300g fasole alba
zahar
La fel ca si pasta de azuki, pasta dulce de fasole alba este un "ingredient" foarte des folosit la dulciurile japoneze. Uneori ca umplutura, asa simpla sau in combinatie cu alte ingrediente si arome, iar alteori fiind chiar elementul de baza al desertului respectiv.
Fasolea folosita este una cu bobul mare, cam de 1.5~2cm lungime (cam cat o arahida).
Fasolea se spala si se pune la inmuiat o noapte. A doua zi se schimba apa si se pune pe foc. Se da in 2~3 clocote (nu mai mult!), se scurge si se pune repede in apa rece astfel pielita cu care sunt imbracate boabele se curata mai bine. Fasolea astfel curatata se pune din nou pe foc in apa curata si se fierbe pana se inmoaie.
Deasupra unui vas se pune o strecuratoare si in ea se rastoarna fasolea - astfel ca apa in care a fiert sa se pastreze si ea. Cu o lingura de lemn se piseaza fasolea, trecand-o prin sita (in apa in care a fiert). Piureul de fasole amestecat cu apa se trece apoi printr-o sita; daca este prea gros se mai toarna treptat apa atunci cand se trece prin sita.
Totul se pune apoi intr-un tifon sau un servet de panza si se stoarce bine.
Pasta rezultata se pune intr-o oala, se adauga zaharul - cam 1/2 din greutatea pastei.
Din cele 300g boabe uscate, dupa fiert si strecurat rezulta aprox. 370g pasta, deci se va adauga (370 x 0.5) = 185g zahar. Dar daca nu preferati prea dulce se poate pune si mai putin ;)
Pasta impreuna cu zaharul se pune pe foc mic-potrivit si se tine, amestecand continuu 10~15 min. Se lasa sa se raceasca complet.
Dupa ce s-a racit se poate si congela, daca nu se foloseste imediat sau daca nu se foloseste toatat cantitatea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu