marți, 29 decembrie 2009

Tort super-ciocolatos

Un tort facut pentru o amica japoneza care mi-a spus ca de Craciun ar vrea un tort dulce si cu multa ciocolata :)...

blat (18cm)
3 oua
100g zahar
90g ciocolata cu lapte
70g unt
2 linguri smantana dulce
45g cacao
20g faina

crema cu ciocolata si alune (pt. foi)
100g ciocolata cu lapte si alune
50ml smantana dulce
25g unt

crema cu ciocolata (pt. decor)
150 ml smantana dulce
100g ciocolata cu lapte

Blat
Faina se cerne impreuna cu cacaua. Ciocolata se toaca; untul se taie cubulete.
Galbenusurile se mixeaza cu jumatate din cantitatea de zahar pana se albesc si aproape isi tripleaza volumul.

Ciocolata impreuna cu untul se topesc la bain-marie. Se adauga smantana si se amesteca.
Albusurile se bat putin, apoi se adauga zaharul in 2~3 reprize si se mixeaza bine pana ce totul devine o spuma tare si lucioasa.

Ciocolata topita, calduta, se toarna peste galbenusuri si se amesteca cu o lingura de lemn.

Se adauga 1/3 din albusuri si se amesteca usor cu telul-para.

Amestecul de faina si cacao se mai cerne o data si apoi se adauga la compozitia precedenta; se amesteca usor.

Se adauga si restul de albus si se amesteca usor.

Totul se toarna in forma de copt tapetata cu hartie de copt si se coace 10 min. la 180°C, in cuptorul cald; se scade apoi temperatura la 170° si se mai lasa 40~45 min.
Cand este gata se scoate din cuptor pe un gratar si se lasa sa se raceasca (in forma). Dupa ce s-a racit, se scoate blatul din forma, se desprinde hartia de copt de pe margini.
Acest "blat" poate fi servit si asa, ca un tortulet simplu de ciocolata, pudrat cu putin zahar pudra ;)

Crema cu ciocolata si alune
Ciocolata tocata, se topeste la bain-marie impreuna cu smantana si untul.

Crema cu ciocolata
Ciocolata tocata, se topeste la bain-marie impreuna cu smantana, apoi se mixeaza putin.

Blatul se taie in doua. Prima foaie se insiropeaza cu siropul sau lichiorul preferat ;) (eu am folosit lichior de alune Frangelico); se intinde pe foaia de blat 2/3 din cantitatea de crema cu ciocolata si alune.

Se acopera cu cea de-a doua foaie de blat, se preseaza usor; se insiropeaza si aceasta, apoi deasupra ei se intinde restul de crema cu ciocolata si alune si se da la frigider cel putin 30 min. pane ce crema se intareste.
Cand crema cu ciocolata si alune s-a intarit, se scoate tortul de la frigider, se imbraca in crema cu ciocolata si se decoreaza dupa preferinta...


Observatie: Fiind foarte ciocolatos este bine sa se scoata de la frigider cu 30~40 min. inainte de a fi servit ;)

24 de comentarii:

Cami spunea...

Cristina draga, minunat arata! Si decoratiile...Si noi am avut un tort super ciocolatos... O zi buna! Cu drag,Cami

CristinaK spunea...

Cami, iti multumesc mult! L-am decorat simplu, fara prea multe "briz-brizuri" fiindca nici nu prea-mi plac si nici nu prea am avut timp... dar japonika a fost foarte incantata :)

alex spunea...

sarbatori bune

CARMEN spunea...

o minunatie! asa cum explici tu...e usor si oricui îi poate reusi! adevarul însa?! eu nu ma încumet! Esti o ARTISTA! Felicitari!!!! :-)

Aux délices des gourmets spunea...

hummmmmmmm your chocolate cake is divine as it is well presented, well done
Happy New Year 2010

CristinaK spunea...

Multumesc, Alex! Sarbatori fericite!

CristinaK spunea...

Carmen, iti multumesc mult!
Incerc cat pot de mult sa fiu cat mai amanuntita in explicatii, nu stiu daca reusesc intotdeauna, dar ma straduiesc :)

Cami spunea...

Iti doresc Un "alunecus usor" in noul an. La multi ani cu bucurie si multa sanatate! Cami

Aux délices des gourmets spunea...

Happy New Year 2010 I offer my best wishes for happiness and success
see you

CristinaK spunea...

Aux délices des gourmets, thank you very much for your messages and wishes you sent me!
A Verry Happy New Year to you!

CristinaK spunea...

Cami, pupicei dulci si mii de multumiri pt. urari! Un An Nou fericit!

danna`s blog spunea...

An Nou Fericit,cu multa sanatate,fericire si impliniri ,alaturi de cei dragi!LA MULTI ANI!!

CristinaK spunea...

Multumesc mult, Danna! Multa fericire si sanatate in Noul An!
La multi ani!

Miha spunea...

La multi ani!
Un An Nou fericit si plin de realizari pe toate planurile!

ciocolata si zahar spunea...

La Multi Ani ! Bonne année !

CristinaK spunea...

Miha, Ciocolata, va multumesc mult pentru urari!
Multa fericire si multa sanatate in Noul An! La multi ani!

kity spunea...

arata foarte bine.
la multi ani si numai bine!

CristinaK spunea...

Multumesc, Kity!
Un An Nou fericit! La multi ani!

Evelina spunea...

Te invit,evident ,daca iti face placere...sa iei premiul oferit de mine si pe care il gasesti pe blogul meu.
Mie imi place sa vin in vizita pe la tine si asa m-am gandit la premiul...lunii ianuarie 2010.
Eu l-am primit de la prietena mea din Italia,care mi-a zis sa il dau mai departe la 10 prieteni....
Un an bogat in realizari iti doresc!

Bucataria-Paradis spunea...

Fiecare moment al zilei este important. Dimineata aduce SPERANTA. Dupa amiaza aduce CREDINTA. Seara aduce DRAGOSTEA. Noaptea aduce ODIHNA, Iti doresc sa ai parte de toate acestea astazi in noul AN. LA Multi Ani 2010 !

Daniela spunea...

La multi ani ! Un an nou cu bucurii si impliniri ! Si ca sa-ti mearga bine chiar de la inceput, te invit la mine sa ridici premii si o leapsa ! Pupici...

CristinaK spunea...

Evelina, iti multumesc mult pentru premiul oferit si pentru vizitele facute! Ma bucura nespus!
Iti doresc ca Noul An sa-ti aduca multa sanatate, fericire si bucurii! La multi ani!

CristinaK spunea...

Paradis, imi plac mult randurile scrise! Chiar am nevoie de cele transmise! Iti multumesc mult!
Un An Nou cu sanatate, fericire si numai bucurii! La multi ani!

CristinaK spunea...

Daniela, esti o scumpa! Iti multumesc mult pentru premii si leapsa!
Un An Nou cu sanatate, multe bucurii si numai fericire! La multi ani!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails