duminică, 18 mai 2008

Tort cu branza si ciocolata

8 gabenusuri
4 linguri zahar

8 albusuri
4 linguri zahar
2 lingurite otet

4 linguri faina
4 linguri amidon
2 linguri cacao
1 lingurita praf de copt
esenta vanilie

Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul pana se albesc si-si maresc volumul.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul si otetul. 1/4 din aceasta spuma se adauga la galbenusuri si se amesteca bine. Se adauga treptat faina cernuta impreuna cu amidonul, cacaua si praful de copt si se omogenizeaza. Se adauga si restul de albus, in doua reprize, amestecand usor cu o lingura de jos in sus. Se adauga vanilia si se toarna totul in tava tapetata cu hartie de copt si se coace aprox. 40 min. (se incearca cu scobitoarea). Se lasa sa se racoreasca putin dupa care se scoate din forma si se lasa pe un gratar pana se raceste complet.

crema
250 g branza dulce sau ricotta - scursa bine de zeama (la temperatura camerei)
250g branza-crema (la temperatura camerei)
15g zmeura "congelata-uscata" (freeze-dry) (*)
140g ciocolata de zmeura (*)
60ml lapte

Branza crema si branza dulce

Photobucket

se amesteca bine. Ciocolata

Photobucket

se topeste la BM impreuna cu laptele

Photobucket

si se toarna apoi peste branzeturile amestecate. Se omogenizeaza. Se adauga si zmeura

Photobucket

"faramitata" putin

Photobucket

si se amesteca.

Photobucket

insiropare blat
150~200 ml sirop de zmeura (*)

Blatul se taie in trei.

Photobucket

Fiindca n-am vrut sa iasa un tort patratos, am taiat o forma octogonala din hartie si-am taiat apoi foile de tort dupa ea.

Photobucket

Photobucket

Se insiropeaza prima foaie, se intinde 1/2 din crema,

Photobucket

se aseaza cea de a doua foaie, se insiropeaza, se acopera cu ultima foaie, se preseaza usor, apoi se insiropeaza si aceasta. Se da putin la frigider.

glazura
360g ciocolata amaruie (sau cu lapte - dupa preferinta)
200ml smantana pt. frisca

Peste ciocolata tocata se toarna smantana fierbinte si se amesteca pana se topeste ciocolata. Se mixeaza putin - pana devine lucioasa -

Photobucket

apoi se imbraca tortul. Se decoreaza dupa preferinta si se da la frigider...

Photobucket

~~~~~~~*******~~~~~~~
(*) inlocuind
- ciocolata de zmeura cu alta ciocolata (alba, cu lapte sau cu alta aroma de fructe)
- zmeura "freeze-dry" cu alte fructe "freeze-dry" sau fructe uscate tocate sau "picaturi" de ciocolata
- siropul de zmeura cu alt sirop
acest tort poate fi facut si in alte "arome"

10 comentarii:

Maya spunea...

Excelenta ideea de modelare a glazurii!merci de idee!

Edith spunea...

Frumushel tortuletzul!
Noi nu avem ciocolata de zmeura si nici zmeura freeze dry (aia congeltata nu merge? sau d-aia ai fol si tu?)

Totoro spunea...

Foarte frumos ...Felicitari!! imi place tare mult^-^

CristinaK spunea...

Pentru putin, Maya! E foarte rapid "modelul" :D

CristinaK spunea...

Edith, zmeura folosita de mine n-a fost congelata, ci uscata... dar nu cum sunt fructele uscate, asa ca jeleurile la textura, ci uscata-uscata, adica daca o strangeam intre degete se facea praf...
Ciocolata cu zmeura o poti inlocui cu cioco alba fiindca este la fel de cremoasa, eventual sa mai adaugi la crema si putin lichior de zmeura pt. aroma...

CristinaK spunea...

Multumesc, Totoro!
Vad ca avem aceleasi gusturi :)

Happy spunea...

Nu iti mai spun ca imi place cum te joci tu cu cioco si cu fructele, ca deja stii asta :)

Edith, zmeura, mure, coacaze proaspete am vazut la Metro, nesimtit de scumpe, cam 10lei caserola de 100g.

CristinaK spunea...

:))) Thx, Happy! Ce sa-i faci daca-mi place ciocolata :D

M-ai terminat cu preturile :( ... si eu care vreau sa-mi fac pofta de coacaze cand ajung acasa...

mariana spunea...

o idee excelenta cu adaptarile de aici de la noi sau cind vor fi proaspete!nu e mult pina atunci!

CristinaK spunea...

Intr-adevar! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails