marți, 14 februarie 2012

Tort din crema de zahar ars cu cirese si ciocolata

crema-zahar-cioco-cirese-4

Anul acesta, de "Ziua indragostitilor", am incercat aceasta combinatie: exterior crocantel de ciocolata, crema vanilata, blat insiropat cu caramel si cirese dolofane... un deliciu! Va poftesc pe toti sa serviti o feliuta! ;)

(forma de 18 cm)
crema de zahar ars
400ml lapte
60g zahar brun (sau alb)
4 oua
esenta de vanilie

caramel
60g zahar brun (sau alb)
2 linguri apa

blat
1 ou
35g faina
25g zahar brun (sau alb

cirese din compot / sirop

ganache de ciocolata amaruie
160g ciocolata 70% cacao
200ml frisca lichida
esenta de migdale

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la 180°C.

Caramel
Zaharul se pune intr-o tigaie (preferabil de teflon) impreuna cu apa; se pune pe foc potrivit pana ce totul devine un sirop gros. Acesta se toarna in forma de copt. Se roteste incet forma, imbracand cu caramel si peretii fermei. Se la lasa sa se raceasca.

Crema de zahar ars
Aproximativ 1/3 din lapte se pune pe foc impreuna cu zaharul si se tine, amestecand pana ce acesta se dizolva complet. Se ia de pe foc si se amesteca cu restul de lapte.
Ouale se bat, dar nu se fac spuma. Peste ele se toarna treptat laptele; se amesteca. Se adauga si esenta de vanilie. Se strecoara (printr-o sita nu foarte deasa) in forma, peste caramel.
Se pune forma in tava de la cuptor, iar in tava se toarna apa fierbinte. Se da la cuptor.

Blat
Oul se spumeaza bine cu zaharul. Se adauga faina cernuta si se amesteca usor doar pana ce aceasta se absoarbe complet.
Se scoate crema de la cuptor si peste ea se toarna incet compozitia de blat.
Chiar daca crema nu s-a intarit deasupra, compozitia de blat nu va intra in crema ;)
Totul se da din nou la cuptor pana ce face blatul... eu am copt in total cam 30 de min. - de la inceput de cand am pus crema ;)
Cand este gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Apoi se rastoarna pe farfurie, dar nu se scoate inca forma. Se mai lasa asa 1-2 ore. - Eu am lasat aproape 5 ore :D

Ganache
Ciocolata rupta bucati se topeste la bain-marie impreuna cu 1/2 din cantitatea de frisca. Se adauga apoi si restul de frisca (amestecata cu esenta de migdale), treptat si amestecand continuu. Se bate butin cu telul sau cu mixerul.

Se scoate forma de copt de pe crema. Cu 2-3 servetele se sterge usor siropul de pe crema si apoi se inting cam 4 linguri de ganache. Peste acesta se aranjeaza ciresele (fara samburi si scurse bine).

crema-zahar-cioco-cirese-1

Printre cirese se mai spriteaza putin ganache, iar cu restul se imbraca tot tortul... 

crema-zahar-cioco-cirese-2

Se decoreaza dupa preferinta :) Eu am presarat cativa "fulgi" de ciocolata ;)

crema-zahar-cioco-cirese-3

8 comentarii:

langmina spunea...

Vai ce bine arata!Suuuuper bun!Felicitari!
Sa fi iubita!

TeoBucatar spunea...

Delicios!Ingredientele astea imi sunt tare dragi:)

DiaMar bucataria galbena spunea...

Este minunat.Eu sunt un fan inrait al ciocolatei.

CristinaK spunea...

Iti multumesc mult, langmina!
Multa dragoste si fericire!

CristinaK spunea...

Multumesc, Teo! Inseamna ca avem aceleasi gusturi ;)

CristinaK spunea...

DiaMar, ne luam de mana ;) Doua ciocolatoase! :)

Adela Zilahi spunea...

HMMM ce bun e! Super bun! Pupicei!

CristinaK spunea...

Multumesc mult, Adela! pupicei!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails