sâmbătă, 3 aprilie 2010

Pasca cu branza si stafide


jumatate din cantitatea de aluat de la Cozonacei fara unt

500g branza crema - la temperatura camerei
100g smantana groasa
100g zahar
100g stafide inmuiate in rom
50g coaja confiata de lamaie sau portocala ;)
2 linguri fulgi de cocos

putina coaja rasa de portocala
3 oua (nu foarte mari)

Aluatul l-am impartit in doua bucati: dintr-o bucata am intins o foaie cu diametrul de aprox. 26cm (dimensiunea formei in care am copt pasca), iar pe cea de-a doua bucata de aluat am impartit-o in trei - din fiecare bucatica am facut un sul si din toate trei am impletit o "cosita".
In forma de copt (cu hartie de copt) am pus foaia-disc; pe margine am uns-o cu putin ou batut si deasupra am pus "cosita". In centru am pus o foarma de copt cu diam. de 18cm, invelita intr-o folie unsa cu ulei - ca sa creasca "cosita" mai mult in sus si sa nu se lateasca spre centru. Am acoperit cu folie si-am lasat sa creasca mai bine de o ora.
Pentru umplutura, am amestecat bine branza-crema cu smantana si zaharul. Am adaugat ouale batute, apoi restul ingredientelor.
Cand aluatul a crescut, am scos forma de 18cm din centru si in locul ei am turnat umplutura. Am dat la cuptor (preincalzit) pentru aproximativ 40 min.

vineri, 2 aprilie 2010

Cozonacei fara unt


800~850g faina
2 linguri drojdie uscata (16g)
8 linguri zahar brun
6 oua
240ml lapte caldut
1 lingurita sare
putin turmeric (curcuma) - optional, pt. culoare
coaja rasa de la o lamaie

umplutura
150g nuca macinata
4 linguri zahar brun
1 lingura plina de cacao
1 lingura lapte praf

Obs: din aproximativ jumatate din cantitatea de aluat am facut cozonaceii, din restul de aluat am facut pasca cu branza si stafide.

Drojdia am dizolvat-o in aprox. 100ml lapte amestecat cu 1 lingura de zahar si-am lasat-o vreo 10 min. Restul de zahar l-am dizolvat in restul de lapte; ouale le-am batut putin.
Faina am cernut-o (intr-un castron mare) impreuna cu sarea si praful de turmeric. Peste ea am adaugat ouale, laptele si drojdia si-am amestecat pana s-a adunat intr-un aluat, pe care l-am framantat pana a devenit elastic si doar putin lipicios. L-am pus intr-un castron, pe care l-am acoperit cu o folie. Am lasat aluatul vreo 40 min.... era cald in bucatarie asa ca a crescut repede :) dar fiindca aveam ceva pe aragaz in momentul acela si nu puteam sa ma apuc sa-l umplu, l-am "bosolit" putin :D... si l-am lasata din nou sa creasca ;) Dupa vreo jumatate de ora m-am luat de el :D
O parte din aluat am dat-o deoparte pentru pasca, iar restul l-am impartit in doua bucati. Din fiecare bucata am intins o foaie subtire, dreptunghiulara ... am presarat jumatate din cantitatea de umplutura pe ea, am rulat-o cat am putut de strans si am taiat-o in doua. Cele 2 suluri rezultate le-am rulat unul de altul; am pus aluatul in tava de cozonac (forma mai mica), l-am acoperit cu o folie si l-am lasat sa creasca mai mult de o ora. Am uns deasupra cu ou batut si-am dat la cuptor (preincalzit) pentru aproximativ 40 min.
Cozonaceii gata i-am invelit in cate un prosop fiecare. Dupa ce s-au racit i-am scos din prosop si i-am invelit in folie - ca sa se mai fragezeasca coaja.

joi, 1 aprilie 2010

Un Paste minunat tuturor!




Dragii mei vizitatori si vizitatoare
va urez din inima sa aveti un Paste fericit,
plin de liniste si caldura sufleteasca!
Sarbatori fericite!


 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails