joi, 29 mai 2008

Trigoane aromate

1 pachet foi de placinta (375g)
150~200g unt topit pt. uns foile

umplutura
200g alune
50g fistic
200g fructe uscate in rom
scortisoara, cuisoare, ghimbir - toate pudra - cate putin din fiecare

Alunele se prajesc, iar dupa ce s-au racit se macina impreuna cu fisticul.
Fructele se pun in blender si se toaca pana devin ca o pasta. Se amesteca cu alunele si fisticul macinat si cu aromele.
Se ia o foaie de placinta, se "imparte" in trei (in gand ^-^), treimea din mijloc se unge cu unt, una din marginile laterale se aduce peste ea, se unge si aceasta cu unt

Photobucket

si se acopera cu cealalta margine care se unge si ea cu unt.
Se pune cam 1 lingura de umplutura pe unul din coltul marginii de jos

Photobucket

se pliaza pe diagonala

Photobucket

apoi pe latura de sus si iar pe diagonala

Photobucket

pana se ajunge la capat. Inainte de a se plia peste el, acesta se unge cu unt. Se unge trigonul si deasupra cu unt si se aseaza in tava unsa.
Se repeta operatia cu restul foilor.
Se dau la cuptor pt. 15~20 min. sau pana se rumenesc deasupra. Se scoate tava, se mai ung trigoanele o data usor cu unt si se pudreaza cu scortisoara.

Photobucket

Se pot servi atat calde cat si reci.

Photobucket

Cum nu-mi plac deserturile foarte dulci eu n-am mai pus deloc zahar la umplutura, mi s-a parut suficienta dulceata fructelor... dar cine prefera mai dulce poate adauga ceva zahar la umplutura sau dupa ce s-au copt trigoanele le poate pudra din belsug cu zahar pudra...

miercuri, 21 mai 2008

Napolitane cu marshmallow

5 foi de napolitana
200g marshmallow
200g gem acrisor
100g nuci prajite si tocate
2 linguri suc de lamaie
coaja rasa de la o lamaie

Marshmallow se stropesc cu sucul de lamaie si se dau la micro cateva secunde - pana se inmoaie. Se amesteca apoi cu telul para pana devin o spuma omogena. Se adauga gemul, coaja de lamaie si nucile si se amesteca.

Photobucket

Cu aceasta compozitie se umplu foile de napolitana. Dupa ce s-au umplut, deasupra lor se aseaza o placa sau un tocator si se dau la frigider pt. cel putin 2 ore. Apoi se taie dupa preferinta...

Photobucket

duminică, 18 mai 2008

Tort cu branza si ciocolata

8 gabenusuri
4 linguri zahar

8 albusuri
4 linguri zahar
2 lingurite otet

4 linguri faina
4 linguri amidon
2 linguri cacao
1 lingurita praf de copt
esenta vanilie

Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul pana se albesc si-si maresc volumul.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul si otetul. 1/4 din aceasta spuma se adauga la galbenusuri si se amesteca bine. Se adauga treptat faina cernuta impreuna cu amidonul, cacaua si praful de copt si se omogenizeaza. Se adauga si restul de albus, in doua reprize, amestecand usor cu o lingura de jos in sus. Se adauga vanilia si se toarna totul in tava tapetata cu hartie de copt si se coace aprox. 40 min. (se incearca cu scobitoarea). Se lasa sa se racoreasca putin dupa care se scoate din forma si se lasa pe un gratar pana se raceste complet.

crema
250 g branza dulce sau ricotta - scursa bine de zeama (la temperatura camerei)
250g branza-crema (la temperatura camerei)
15g zmeura "congelata-uscata" (freeze-dry) (*)
140g ciocolata de zmeura (*)
60ml lapte

Branza crema si branza dulce

Photobucket

se amesteca bine. Ciocolata

Photobucket

se topeste la BM impreuna cu laptele

Photobucket

si se toarna apoi peste branzeturile amestecate. Se omogenizeaza. Se adauga si zmeura

Photobucket

"faramitata" putin

Photobucket

si se amesteca.

Photobucket

insiropare blat
150~200 ml sirop de zmeura (*)

Blatul se taie in trei.

Photobucket

Fiindca n-am vrut sa iasa un tort patratos, am taiat o forma octogonala din hartie si-am taiat apoi foile de tort dupa ea.

Photobucket

Photobucket

Se insiropeaza prima foaie, se intinde 1/2 din crema,

Photobucket

se aseaza cea de a doua foaie, se insiropeaza, se acopera cu ultima foaie, se preseaza usor, apoi se insiropeaza si aceasta. Se da putin la frigider.

glazura
360g ciocolata amaruie (sau cu lapte - dupa preferinta)
200ml smantana pt. frisca

Peste ciocolata tocata se toarna smantana fierbinte si se amesteca pana se topeste ciocolata. Se mixeaza putin - pana devine lucioasa -

Photobucket

apoi se imbraca tortul. Se decoreaza dupa preferinta si se da la frigider...

Photobucket

~~~~~~~*******~~~~~~~
(*) inlocuind
- ciocolata de zmeura cu alta ciocolata (alba, cu lapte sau cu alta aroma de fructe)
- zmeura "freeze-dry" cu alte fructe "freeze-dry" sau fructe uscate tocate sau "picaturi" de ciocolata
- siropul de zmeura cu alt sirop
acest tort poate fi facut si in alte "arome"

marți, 13 mai 2008

Paine rapida cu iaurt

250g iaurt
1 ou
1/2 lingurita zahar

280g faina
10g praf de copt
1 lingurita sare

Se amesteca bine primele 3 ingrediente. Se cern impreuna cele uscate. Se amesteca cele doua compozitii rezultand un aluat putin lipicios care se trece in tava tapetata (cu hartie de copt sau unsa cu ulei si pudrata cu faina) si se coace la 200°C pentru aprox. 20-30 min.

Photobucket

Reteta trecuta de Pocahontas pe Culinar.

~~~~~~~*******~~~~~~~*******~~~~~~~
Si aceeasi reteta in alte variante:

- cu ciocolata - la reteta initiala am mai adaugat picaturi de ciocolata 100g:

Photobucket

- cu dulceata - la reteta initiala am mai adaugat 200g cirese din dulceata:

Photobucket

- cu masline si parmezan - la reteta initiala am mai adaugat 2 linguri de parmezan ras si aprox. 15 masline negre si verzi, oregano si busuioc uscat; de data aceasta am intins aluatul in tava, astfel incat painea sa iasa plata:

Photobucket

Photobucket

- spicy - la reteta initiala, am inlocuit 1/2 lingurita de zahar cu 1 lingura zahar brun, am mai adaugat 1 lingurita scortisoara, 1/4 lingurita ghimbir, 1/8 lingurita all spice, 1/8 lingurita cuisoare, 1/8 lingurita nucsoara si aproximativ 40g seminte de dovleac prajite, iar deasupra am presarat seminte de susan alb

Photobucket


joi, 8 mai 2008

Tort de branza

500g branza dulce
140g iaurt gros
100g zahar
3 lingurite suc de lamaie
4 linguri amidon de porumb
6 albusuri
esenta de vanilie
100g coaja de lamaie confiata (sau stafide)

Se unge cu unt o forma detasabila de 21-22cm si se imbraca, la exterior, in folie de aluminiu.
Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la 160 C.
Branza se amesteca bine cu iaurtul. Se adauga sucul de lamaie, esenta, amidonul si coaja de lamaie, amestecand bine dupa fiecare.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul dupa care se adauga treptat la compozitia cu branza, amestecand usor cu lingura.
Se toarna totul in forma

Photobucket

care se aseaza in tava de la aragaz, iar in tava se toarna apoi apa fierbinte.
Se coace pentru aprox. 1 ora.

Photobucket

Se lasa sa se raceasca in forma.

Photobucket

Este un tort foarte cremos, deci trebuie manevrat cu grija cand se taie.

Photobucket

Pentru mai multa "stabilitate" i se poate face o baza din:
120g biscuiti simpli zdrobiti amestecati cu
60g unt
si presati bine pe baza formei.

Branza de casa

6 l lapte
6 linguri pline cu iaurt

Intr-o oala se dizolva bine iaurtul in lapte. Se lasa apoi la prins 1~3 zile (depinde de temperatura camerei). Dupa ce s-a prins intr-un iaurt gros, se pune oala pe foc mic-potrivit si se lasa pana incepe sa se separe zerul;

Photobucket

se amesteca arar, usor. Dupa cateva minute s-a separat bine branza de zer. Se inchide focul si se mai lasa sa cateva minute, apoi se rastoarna totul intr-o strecuratoare in care s-a pus un tifon, se lasa asa cateva minute, apoi se aduna colturile tifonului, se leaga cu o ata si "bocceluta" se agata in cui (de exemplu ^-^) si se lasa la scurs.

Photobucket

Dupa ce branza s-a scurs de zer se rastoarna intr-un castron, se presara putina sare, se amesteca si se da la frigider.
Rezulta aprox. 1200~1300g branza.

Photobucket

vineri, 2 mai 2008

Pizza de branza

125ml suc de rosii
7g drojdie uscata
125ml ulei de masline
4 oua
250g parmezan ras
200g cascaval ras
350g faina
oregano, busuioc

Sucul de rosii se incalzeste putin si se dizolva in el drojdia si se lasa cateva minute la dospit.

Photobucket

Se toarna apoi peste faina amestecata cu branzeturile, oregano-ul si busuiocul, se adauga ouale batute putin si uleiul si se omogenizeaza rezultand un aluat putin lipicios care se trece apoi in forma de copt tapetata si se da la cuptor pentru aprox. 40 min. sau pana se coace.

Photobucket

Dupa o reteta trecuta de Adriana-Nicoleta pe Culinar.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails