Va place halvita? Ce-ar fi sa o incercati intr-o alta varianta decat cea traditionala ;) O varianta mai racoritoare si mai ... "pufoasa" :) Daca da... atunci aveti nevoie de:
90g albus
150g miere
530g smantana dulce (pentru frisca) + 1 lingura zahar pudra
100g fructe uscate - dupa preferinta... avand in vedere ca intra foarte multa miere, eu am folosit doar caise si cranberry fiindca sunt mai acrisoare ;)
100g nuci + fistic - sau alt amestec "oleaginos" ;)
50~75 ml lichior de cirese sau apa + esenta de portocale si de lamaie
Cu o zi inainte se pun fructele la inmuiat in lichior de cirese... eu le-am pus la inmuiat in apa + esenta de portocale si de lamaie ;) Se scurg foarte bine.
Nucile si fisticul se taie bucatele.
Mierea se pune la incalzit, pe foc mic, si se lasa pana aproape sa inceapa sa fiarba. In acest timp albusurile se bat spuma.
Cand mierea s-a infierbantat, se toarna putin cate putin peste albusuri, mixand continuu.
Dupa ce s-a terminat de turnat mierea se continua mixarea albusurile pana ce spuma se raceste.
Smantana se bate cu zaharul pudra pana devine o spuma pufoasa (nu se bate pana la nivelul de frisca tare) - ca sa se combine bine cu "bezeaua".
Peste frisca se adauga spuma de albusuri in 3~4 reprize, amestecand usor cu o lingura mare sau o paleta, de jos in sus.
Se opresc cateva linguri pentru decor.
La restul de compozitie se adauga fructele uscate, nucile si se amesteca usor.
Se toarna compozitia intr-o forma de tort detasabila (de 20 cm) si se da la congelator.
Dupa 1~2 ore se decoreaza deasupra si se da din nou la congelator.
Eu l-am decorat doar deasupra. Daca vreti sa-l decorati si pe lateral, lasati tortul la congelator o noapte; a doua zi scoteti-l din forma, decorati-l si dati-l din nou la congelator pentru cel putin o ora inainte de a-l taia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu