marți, 22 martie 2011

Tort simplu de ciocolata - de post



┌ 200g faina
│ 80g cacao
│ 1 lingurita praf de copt
│ 1 lingurita bicarbonat
└ 1/2 lingurita sare
150g zahar brun
┌ 240ml lapte de soia
│ 120ml apa (sau suc de mere pt. varianta mai dulce)
│ 60ml ulei
└ esenta de rom
1 lingura suc de lamaie sau otet

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la 180°C.
Forma de tort (20cm) se tapeteaza cu hartie de copt.
Faina, cacaua, praful de copt, bicarbonatul si sarea se cern impreuna intr-un castron incapator. Se adauga zaharul si se amesteca.
In alt castron se amesteca laptele de soia, apa, uleiul si esenta de rom. Se toarna peste ingredientele uscate si se amesteca bine. Se adauga si sucul de lamaie si se amesteca. Se toarna in forma si se da la cuptor pt. 35~40 de minute sau pana cand este gata (se face testul cu scobitoarea :D). Cand este gata se lasa sa se racoreasca vreo 10 min. in forma, apoi se scoate pe un gratar si lasa sa se raceasca complet dupa care se poate taia.
Se serveste asa simplu, pudrat cu zahar si / sau cu crema de vanilie ;)

Crema de vanilie - de post



50g faina de orez
400ml lapte de soia
6 linguri sirop de artar
1/4 lingurita turmeric (optional, pt. culoare)
un praf de sare
esenta de vanilie

Toate ingredientele, mai putin vanilia, se amesteca bine intr-o craticioara. Totul se pune pe foc mic si se tine amestecand continuu pana ce compozitia se leaga ca o crema / budinca. Se ia de pe foc si se mai amesteca inca vreo 2 min. Se adauga vanilia si se amesteca. Crema se trece intr-un castron, se acopera cu folie (direct pe suprafata) si se lasa sa se raceasca, apoi se da la frigider.
Se poate servi asa simpla, impreuna cu fructe sau se poate folosi la alte dulciuri la fel ca si crema de vanilie ;)

duminică, 20 martie 2011

Mancarica de ton cu telina

Zilele trecute vorbeam cu o prietena de-a mea si printre altele mi-a spus ca a facut o mancare iraniana cu telina si mult patrunjel ... si cum imi plac mancarurile aromate foarte mult m-am hotarat sa incerc si eu ;) ... M-am inspirat de AICI dar am pregatit-o dupa gustul meu ;) In primul rand nu am calit nimic :D... in al doilea rand am inlocuit carnea cu peste (il prefer mai mult :P)...

300g ton (jp. maguro)
1 ceapa mica
3 tulpini de telina (numai partea alba)
2 legaturi de patrunjel
2 linguri menta uscata
2 linguri suc de lamaie
2 cani de apa (400ml)
sare, piper

Tonul l-am taiat in bucati potivite si l-am stropit cu sake (se poate folosi vin alb sec) - ca sa-i mai ia din mirosul de peste ;)
Intr-o oala am pus 1 cana de apa la fiert. Cand a inceput sa clocoteasca am pus ceapa taiata, am acoperit si-am lasat pana ce aceasta a devenit transparenta. Am adaugat pestele, l-am lasat sa dea in vreo 2 clocote apoi am adaugat telina taiata, patrunjelul tocat, menta, sucul de lamaie si restul de apa si-am lasat sa fiarba vreo 10 minute, amestecand din cand in cand (nu trebuie lasat prea mult fiindca tonul se intareste si devine inecacios) Am presarat sare si piper si-am mai lasat sa dea in cateva clocote... Dupa ce-am trecut totul in farfurie, deasupra am presarat si putina coaja de lamaie... pentru mai multa aroma ;)

marți, 8 martie 2011

Tort-sushi



orez sushi (toata reteta)

1/2 ceasca spanac fiert, scurs foarte-foarte bine si tocat
1/2 ceasca somona afumat tocat
1/2 ceasca crab fiert - pe cat posibil fara partea rosie (*)

2 oua
creveti icre de somon
cateva pastai verzi fierte

(*) am scos cat am putut partea de carnita rosie de la crab fiindca am vrut ca orezul sa formeze un strat alb, dar nu este neaparat necesar... carnita de crab se poate lasa foarte bine si asa fiindca nu se observa prea tare ;) O mica observatie: daca se foloseste crab din conserva >>> se scurge foarte bine de zeama, altfel orezul se inmoaie...

Din cele doua oua se fac cateva foi ca de clatita... nu se mai adauga nimic altceva :) Dupa ce s-au racit se taie in suvite subtiri.
Creveti se fierb apoi se curata de de "carapace" :)
Pastaile se oparesc si se scot in apa rece - ca sa-si pastreze culoarea frumoasa.

O forma de tort de aprox. 20 cm se tapeteaza cu folie.
Orezul-sushi se imparte in 3 parti. La prima parte se adauga somonul si se amesteca bine. Se pune in forma de tort si se preseaza formand un strat uniform.
La a doua parte de orez se adauga crabul, se amesteca si se pune in forma peste orezul cu somon. Se niveleaza frumos si se preseaza... nu foarte tare ;)
La orezul ramas se adauga spanacul; se amesteca si se pune si acesta in forma peste orezul cu crab. Se niveleaza si se preseaza.
Se rastoarna totul pe un platou si se decoreaza... eu am folosit doar ou, creveti, icre de somon si pastai verzi dar se poate foarte bine decora si cu altceva... cu cat e mai colorat cu atat iese mai frumos finalul ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails