Daca anul trecut i-am facut soacrei un chec pufos decorat cu garoafe din marshmallow, anul acesta am incercat un tort decorat cu garoafe din frisca... tortul este putin "in stil japonez" :D... fiindca am folosit cateva ingrediente intalnite in multe dulciuri japoneze: fasolea azuki, castanele si matcha (pudra de ceai verde) ...
9~10 piscoturi Savoiardi (cei pt. Tiramisu)
sirop (eu l-am folosit pe cel de la castane)
crema diplomat
200ml lapte
2 galbenusuri
60g zahar
20g faina
10g amidon de porumb
esenta de vanilie
5g gelatina dizolvata in 50ml apa fierbinte
200ml smantana dulce pt. frisca
Galbenusurile se freaca putin cu zaharul; se adauga faina si amidonul si se omogenizeaza. Se toarna laptele, amestecand. Se pune totul pe foc si se tine, amestecand continuu, pana se leaga crema. Se inchide focul, se adauga esenta de vanilie si gelatina dizolvata. Se trece totul prin sita - astfel va rezulta o crema finuta.
Se rastoarna crema intr-o tavita si se acopera cu o folie (direct pe crema) si se lasa sa se raceasca.
Smantana se bate frisca si se incorporeaza treptat in compozitia precedenta.
Piscoturile se insiropeaza putin numai pe o parte si cu aceasta parte in sus se aranjeaza in forma de tort (21cm - detasabila).
crema cu matcha si castane
1/2 crema diplomat
10 castane fierte in sirop - dar se pot inlocui si cu castane coapte
2 linguri matcha
Castanele se taie cubulete. Matcha se cerne peste crema diplomat, se amesteca usor cu telul para; se adauga castanele si se amesteca inca o data, usor. Se toarna in forma peste piscoturi si se da la frigider sa se intareasca putin.
crema cu azuki
1/2 crema diplomat
Azuki se adauga la crema diplomat si se amesteca usor. Se toarna peste crema cu matcha si castane si se da la frigider.
crema-decor cu azuki
3 linguri de cacao
200ml smantana dulce pt. frisca
1 lingura zahar pudra
1 lingura rasa gelatina - dizolvata in 3 linguri de apa fierbinte
1 lingura rasa gelatina - dizolvata in 3 linguri de apa fierbinte
Smantana se bate frisca impreuna cu zaharul pudra. Se adauga gelatina (dizolvata) treptat, mixand continuu. Pudra de cacao se amesteca cu pasta de azuki si se adauga peste frisca; se amesteca usor.
frisca-decor
200ml smantana dulce pt. frisca
1 lingura zahar pudra
colorant alimentar rosu si verde
1 lingura rasa gelatina - dizolvata in 3 linguri de apa fierbinte
1 lingura rasa gelatina - dizolvata in 3 linguri de apa fierbinte
Smantana se bate frisca impreuna cu zaharul pudra. Se adauga gelatina (dizolvata) treptat, mixand continuu. La 2/3 din compozitie se adauga putin colorant rosu, iar la restul de 1/3, putin colorant verde.
Dupa ce cremele s-au intarit bine, se scoate tortul din forma si se decoreaza ;)
Eu am vrut sa-l fac sa arate ca un cos cu garoafe... sau aproximativ :D... personal, nu-mi plac briz-brizurile, dar le mai incerc din cand in cand... "Cosul" l-am facut cu crema-decor cu azuki, iar garoafele, care sunt o premiera :P, le-am facut cu frisca-decor. Ca sa le "spritez" am folosit aceasta forma:
Eu am vrut sa-l fac sa arate ca un cos cu garoafe... sau aproximativ :D... personal, nu-mi plac briz-brizurile, dar le mai incerc din cand in cand... "Cosul" l-am facut cu crema-decor cu azuki, iar garoafele, care sunt o premiera :P, le-am facut cu frisca-decor. Ca sa le "spritez" am folosit aceasta forma:
Si cum le-am facut:
Tort-M-Day.AVI
... sper sa se vada filmuletul :)
♥♥♥♥♥ "Happy Mother's Day" tuturor mamicilor! ♥♥♥♥♥
11 comentarii:
nice! interesanta reteta! foarte frumos ti-a iesit! happy mother's day!
Foarte frumos si elegant.Happy mother's day!.
Just me, Paradis va multumesc mult!
Tare as fi vrut sa vad o felie din tortul asta...crema aia verde e minunata!
Liana, si eu as fi vrut sa trec o sectiune, dar n-am avut cum sa-l tai... l-am dus si-am plecat :D
Foarte frumos,felicitari!
Multumesc, Gabriela!
superb!
Multumesc, Krissy!
Foarte frumos si artistic. Multumim pentru video.
Cu placere, Ligia! :) Si eu iti multumesc pentru vizita!
Trimiteți un comentariu