vineri, 25 septembrie 2009

Salata de dovleac cu masline

dovleac
pasta de masline
patrunjel tocat

Dovleacul se fierbe la aburi, apoi se taie in bucati potrivite. Se amesteca cu pasta de masline si patrunjelul tocat.
Aceasta combinatia dulce - sarat (dovleac - masline) e delicioasa :) ... cel putin pt. mine :P

Pasta de masline

1 cana masline fara samburi - aprox. 15 masline dolofane
3 linguri ulei de susan
1~2 catei de usturoi - zdrobiti
1 lingura suc de lamaie

optional, dupa preferinta se mai poate adauga si putina pasta de anchovies si cateva capere ;) - eu le-am omis pe acestea fiindca maslinele au fost foarte sarate


Toate se pun in blender si se fac pasta.

Pasta rezultata poate fi:
-> servita cu paine prajita; peste sau pui la gratar; pe crackeri impreuna cu o branzica nesarata;
-> adaugata (nu neaparat toata cantitatea ;) ) la un aluat de paine; la pizza;
-> un dip pt. "betisoare" din legume;
-> un sos de paste, etc.

marți, 15 septembrie 2009

Dora-yaki

(20 de discuri de aluat -> 10 dorayaki)

3 oua (160g)
100g zahar
1/2 lingurita bicarbonat
50ml apa (sau putin mai multa daca ouale sunt mai mici)
200g faina

pasta dulce de fasole rosie - aprox. 400g

Ouale se bat putin, se adauga zaharul si se mixeaza pana ce compozitia se albeste si devine spumoasa.

Bicarbonatul se dizolva intr-o lingurita de apa, se adauga peste ouale batute, se toarna si jumatate din cantitatea de apa si se amesteca bine. Se adauga faina cernuta, se amesteca, apoi restul de apa si ceva in plus daca este nevoie - cat sa rezulte o compozitie ca o smantana care curge.

Se infierbanta tigaia, se unge cu ulei si cu o lingura mai mare se toarna din compozitie in tigaie

rotind usor lingura peste compozitie astfel inca aceasta sa formeze un disc cat de cat uniform. :)
Se lasa sa se coaca pana ce dicurile de compozitie devin pline de bule de aer:

se verifica daca s-au rumenit frumos dedesubt si daca da, atunci se intorc si se rumenesc si pe cealalta parte, apoi se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca. O mica observatie: partea care s-a copt prima va fi cea care va fi deasupra atunci cand se umplu cu pasta ;)
Se ia cate un disc si, pe partea care a fost coapta ultima, se unge cu aprox. 2 linguri de pasta

si se acopera cu alt disc - si acesta va veni cu partea coapta ultima peste pasta. Cu mainile putin "caus" se preseaza cele doua discuri astfel incat acestea sa se prinda bine de pasta.

Pofta buna! :)

Pasta dulce de fasole rosie

pentru aprox. 450g pasta:
150g fasole rosie - azuki
200g zahar
1 lingura mizuame (sau corn syrup, glucoza-sirop)
un praf de sare

Boabele de fasole se spala bine si se pun (intr-o oala) la inmuiat in apa - cam de 4~5 ori mai mult decat boabele. Se lasa asa o noapte sau cel putin 5 ore.
A doua zi se pune oala pe foc si se lasa sa dea in cateva clocote; cand incepe sa se adune ceva "spuma"

se toarna o cana de apa si se mai lasa cateva clocote, apoi se rastoarna totul intr-o strecuratoare.
Boabele se readuc in oala, se toarna alta apa si se lasa sa fiarba - adaugand apa mereu astfel incat boabele sa fie mereu acoperite de apa - pana ce se patrund bine si sunt moi. Se strecoara din nou.
Boabele scurse de apa se trec din nou in oala, se adauga zaharul si se amesteca usor. Se tin pe foc mic~potrivit amestecand usor. O parte din boabe se vor zdrobi si totul va deveni ca o pasta.
Se adauga si mizuame, se amesteca, se presara si sarea, se amesteca si se inchide focul.
Pasta rezultata se poate folosi ca umplutura la diferite dulciuri in doua variante:
- prima este asa cum a rezultat, adica cu boabele nezdrobite in totalitate
- a doua: pasta se trece prin sita rezultand astfel o pasta mai cremoasa, mai fina ;)

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Spaghete cu sos de rosii

300g spaghete
400g
sos de rosii cu carne
4 linguri smantana dulce
parmezan ras
patrunjel tocat


Pastele se fierb "al dente" in apa cu sare si ulei, apoi se scurg.
Sosul de rosii se pune intr-o cratita / tigaie incapatoare impreuna cu smantana si se tine pe foc amestecand cat sa se incalzeasca. Se adauga pastele si se amesteca. Se trece in farfurii la fiecare persoana (reteta este pt. 4 persoane ;) ) sau intr-un castron mai mare de unde sa se serveasca fiecare :P Deasupra se presara putin patrunjel si parmezan...

Sos de rosii cu carne

200g carne de porc - tocata
200g carne de vita - tocata
2 linguri ulei de masline sau unt
50g bacon sau alta sunculita
1 morcov
1 tulpina de telina - fara frunze (se poate folosi si radacina, dar eu nu prea gasesc pe aici ;) )
1 ceapa mare
2 linguri pasta de rosii
1 cutie rosii intregi in suc propriu (400g)
1/2 cana vin alb (100ml)
sare, piper, nucsoara
2 conserve cu ciuperci taiate feliute (75g x 2) - optional

Morcovul, telina si ceapa se toaca marunt (se pot toca si in mixer - e mai rapid ;) ). Se toaca si baconul, tot marunt.
Peste carnea tocata se adauga 2 linguri de vin alb (din cantitatea trecuta) si se amesteca.
Rosiile din conserva se taie bucatele.

Intr-o tigaie incapatoare se infierbanta uleiul (sau untul), se adauga legumele si se calesc pe foc potrivit. Se adauga bacon-ul si carnea

si se caleste totul pana ce carnea isi schimba culoarea. Se toarna restul de vin si se lasa sa dea in cateva clocote - cat sa se evapore alcoolul, apoi se adauga rosiile din conserva (impreuna cu sucul in care au fost) si pasta de rosii.

Dupa cateva clocote se adauga si ciupercutele ;)

Totul se tine pe foc potrivit, acoperit, amestecand din cand in cand, aprox. jumatate de ora sau pana ce zeama a scazut aproape complet. Spre final se adauga sare, piper si nucsoara dupa gust.

Observatii:
La final iese aprox. 1,100 kg de sos - cu ciuperci, deci mai putin daca acestea se omit ;)
Sosul se poate pastra cateva zile la frigider sau, dupa ce s-a racit, se poate imparti in 2~3 parti si congela.
Se poate folosi ca sos la paste, lasagne, gratine cu cartofi, crochete de cartofi, etc.

duminică, 6 septembrie 2009

"Carnaciori" de casa

300g carne tocata de porc
2 linguri ceapa rasa
1 catel de usturoi ras
o mana de patrunjel tocat
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita nucsoara
1/2 lingurita salvie (pudra)
1/2 lingurita cimbru (pudra)
2 lingurite amidon de cartof

Carnea - daca este de la frigider se lasa aprox. jumatate de ora la temp. camerei, apoi se amesteca, se framanta bine cu celelalte ingrediente. Se imparte in 8 parti si fiecarei parti i se da forma de carnacior :) Fiecare carnacior rezultat se infasoara in folie, rasucind capetele, apoi se inteapa in doua locuri cu un ac (ca sa nu "explodeze" la microunde).

4 din carnaciori se aseaza pe o farfurie rezistenta (cu spatiu intre ei) si se pun la microunde pt. 4 min. (eu am setat la 600W). Se procedeaza la fel si cu ceilalti 4. Cand sunt toti gata, se scot din folie si se rumenesc in tigaie unsa cu putin ulei...

joi, 3 septembrie 2009

4 premii si o leapsa!

Am primit din nou cateva "daruri" :)

BLOG DE ORO
29iul-Lissa-BlogDeOro

"Chiar daca il mai ai, considera-te "dublu medaliata" - asa am facut si eu si acum ma simt plina de mandrie! Sper sa iti fi adus zambetul pe buze! " mi-a transmis
Laura cand mi-a oferit acest premiu si asa ma si simt! Iti multumesc mult Laura! @};-
Ofer acest premiu urmatoarelor bloggerite:
Diamond
Dora
Edith
Gabriela Cara



ONE LONG-DISTANCE HUG
23-aug-Carmen

Aceasta "imbratisare" am primit-o de la
Carmen. Iti multumesc mult, draga Carmen! @};-

Ofer acest premiu urmatoarelor bloggerite:
Diana
Paradis
Maya
Laura Sava
Laura Adamache



De la Diana Didona am primit 2 premii super-dragalase! Iti multumesc mult, Diana! @};-

2sep-Didona-prix


2sep-Didona

Ofer aceste premii urmatoarelor bloggerite:
Ala
Amalia
Cami
Carmen
Kris



CE NU-MI PLACE!
31aug-leapsa-Mariana

Aceasta leapsa am primit-o de la
Mariana. Draga Mariana, iti multumesc mult ca te-ai gandit la mine! @};-

Trebuie sa enumar lucrurile care nu-mi plac... sunt cam multe :D o sa trec peste cele de genul: minciuna, lasitatea, etc. fiindca majoritatea persoanelor le urasc ;) si o sa amintesc doar cateva mai personale:

- nu-mi place sa astept, indiferent ca este vorba de o persoana sau de un rand la un magazin, ghiseu, etc.;
- nu-mi place "zgomotul rutier": motocicletele neamortizate care ma "terorizeaza" pur si simplu cu zgomotul lor; masinile "smechere" cu muzica data la maxim;
- d.p.d.v. culinar, nu-mi plac mancarurile pline de ulei si cele sarate si deserturile foarte dulci :P
- si ma opresc aici fiindca nu-mi place sa vorbesc despre mine ;)
Transmit leapsa mai departe urmatoarelor bloggerite:
Blueeyes
Dragonika
Isabela
Julia
Mamichan


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails