(un chec mare sau 2 mici)
250g martipan
6 oua M (de marime potrivita)
150g ciocolata amaruie
75g unt
50g lapte condensat (sau smantana dulce)
40g faina
2 lingurite pline praf de copt
baton cioco-martipan
100g martipan
100g ciocolata amaruie
Se face intai batonul de ciocolata si martipan.
Se incalzeste ciocolata pe baie de apa (sau se pune cateva secunde la microunde) dupa care se toarna peste martipan si se amesteca bine. Pasta rezultata se trece pe o folie de plastic si cu ajutorul acesteia i se da forma de baton avand lungimea formei in care se va coace checul. Se da la rece.
6 oua M (de marime potrivita)
150g ciocolata amaruie
75g unt
50g lapte condensat (sau smantana dulce)
40g faina
2 lingurite pline praf de copt
baton cioco-martipan
100g martipan
100g ciocolata amaruie
Se face intai batonul de ciocolata si martipan.
Se incalzeste ciocolata pe baie de apa (sau se pune cateva secunde la microunde) dupa care se toarna peste martipan si se amesteca bine. Pasta rezultata se trece pe o folie de plastic si cu ajutorul acesteia i se da forma de baton avand lungimea formei in care se va coace checul. Se da la rece.
Ouale se bat cu furculita si se trec prin sita - rezulta aprox. 275g ;)
Ciocolata se topeste pe baie de apa (sau se pune cateva minute la microunde).
Se topeste si untul putin - sa fie ca smantana care curge.
Faina se cerne impreuna cu praful de copt.
Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la 190°C.
Martipanul se desface intr-un castron mai mare.
Ciocolata se topeste pe baie de apa (sau se pune cateva minute la microunde).
Se topeste si untul putin - sa fie ca smantana care curge.
Faina se cerne impreuna cu praful de copt.
Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la 190°C.
Martipanul se desface intr-un castron mai mare.
Se adauga treptat ouale, mixand. Se continua mixarea pana compozitia devine spumoasa si lucioasa.
Se toarna ciocolata topita in 2 reprize, apoi laptele condensat,
mixand de fiecare data. Se adauga faina "in ploaie", se amesteca cu o lingura sau cu o paleta; se toarna si untul
si se omogenizeaza. Se toarna 1/2 din compozitie in forma, in centru se aseaza batonul de ciocolata
si totul se acopera cu restul de crema.
Se da la cuptor pentru 30~40 min. sau pana se face. Se incearca cu scobitoarea, dar aceasta nu se va infige chiar in centrul checului fiindca va trece prin batonul de ciocolata si va iesi mereu "umeda" ;)
Cand e gata sa lasa putin sa se racoreasca, dupa care se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet.
Cand e gata sa lasa putin sa se racoreasca, dupa care se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet.
Se unge cu putin gem de caise incalzit si trecut prin sita, apoi se pudreaza cu migdale macinate fin (sau se poate imbraca in ciocolata alba).
Este un chec "consistent" si nu foarte dulce... pentru varianta mai dulce se poate inlocui ciocolata amaruie de la batonul de ciocolata si martipan cu ciocolata cu lapte sau ciocolata alba ;)
4 comentarii:
Intotdeauna m-au fascinat dulciurile cu multa-multa cacao... checul tau e ideal din acest punct de vedere!
Multumesc, Mononoke! Inseamna ca esti si tu o ciocolatoasa ;)
Cris ce-mi facusi si cu ciocolatosul asta :P eu nu gasesc la mie in oras martipan :( asa ca salivez in continuare la checul tau :)
Dar migdale macinate fin gasesti? Poti face martipanul din:
250g pudra de migdale, 250g zahar pudra si 50g albus
te pupic!
Trimiteți un comentariu