vineri, 20 noiembrie 2009

Prajiturele cu banane si ciocolata

(pt. 12 forme de muffins)

240g tofu
4 linguri ulei (fara aroma)
6 linguri sirop de artar

200g faina
2 linguri cacao
un praf de sare
2 lingurite praf de copt

2 banane foarte coapte
100g ciocolata cu peste 85% cacao (fara adaos de lapte)

Ciocolata se taie bucatele (nu f. mici ;) ). Banana se zdrobeste cu furculita - nu se face piure. Faina se cerne impreuna cu cacaua, sarea si praful de copt.
Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc potrivit (180°C).
Tofu se face piure in blender impreuna cu uleiul si siropul. Se toarna peste faina si se amesteca pana se omogenizeaza. Se adauga bananele zdrobite si ciocolata tocata si se amesteca. Se pun cam 2 linguri de compozitie in fiecare forma de muffin (tapetata). Totul se da la cuptor si se coace 30~40 min. Cand sunt gata se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca.


marți, 17 noiembrie 2009

Muffins cu susan

Imi place aroma de susan foarte mult, iar aceste muffins-uri cu toate ca sunt fara oua sunt pufoase si foaaarte aromate... pt. mai multa aroma eu am folosit ulei de susan, dar cine le doreste mai putin aromate poate folosi ulei simplu, de salata.
Nu sunt foarte dulci, deci cine le prefera mai dulci poate inlocui o parte din cantitatea de lapte de soia (de exemplu 100ml) cu sirop de artar (in aceeasi cantitate, deci 100ml)

(12 muffinele dolofane ;) )

400g faina pt. prajituri
4 lingurite praf de copt
5 linguri tahina (pasta de susan)
100ml ulei se susan
400ml lapte de soia
100ml sirop de artar
esenta de vanilie
un praf de sare

seminte de susan

Faina se cerne impreuna cu praful de copt.
Intr-un castron se amesteca bine pasta de susan cu uleiul, apoi se adauga laptele treptat si restul ingredientelor. Totul se toarna peste faina si se amesteca bine cu telul para. Compozitia se imparte in forme (unse si tapetate cu faina); deasupra muffins-urilor se presara seminte de susan si se coc 30~40 min. in cuptorul preincalzit la foc mic-potrivit (150°C). Cand muffins-urile sunt gata (se face testul cu scobitoarea ;) ) se scot din forme si se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Si o sectiune :)

luni, 16 noiembrie 2009

Leapsa

O leapsa interesanta, primita de la d-na Elena:

1. Care e madlena domniei voastre?

Toate deserturile cu ciocolata care nu sunt exagerat de dulci ;)


2. Dar bau-baul din farfurie?

Tot ce este "inecat" in grasime :D

*****
Transmit mai departe aceasta leapsa urmatoarelor bloggerite:
Blueeyes
Julia
Gabriela
Mamichan
Totoro

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Tortulet din albusuri cu ciocolata si migdale

140g migdale
200g ciocolata amaruie
150g zahar
10 albusuri
1 lingurita otet
un praf de sare

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc potrivit (180°C).
Migdalele impreuna cu ciocolata rupta bucatele, sarea si jumatate din cantitatea de zahar se pun in food-processor si se toaca pana devin toate pudra.

Albusurile se mixeaza putin cu 1 lingurita de otet, apoi se adauga treptat restul de zahar si se mixeaza bine pana devin o spuma tare, ca la bezele ;)
Peste spuma de albusuri se adauga 1/3 din "pudra" de migdale si ciocolata si se amesteca usor cu lingura...

...apoi 1/2 din "pudra" de migdale si cioco ramasa, se amesteca usor, apoi restul de "pudra"; se amesteca usor si se toarna totul intr-o forma, de preferat detasabila, tapetata cu hartie de copt (a mea a fost de 22cm diametru).

Se coace pentru aprox. 30~40 min. Cand este gata se lasa 10~15 min. pe un gratar sa se mai racoreasca, dupa care tortuletul se scoate cu grija din forma, i se desprinde hartia de copt si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Si aici, impreuna cu putina crema de vanilie - facuta din galbenusurile ramase ;)

marți, 10 noiembrie 2009

Festivalul Blogurilor Gustoase!

Dragii mei vizitatori si vizitatoare,

De ieri, 9 noiembrie, a inceput votarea la Festivalul Blogurilor Gustoase, editia 2009 organizat de Gustos.ro.
Daca aveti placerea de a-mi vota blogul o puteti face pana pe data de 22 noiembrie 2009, orele 23:59.

Pentru a ma vota trebuie sa aveti cont pe
Gustos.ro.
Daca nu aveti puteti sa va faceti unul aici:
Stiu ca va este putin cam "peste mana" dar nu dureaza mult... maxim 2 min. ;)
Toti cei care isi vor face
cont pe Gustos.ro si vor vota la Festivalul Blogurilor Gustoase vor intra automat in tombola cu premii constand in 150 carti despre nutritie si arta culinara. Asadar, daca ma veti vota la Festival,
veti putea castiga si dvs. premii! :)

Eu particip cu blogul la mai multe categorii si m-as bucura mult daca mi-ati acorda cate un vot la fiecare, dar bineinteles ca ma puteti vota doar la categoria sau categoriile preferate...
aceasta ramane la alegerea dvs. ;)

Am sa trec mai jos toate categoriile la care particip
ca sa ma puteti gasi mai usor ;)

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Rulada cu dovleac

foaia de rulada (25 x 35 cm)
4 oua
70g faina
1 lingura plina cacao
70g zahar
2 linguri ulei
2 linguri apa

frisca
200ml smantana dulce
2 linguri zahar pudra
Smantana se bate frisca impreuna cu zaharul.

crema-1
1/4 dovleac (*)
200g branza-crema Philadelphia - la temp. camerei
4 linguri zahar (sau mai multe pt. varianta mai dulce)
esenta de rom
1/2 frisca

crema-2
1/3 crema-1
1/2 frisca

decor
100g seminte de dovleac decojite - putin prajite si tocate

foaia de rulada
Galbenusurile se spumeaza cu jumatate din cantitatea de zahar. Peste ele se toarna treptat uleiul, apoi apa, amestecand continuu. Se adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si se amesteca usor.
Albusurile se bat spuma tare impreuna cu restul de zahar. Se adauga in 3 reprize peste compozitia precedenta, amestecand usor.
Totul se toarna in tava cu hartie de copt si se coace la foc potrivit 7~10 min. In fuctie de cuptor timpul de coacere poate varia, de aceea este bine ca dupa aprox. 7 min. sa se verifice daca foaia s-a copt... daca este tinuta prea mult la cuptor se va usca prea tare si va crapa cand se va rula.
Cand este gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, apoi se rastoarna pe alta hartie de copt, se desprinde hartia pe care a fost coapta si se ruleaza usor impreuna cu noua hartie (cea pe care a fost rasturnata).

crema-1
(*) 1/4 dovleac - dupa ce l-am curatat si fiert la aburi am avut aprox. 400g
Dovleacul se fierbe la aburi sau se coace, apoi cat este inca fierbinte se face piure si se amesteca bine cu zaharul si branza-crema. Se lasa sa se raceasca apoi se amesteca cu frisca.

Se desface foaia de rulada.
Se opreste 1/3 din cantitatea de crema-1, iar restul se intinde pe foaie si se ruleaza.

crema-2
1/3 din crema-1 oprita se amesteca cu cealalta jumatate de frisca si cu aceasta noua crema se imbraca rulada.
Pe toata suprafata ruladei se presara semintele de dovleac.
Se da la rece cel putin jumatate de ora dupa care se poate taia.


joi, 5 noiembrie 2009

Kuri Manjuu

Kuri Manjuu = "kuri" inseamna castane, iar "manjuu" este un soi de prajiturica japoneza avand la exterior o "foaie" subtire de aluat si o umplutura din pasta de azuki sau alt soi de fasole. Sunt foarte multe variante de "manjuu": rotunde, ovale sau in diferite forme (de exemplu, toamna cele mai populare sunt cele intr-o forma asemenatoare frunzei de artar); pot fi coapte, fierte la aburi sau prajite; cu diferite umpluturi; avand aluatul facut doar din faina de grau sau in amestec cu faina de orez sau de hrisca...

aluat
1 ou
65g zahar
2 lingurite miere
140g faina
1 lingurita bicarbonat

umplutura
100g castane coapte (sau fierte in sirop)
200g pasta de azuki

pentru uns deasupra eu am folosit 1 lingura lapte + 1 lingura mirin, dar se poate unge si cu galbenus + lapte

Intr-un castron se freaca bine oul cu zaharul si mierea. Se adauga faina cernuta impreuna cu bicarbonatul

si se amesteca pana ce totul se aduna intr-un aluat.


Aluatul rezultat este putin lipicios, dar nu se mai adauga faina. Se acopera castronul (in care este aluatul) cu un prosop umed si se lasa sa se lasa asa aprox. jumatate de ora.
Intre timp se pregateste umplutura. Castanele se taie bucatele


si se amesteca cu pasta de azuki.


Compozitia rezultata se imparte in 16 parti si fiecare parte se face biluta.


Aluatul odihnit se rastoarna pe masa de lucru pudrata cu faina; se presara si deasupra putina faina.


Se imparte si aluatul in 16 bucati; cand se imparte aluatul, partile taiate vor fi lipicioase - se pudreaza putin cu faina. Se ia o bucata de aluat si i se da forma de disc - acesta trebuie sa fie putin mai mare decat o bila de umplutura (daca asezam o bila in centrul discului, marginea de disc ramasa sa fie de aprox. 1 cm).
Se trece discul de aluat in palma putin pudrata cu faina; deasupra se pune o bila de umplutura


si se "trage" usor de marginile aluatului in sus, pana ce umplutura este complet acoperita.








Aici trebuie putina atentie fiindca daca se intinde prea tare aluatul, acesta fiind fraged, se va rupe.
Bilutele rezultate se mai rotesc putin in mana (ca si cum am face perisoare) apoi se aseaza cu partea care a fost inchisa in jos, in tava cu hartie de copt.


Se ung putin deasupra cu amestecul de lapte si mirin sau galbenus si lapte


si se coc la foc potrivit (180°C) aprox. 15 min. Cand sunt gata se scot pe un gratar si se lasa sa se racoreasca putin. Se pot servi atat calde cat si reci. :)
Cand sunt gata coapte, aluatul care imbraca prajiturelele va fi putin uscatel, dar daca dupa ce s-au racit se acopera cu o folie si se lasa asa o seara, a doua zi acesta va fi fraged si pufos. ;)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails