(12 bucati)
aluat fursec
50g unt - la temp. camerei
100g zahar
1 ou - la temp. camerei
190g faina pt. prajituri
esenta-ulei de vanilie (vanilla oil)
esenta-ulei de lamaie sau coaja rasa de la o lamaie (lemon oil)
aluat maia
175g faina pt. paine
1 lingura plina de zahar
1 ou - la temp. camerei
6g drojdie uscata
60ml apa calda (in jur de 35~40°C nu mai mult)
aluat paine
aluat maia
25g faina pt. paine
50g faina pt. prajituri
60g zahar
1 lingurita sare
1 lingura rasa lapte praf (neindulcit)
40g unt - la temp. camerei
30~50ml apa calda (in jur de 35~40°C nu mai mult)
Aluat-fursec
Se spumeaza untul cu zaharul. Se adauga treptat oul batut
aluat fursec
50g unt - la temp. camerei
100g zahar
1 ou - la temp. camerei
190g faina pt. prajituri
esenta-ulei de vanilie (vanilla oil)
esenta-ulei de lamaie sau coaja rasa de la o lamaie (lemon oil)
aluat maia
175g faina pt. paine
1 lingura plina de zahar
1 ou - la temp. camerei
6g drojdie uscata
60ml apa calda (in jur de 35~40°C nu mai mult)
aluat paine
aluat maia
25g faina pt. paine
50g faina pt. prajituri
60g zahar
1 lingurita sare
1 lingura rasa lapte praf (neindulcit)
40g unt - la temp. camerei
30~50ml apa calda (in jur de 35~40°C nu mai mult)
Aluat-fursec
Se spumeaza untul cu zaharul. Se adauga treptat oul batut
mixand bine de fiecare data (nu se adauga tot oul o data fiindca se va taia untul); se picura si esentele.
Se adauga faina cernuta si se amesteca usor
Se adauga faina cernuta si se amesteca usor
pana ce aceasta se incorporeaza complet si se obtine un aluat omogen.
Acesta se pune intr-o punga, se preseaza
si se da la frigider pt. aprox. 2 ore.
Aluat-maia
Drojdia se dizolva in apa calduta si se lasa putin sa creasca. Se adauga oul batut si se amesteca bine.
Intr-un castron se amesteca faina cu zaharul. Peste ea se toarna apa cu drojdie si ou. Se amesteca
Aluat-maia
Drojdia se dizolva in apa calduta si se lasa putin sa creasca. Se adauga oul batut si se amesteca bine.
Intr-un castron se amesteca faina cu zaharul. Peste ea se toarna apa cu drojdie si ou. Se amesteca
pana incepe sa se adune intr-un aluat apoi incepe sa se framante ca la paine. Se intinde cu podul palmei,
se rasuceste,
se pliaza
si iarasi se intinde... pana aluatul devine elastic si nu mai este lipicios. Din cand in cand se presara putina faina pe masa de lucru... daca este necesar :)
Aluatul astfel obtinut se pune intr-un castron uns cu putin ulei,
Aluatul astfel obtinut se pune intr-un castron uns cu putin ulei,
se acopera cu o folie sau un prosop umed (ca sa nu se usuce) si se lasa la crescut pana aproape isi tripleaza volumul (aprox. 1 ora si jumatate). Aici dupa aproape 2 ore:
Aluat-paine
Fainile, zaharul, sarea si laptele praf se amesteca intr-un castron. Peste ele se pune aluatul-maia
Fainile, zaharul, sarea si laptele praf se amesteca intr-un castron. Peste ele se pune aluatul-maia
si incepe sa se framante usor turnand apa putin cate putin... nu neaparat toata... cat sa iasa un aluat nelipicios care se da pe masa de lucru si se framanta bine - in acelasi mod ca la aluatul-maia.
Se intinde aluatul putin pe masa si deasupra se unge cu unt.
Se intinde aluatul putin pe masa si deasupra se unge cu unt.
Se pliaza,
iarasi se pliaza
si apoi se incepe din nou sa se framante. La inceput va fi un aluat care se desface in fasii,
dar treptat, prin framantare, devine un aluat omogen ca cel de paine.
Se acopera si se lasa sa se odihneasca aprox. 30 min. Aici dupa aproape 40 min.:
Se scoate aluatul-fursec de la frigider si se imparte in 12 bucati.
Fiecare bucata se face bila si se lasa sa se odihneasca la temp. camerei, dar nu la temperatura mare fiindca se inmoaie prea tare.
Dupa odihna, aluatul-paine se imparte si el in 12 bucati, fiecare bucata se face bila, tragand de margini si aducandu-le dedesubt.
Se acopera si se lasa din nou sa se odihneasca un sfert de ora.
Finisarea
Se ia o bila de aluat-fursec, se framanta putin in mana pt. ai reda din nou elasticitatea, apoi se preseaza intr-o foaie cu diametrul de aprox. 5 cm.
Finisarea
Se ia o bila de aluat-fursec, se framanta putin in mana pt. ai reda din nou elasticitatea, apoi se preseaza intr-o foaie cu diametrul de aprox. 5 cm.
Se ia si o bila de aluat-paine si se turteste...
peste ea se aseaza foaia de aluat-fursec si se preseaza.
Se aduna in bila tragand cu grija marginile dedesubt (mai mult marginile aluatului-paine)- marginile de la foaia de aluat-fursec nu trebuie sa se inchida dedesubt.
Partea cu aluat-fursec se da prin zahar...
se aseaza apoi in tava cu hartie de copt si se cresteaza deasupra 3~4 linii cu grija sa se taie doar aluatul-fursec.
Se repeta operatia si pt. celelalte bucati de aluat.
(Se aseaza cate 6 in tava fiindca mai cresc la copt.)
Painisoarele rezultate se acopera cu o folie si se lasa sa se odihneasca 10~15 min. intr-un loc nu foarte cald - ca sa nu se inmoaie prea tare aluatul-fursec. Apoi se coc in cuptorul preincalzit (la 190 °C) pt. aprox. 15 min.
Si gata coapte:
(Se aseaza cate 6 in tava fiindca mai cresc la copt.)
Painisoarele rezultate se acopera cu o folie si se lasa sa se odihneasca 10~15 min. intr-un loc nu foarte cald - ca sa nu se inmoaie prea tare aluatul-fursec. Apoi se coc in cuptorul preincalzit (la 190 °C) pt. aprox. 15 min.
Si gata coapte:
una din ele:
si pufoasa sectiune :)
~~~~~*****~~~~~
Si o varianta marmorata umpluta cu ciocolata (2 patratele de cioco la o painica)- la aluatul-paine am adaugat 1 lingura de cacao - dupa ce l-am framantat. Daca se adauga de la inceput, in amestecul de faini, atunci va iesi complet maroniu.
Foaia de aluat-fursec am taiat-o "plasa" inainte de a o presa peste aluatul-paine.
Gata coapte:
una mai de aproape :)
si sectiunea ei:
12 comentarii:
ce interesant :) si eu vreau :D
mersi si pentru poze cu pasii, foarte mult ajuta :)
Doamne, Cristinel scump, ce poti tu sa faci!!!!!!!!!!!!!
Sint inmarmurita...felicitari din tot sufletul! :)
Cu cea mai mare placere, Ama! Cele din tura asta s-au terminat :D dar data viitoare iti fac un pachet ca cateva melon-pane ;)
pupicei!
Laura, multumesc mult de tot! Trebuie sa ma straduiesc :D fiindca am in casa o fana a acestor painisoare ;)
pupicei!
Felicitari! Salivez cu spor, mai ales la varianta cu ciocolata. Abia astept sa fac si eu!
Le-am vazut si pe culi!Foarte dulcele pitutele astea!
Multumesc mult, Mononoke! Dupa ce le faci si gusti ... sa-mi spui ce parere ti-au facut painisoarele :)
Maya, intr-adevar asa sunt! Dulcele... si la propriu si la figurat :D
Ce frumoase sunt, Cristina! Felicitari pt indemanare!
Eu venisem de fapt sa-ti zic La multi ani (ti-am zis si pe culi) si sa vad bunaciunile cu cocos pe care le-ai facut :)
Multumesc mult, Edith, pentru urare!
"Cu cocos"... te referi la napolitane?... cred o sa trec reteta zilele astea ;)
grazie per aver messo i nostri premi (artistico e amico )nel tuo blog.
asterix e staff
dixdipcpervoi
It's my pleasure, Asterix! These awards are so cute :)
Trimiteți un comentariu