800~850g faina
2 linguri drojdie uscata (16g)
8 linguri zahar brun
6 oua
240ml lapte caldut
1 lingurita sare
putin turmeric (curcuma) - optional, pt. culoare
coaja rasa de la o lamaie
umplutura
150g nuca macinata
4 linguri zahar brun
1 lingura plina de cacao
1 lingura lapte praf
Obs: din aproximativ jumatate din cantitatea de aluat am facut cozonaceii, din restul de aluat am facut pasca cu branza si stafide.
Drojdia am dizolvat-o in aprox. 100ml lapte amestecat cu 1 lingura de zahar si-am lasat-o vreo 10 min. Restul de zahar l-am dizolvat in restul de lapte; ouale le-am batut putin.
Faina am cernut-o (intr-un castron mare) impreuna cu sarea si praful de turmeric. Peste ea am adaugat ouale, laptele si drojdia si-am amestecat pana s-a adunat intr-un aluat, pe care l-am framantat pana a devenit elastic si doar putin lipicios. L-am pus intr-un castron, pe care l-am acoperit cu o folie. Am lasat aluatul vreo 40 min.... era cald in bucatarie asa ca a crescut repede :) dar fiindca aveam ceva pe aragaz in momentul acela si nu puteam sa ma apuc sa-l umplu, l-am "bosolit" putin :D... si l-am lasata din nou sa creasca ;) Dupa vreo jumatate de ora m-am luat de el :D
O parte din aluat am dat-o deoparte pentru pasca, iar restul l-am impartit in doua bucati. Din fiecare bucata am intins o foaie subtire, dreptunghiulara ... am presarat jumatate din cantitatea de umplutura pe ea, am rulat-o cat am putut de strans si am taiat-o in doua. Cele 2 suluri rezultate le-am rulat unul de altul; am pus aluatul in tava de cozonac (forma mai mica), l-am acoperit cu o folie si l-am lasat sa creasca mai mult de o ora. Am uns deasupra cu ou batut si-am dat la cuptor (preincalzit) pentru aproximativ 40 min.
Cozonaceii gata i-am invelit in cate un prosop fiecare. Dupa ce s-au racit i-am scos din prosop si i-am invelit in folie - ca sa se mai fragezeasca coaja.
7 comentarii:
foarte frumosi cozonaceii tai.Sarbatori fericite si Hristos a inviat!
wow wonderful cozonac! Paste fericit!
Paradis, Maria, va multumesc mult! Sarbatori fericite!
Ce pufosenie de cozonaci ti-au iesit, Cristina draga...hm, si fara unt... Bravo!
Multumesc, Liana!
Interesant! Si eu fac cozonacul fara unt, dat pun in compensare ulei de masline. Arata foarte bine si sunt sigura ca este minunat cu nuci.
Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
Iti multumesc, Gratziela! Sarbatori Fericite pline de lumina si caldura sufleteasca!
Trimiteți un comentariu