duminică, 9 mai 2010

Tort "Mother's Day"

Daca anul trecut i-am facut soacrei un chec pufos decorat cu garoafe din marshmallow, anul acesta am incercat un tort decorat cu garoafe din frisca... tortul este putin "in stil japonez" :D... fiindca am folosit cateva ingrediente intalnite in multe dulciuri japoneze: fasolea azuki, castanele si matcha (pudra de ceai verde) ...


9~10 piscoturi Savoiardi (cei pt. Tiramisu)
sirop (eu l-am folosit pe cel de la castane)

crema diplomat
200ml lapte
2 galbenusuri
60g zahar
20g faina
10g amidon de porumb
esenta de vanilie

5g gelatina dizolvata in 50ml apa fierbinte
200ml smantana dulce pt. frisca

Galbenusurile se freaca putin cu zaharul; se adauga faina si amidonul si se omogenizeaza. Se toarna laptele, amestecand. Se pune totul pe foc si se tine, amestecand continuu, pana se leaga crema. Se inchide focul, se adauga esenta de vanilie si gelatina dizolvata. Se trece totul prin sita - astfel va rezulta o crema finuta.
Se rastoarna crema intr-o tavita si se acopera cu o folie (direct pe crema) si se lasa sa se raceasca.
Smantana se bate frisca si se incorporeaza treptat in compozitia precedenta.

Piscoturile se insiropeaza putin numai pe o parte si cu aceasta parte in sus se aranjeaza in forma de tort (21cm - detasabila).


crema cu matcha si castane
1/2 crema diplomat
10 castane fierte in sirop - dar se pot inlocui si cu castane coapte 
2 linguri matcha

Castanele se taie cubulete. Matcha se cerne peste crema diplomat, se amesteca usor cu telul para; se adauga castanele si se amesteca inca o data, usor. Se toarna in forma peste piscoturi si se da la frigider sa se intareasca putin.

crema cu azuki
1/2 crema diplomat
100g azuki fierte cu zahar (la fel ca la pasta de azuki)

Azuki se adauga la crema diplomat si se amesteca usor. Se toarna peste crema cu matcha si castane si se da la frigider.


crema-decor cu azuki
100g pasta de azuki, trecuta prin sita
3 linguri de cacao
200ml smantana dulce pt. frisca
1 lingura zahar pudra
1 lingura rasa gelatina - dizolvata in 3 linguri de apa fierbinte

Smantana se bate frisca impreuna cu zaharul pudra. Se adauga gelatina (dizolvata) treptat, mixand continuu.  Pudra de cacao se amesteca cu pasta de azuki si se adauga peste frisca; se amesteca usor.

frisca-decor
200ml smantana dulce pt. frisca
1 lingura zahar pudra
colorant alimentar rosu si verde
1 lingura rasa gelatina - dizolvata in 3 linguri de apa fierbinte

Smantana se bate frisca impreuna cu zaharul pudra. Se adauga gelatina (dizolvata) treptat, mixand continuu. La 2/3 din compozitie se adauga putin colorant rosu, iar la restul de 1/3, putin colorant verde.


Dupa ce cremele s-au intarit bine, se scoate tortul din forma si se decoreaza ;)
Eu am vrut sa-l fac sa arate ca un cos cu garoafe... sau aproximativ :D... personal, nu-mi plac briz-brizurile, dar le mai incerc din cand in cand... "Cosul" l-am facut cu crema-decor cu azuki,  iar garoafele, care sunt o premiera :P, le-am facut cu frisca-decor. Ca sa le "spritez" am folosit aceasta forma:


Si cum le-am facut:


Tort-M-Day.AVI

... sper sa se vada filmuletul :)


♥♥♥♥♥ "Happy Mother's Day" tuturor mamicilor! ♥♥♥♥♥

11 comentarii:

Sarea in bucate spunea...

nice! interesanta reteta! foarte frumos ti-a iesit! happy mother's day!

Paradis spunea...

Foarte frumos si elegant.Happy mother's day!.

CristinaK spunea...

Just me, Paradis va multumesc mult!

Liana10 spunea...

Tare as fi vrut sa vad o felie din tortul asta...crema aia verde e minunata!

CristinaK spunea...

Liana, si eu as fi vrut sa trec o sectiune, dar n-am avut cum sa-l tai... l-am dus si-am plecat :D

Gabriela spunea...

Foarte frumos,felicitari!

CristinaK spunea...

Multumesc, Gabriela!

Kris spunea...

superb!

CristinaK spunea...

Multumesc, Krissy!

Ligia spunea...

Foarte frumos si artistic. Multumim pentru video.

CristinaK spunea...

Cu placere, Ligia! :) Si eu iti multumesc pentru vizita!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails