeaza si se unge deasupra cu 1/2 din crema. Se acopera cu a doua foaie de blat, se insiropeaza, se intinde restul de crema; se acopera cu ultima foaie de blat, se insiropeaza si aceasta putin si se preseaza putin deasupra.
Crema care iese dintre foi se intinde pe marginea tortului ;)
La tortul rotund (cu reteta pe jumatate) eu am impartit crema in trei si-am uns si a treia foaie de blat deasupra ;)
Se da la frigider.
 
Decor (simplu si fara brizbrizuri :P)
Ciocolata tocata se amesteca cu frisca si se tine pe baie de apa (fierbinte!) pana cand se topeste. Se lasa sa se racoreasca putin apoi se toarna si intinde pe toata suprafata tortului.

 photo tort-cioco-5_zpsddqvnm3y.jpg
 
Se decoreaza cu nuci imbracate in ciocolata...
 
 photo tort-cioco-3_zps1jmpswqs.jpg
 
sau nuci dezbracate :P
 
 photo tort-cioco-1_zpssdrfa9xb.jpg
 
Se da torul la frigider pentru cel putin 2 ore; apoi se taie si se... savureaza!
 
 photo tort-cioco-6_zpspo61j50u.jpg

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails