(16 mucenici)
500g faina pt. paine
25g drojdie proaspata (sau 6~7g drojdie uscata)
150ml apa calduta
200ml lapte
100g miere
1 lingurita sare
20g unt
2 galbenusuri
coaja rasa de la 1 lamaie
1 ceasca miere
1 farfurie nuca macinata
Faina se cerne intr-un castron incapator. Se adauga coaja rasa de lamaie.
Drojdia se dizolva in apa.
Laptele se incalzeste; se ia de pe foc, se adauga mierea si se amesteca pana ce acesta se dizolva complet. Se adauga sarea si untul si se amesteca.
Galbenusurile se bat putin; peste ele se toarna treptat amestecul de lapte. Se omogenizeaza. Se amesteca cu drojdia dizolvata.
Totul se toarna, treptat, peste faina. Se amesteca pana se aduna intr-un aluat, apoi se framanta. Se lasa la crescut 30~40 min.
Se framanta apoi usor, se modeleaza mucenicii,
se acopera cu o folie (ca sa nu se usuce) si se lasa din nou la crescut pentru aproximativ 1 ora.
Se coc pentru 30~40 min. in cuptorul preincalzit la 180~190°C (depinde de cuptor).
Avand miere in compozitie se rumenesc repede deasupra. Dupa vreo 20 de minute se verifica si daca sunt rumeniti dar nu sunt inca facuti se acopera cu o folie de aluminiu.
Cand sunt gata se scot pe un gratar, se acopera cu un prosopel subtire si se lasa sa se raceasca. Apoi se ung cu miere si se dau prin nuca...
6 comentarii:
Deliciosi! La multi ani de 8 Martie!
Multumesc mult, Adela!
La multi ani! O zi superba iti doresc!
Uf ce bine arata! Imi beau cafeaua acum si tare ar merge un mucenic langa ea. Inca o reteta impecabila pe care mi-o notez. Te pup
Multumesc mult, Precious Mornings! Mai am 3, deci daca vii repejor...
pup dulce!
Daca ne uitam pe harta, Suedia-Japonia nu-i asa departe :). Multumesc din suflet pentru generozitate. Pup si eu!
Cateodata distantele care par asa de mari, devin foarte mici ;)
O duminica placut! pupicei!
Trimiteți un comentariu