sâmbătă, 13 februarie 2010

Bombonele din nuca si prune uscate

(pt. aproximativ 30 de bombonele)

200g nuca - prajita putin
140g prune uscate (cantarite fara samburi)
60g cacao
3~4 linguri miere
esenta de rom

O mica observatie: daca prunele sunt prea uscate se inmoie putin. Se pot inlocui cu smochine (dar nu din acelea mici si foarte uscate!) sau curmale uscate.
Si inca o mica completare: eu n-am pus zahar deloc... prefer varianta amaruie, deci pt. varianta mai dulce se poate adauga in compozitie 50~100g zahar; daca se folosesc curmale sau smochine (sau cele 2 combinate) bombonele ies mai dulci decat in varinata cu prune ;)
Toate ingredientele, exceptand mierea, se pun in mixer (food-processor) si se toaca pana ce nucile se maruntesc bine si incepe sa iasa putin uleiul din ele. Rezulta o compozitie putin faramicioasa.

Se adauga treptat cate o lingura de miere, amestecand bine dupa fiecare, pana ce compozitia se leaga putin... se poate aduna intr-o bila :D

Se formeaza bilute, mai mult prin framantare usoara intre degete si palma, decat prin rotirea lor intre palme - fiinca au tendinta sa se sfarame ;)
Compozitia este putin uleioasa de la uleiul lasat de nuca, deci fiecare bucatica de compozitie, inainte de a-i da forma de bomboana se poate presa putin intr-un servetel ;)
Cand sunt gata se pot da prin cacao sau zahar pudra; eu le-am lasat simple...

8 comentarii:

Unul din multi! spunea...

Hallo Cristina K.!
Minunatele sint aceste bombonele!
Noi l-e numim in Austria-Konfekt si nu sunt tocmai ieftine.
Cu sigurana o s apun si eu in practica aceasta reteta, mai ales cind va trerbui sa fac cuiva o vizita.
Este un cadou minunat pentru asemena ocazii.
Dar stii ce o sa mai nfac, o sa le glazurez cu ceva ciocolata, in acest fel ramin inauntru mai suculente si se tin mai mult.
Iti urez o dumineca placuta in continuare si inca un MULTUMESC pentru acesta minunata reteta si fotos!!!
Cu prietenie
Laura S.

CristinaK spunea...

Laura, iti multumesc mult, mult de tot pentru vizita si pentru mesaj! Mi-ai facut o surprisa nespus de placuta!
Intr-adevar imbracate in ciocolata tin si mai mult, eu le-am lasat simple fiindca mananca si bulinuta mea si n-am vrut sa le "incarc" prea mult si cum noua ne place mult nuca vor disparea repede :D
Iti doresc o saptamana minunata!

furnicuta boscodina spunea...

tare bune bomboanele tale si deloc greu de facut. felicitari!
la cele cu smochine sua curmale se poate folosi mierea de curmale, tine loc si de zahar si le da o aroma deosebit.

CristinaK spunea...

Miere de curmale? N-am vazut!!!... O s-o caut si eu ;)... trebuie sa fie tare buna, daca zici ca are si o aroma placuta :)
Multumesc mult, Boscodina!

Nik26 spunea...

Am incercat reteta! :D Sunt nemaipomenite! ;) Merci!

CristinaK spunea...

Cu placere, Nik26! Si eu iti multumesc fiindca ai incercat reteta si ma bucur nespus sa aud ca a fost si pe gustul tau! ;)
Week-end placut!

LACRI spunea...

Buna iubita!
Am incercat si eu reteta cu bombonele de prune: extraordinara.
Dar in plus le-am decorat, sau mai bine zis le-am tavalit prin nuca de cocos, preferata mea.

Te pup dulce.
Sa mai scrii retete simple si gustoase ca acestea!

Lacrimioara

CristinaK spunea...

Iti multumesc mult, Lacrimioara! Le-am vazut! Arata tare bine ;) Cred ca au fost foarte aromate de la cocos :)
O saptamana placuta in continuare!
pupicei!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails