sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Cozonac de post cu "glazura"


aluat
750g faina pt. paine
470ml apa
3 lingurite drojdie uscata
100g sirop de artar
100g zahar
5 lingurite (rase) sare
60g shortening sau margarina - la temperatura camerei

Un sfert din cantitatea de apa se incalzeste putin impreuna cu siropul de artar. >>> Daca s-a infierbantat prea tare se lasa sa se mai raceasca apoi se dizolva in ea drojdia si se lasa asa vreo 10 min.
Faina se cerne intr-un castron. Peste aceasta se adauga zaharul, sarea si se amesteca. In mijlocul fainii se face o adancitura si se toarna drojdia dizolvata, se amesteca putin, se adauga apoi shortening-ul si restul de apa. Se amesteca pana se absoarbe toata faina si totul se aduna intr-un aluat care se framanta pana devine elastic - nu trebuie prea mult ;) >>> Daca este lipicios se mai adauga putina faina; daca este prea tare se mai adauga putin shortening. >>> Textura aluatului poate varia in functie de faina folosita ;)
Aluatul se acopera cu o folie unsa cu ulei sau shortening si se lasa sa creasca la loc cald aproximativ o ora.

umplutura
┌ 40g zahar brun sau alb
│ 40g cacao
│ 200g migdale macinate fin
│ 200ml lapte de soia
│ 40g ciocolata tocata
└ esenta de rom
1 cana nuci - putin prajite si tocate

Zaharul, pudra de cacao si cea de migdale se amesteca intr-o craticioara. Se toarna putin cate putin laptele de soia, amestecand. Se pune pe foc mic~potrivit si se tine, amestecand, pana incepe sa se ingroase putin. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata si se amesteca pana ce aceasta se dizolva. Se adauga si esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.

Aluatul crescut se framanta usor; se imparte in doua. Din fiecare bucata de aluat se intinde cate o foaie peste care se intinde jumatate din cantitatea de umplutura si peste aceasta se presara jumatate din nuci. Se ruleaza. >>> Se poate pune si asa in tava de cozonac; eu am taiat aceasta rulada in 8 bucati pe care le-am asezat apoi (cu taietura in sus) in tava de la cuptor. Am procedat la fel si cu cea de-a doua doua bucata de aluat - pe care am impachetat-o ca la cornurile cu crema de cacao.
Se acopera totul cu folie si se lasa din nou la crescut. Dupa aproximativ o ora cozonaceii aratau asa:


glazura
┌ 120g faina
│ 1 lingura plina cacao
└ 1-1/2 lingurita praf de copt
┌ 70g ulei
│ 70g sirop de artar
└ 50ml lapte de soia
esenta de rom

Faina se cerne impreuna cu pudra de cacao si praful de copt.
Uleiul se amesteca bine cu siropul de artar. Se adauga laptele de soia si se amesteca. Totul se toarna peste faina si se omogenizeaza. Se adauga si esenta de rom. Totul se pune intr-o punga - iar aceasta se taie putin la un colt si se spriteaza glazura peste cozonacul crescut:


Se da la cuptor pentru 40~50 min. sau pana este gata :)



26 de comentarii:

Craita spunea...

Sunt absolut superbi,felicitari!

Happy spunea...

Splendid ți-au ieșit!

CristinaK spunea...

Multumesc mult, Craita! ♥

CristinaK spunea...

Iti multumesc mult, Happy! ♥
pupicei!

Cristina spunea...

Foarte frumosi cozonaceii.

Daniela spunea...

Arata super de bine!
Iar cu ciocolata sant sigura ca este foarte bun.
Pe curand.

Ana M. Ciolacu spunea...

Wooowww,cum arataaaa !!! Imi ploua-n gura...Pup! :)

Stefania spunea...

Bellissimo questo tuo blog, ciao

CristinaK spunea...

Multumesc mult, Cristina! ♥

CristinaK spunea...

Daniela, eu ador ciocolata... din acest motiv am incercat sa fac acesti cozonacei sa fie si mai ciocolatosi decat ar fi fost doar cu umplutura ;)
Merci mult! ♥

CristinaK spunea...

Pupicei, Ana! Merci mult! ♥

CristinaK spunea...

Ciao, Stefania! Grazie mille! ♥

Daniela spunea...

Sint foarte frumosi, cu ciocolata seamana cu panettonele italian, doar ca al tau e mai ochios, cu fisiile alea colorate... Hmmm, ce-as servi si eu o feliuta...

CristinaK spunea...

Daniela, te-as servi cu cea mai mare placere... din pacate nu mai am nici o bucatica...
Multumesc mult! ♥

garlutti spunea...

Hola CristinaK ... ME ENCANTA VER TU BLOG y tus recetas ..pues estoy comenzando a usar algas en la cocina y necesito aprender recetas . Este pastel qe ha salido FANTASTICO ...desde ESPAÑA BESOS MARIMI

CristinaK spunea...

Muchas gracias, Garlutti!
I hope you'll prepare lots of recipes with seaweeds ♥... they are really good for health! :)
Espero que tengas un día maravilloso! ♥

Iulia spunea...

Cu glazura n-am mai mancat pana acum dar sunt sigura ca ies deliciosi! Felicitari! Arata minunati!

CristinaK spunea...

Multumesc, Iulia!
Mie glazura mi s-a parut ca i-a facut mai deosebiti :) si mai ciocolatosi ;)

Paradis spunea...

Pot sa am si eu o felie?Prea bine arata.Un an nou fericit!

CristinaK spunea...

Bineinteles, Paradis! Poti sa te servesti si cu mai mult decat o felie ;)
Un An Nou cu sanatate! pupici!

ELENA spunea...

Buna draga mea!
Ma bucur ca te-am intalnit,
ai un blog superb...
Te felicit pentru tot
ce faci!
Iti doresc o duminica placuta!
Te imbratisez cu drag!
Pe curand..

CristinaK spunea...

Elena, iti multumesc mult pentru vizita si pentru mesaj!
O zi placuta in continuare! Si de maine... o saptamana minunata!

Guvi spunea...

Vai, ce nebunie de cozonaci!!! La multi ani, Cristina, pentru Bulinuta ta, si un An Nou cat mai bun pentru tine si cei la care tii!

CristinaK spunea...

Iti multumesc mult, Guvi!
Un An cu sanatate, fericire si tot ce iti doresti!

Unknown spunea...

V-am adaugat lista noastra de cozonaci pe pagina de facebook Cozonac http://www.facebook.com/pages/Cozonac/54794182878

Va asteptam cu noi retete si secrete sa le impartasim tuturor prietenilor.

daniela

CristinaK spunea...

Iti multumesc mult, Daniela!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails