miercuri, 7 martie 2012

Mucenici pufosi cu miere


(16 mucenici)

500g faina pt. paine
25g drojdie proaspata (sau 6~7g drojdie uscata)
150ml apa calduta
200ml lapte
100g miere
1 lingurita sare
20g unt
2 galbenusuri
coaja rasa de la 1 lamaie

1 ceasca miere
1 farfurie nuca macinata

Faina se cerne intr-un castron incapator. Se adauga coaja rasa de lamaie.
Drojdia se dizolva in apa.
Laptele se incalzeste; se ia de pe foc, se adauga mierea si se amesteca pana ce acesta se dizolva complet. Se adauga sarea si untul si se amesteca.
Galbenusurile se bat putin; peste ele se toarna treptat amestecul de lapte. Se omogenizeaza. Se amesteca cu drojdia dizolvata.
Totul se toarna, treptat, peste faina. Se amesteca pana se aduna intr-un aluat, apoi se framanta. Se lasa la crescut 30~40 min.
Se framanta apoi usor, se modeleaza mucenicii,

 

se acopera cu o folie (ca sa nu se usuce) si se lasa din nou la crescut pentru aproximativ 1 ora.
Se coc pentru 30~40 min. in cuptorul preincalzit la 180~190°C (depinde de cuptor).
Avand miere in compozitie se rumenesc repede deasupra. Dupa vreo 20 de minute se verifica si daca sunt rumeniti dar nu sunt inca facuti se acopera cu o folie de aluminiu.
Cand sunt gata se scot pe un gratar, se acopera cu un prosopel subtire si se lasa sa se raceasca. Apoi se ung cu miere si se dau prin nuca...

 

marți, 6 martie 2012

Soia cu nuci Caju si legume colorate


90g soia texturata (bucati)
5 bucati de sparanghel
1/2 ardei rosu
1/2 ardei galben
50g nuci Caju (cashew nuts)
1 lingura ulei de susan (optional, pt. aroma)
amestec 5 condimente chinezesti (optional, pt. aroma)

sos A
2 lingura sos de soia
1 lingura plina ghimbir ras
sare, piper

sos B
2 cani apa
1 lingura sos de soia
2 lingurite zahar brun
boia iute de ardei
sare, piper - dupa gust
1 lingurita amidon

Intr-o oala se pune apa la fiert. Cand a inceput sa fiarba se adauga soia texturata si se lasa sa fiarba cam 5 min. Se scurge si se amesteca cu sosul A.


Sparaghelul se opareste, se scoate in apa rece si se taie.
Se taie si ardeii. Nucile Caju se se rumenesc putin in cuptor sau intr-o tigaie fara ulei.
Intr-o oala se pune apa, soia si sosul B si se lasa sa fiarba pana ce zeama scade mai mult de jumatate. Se adauga nucile de Caju si legumele si se lasa sa fiarba pe foc mare, amestecand usor, pana scade zeama aproape complet. Se inchide focul si se adauga uleiul de susan si amestecul de 5 condimente chinezesti.

duminică, 4 martie 2012

Tort-inghetata cu matcha si capsuni


(forma detasabila de 21cm)

blat cu matcha
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri faina
2 lingurite matcha
sirop pt. insiropat blatul

crema de vanilie
2 oua
500ml lapte
1 lingura amidon
1 pastaie vanilie
50g zahar
10g (2 pliculete) agar-agar granule (gen gelatina)
200ml frisca lichida
1 lingura zahar pudra

crema capsuni
1/2 crema de vanilie
8~10 capsuni confiate - puse la inmuiat in aprox. 50 ml apa fierbinte

glazura de capsuni
1 cutie de capsuni
1 lingura zahar
1/2 plic agar-agar (aprox. 2.5g)
100ml apa

decor
200ml frisca lichida
1 lingura zahar pudra

Blatul
Se cerne faina impreuna de matcha. Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc potrivit (180°C).
Se mixeaza bine ouale cu zaharul, se adauga faina si se amesteca usor. Se toarna totul in forma tapetata si se coace 15~20 min. - se incearca cu scobitoarea daca este gata ;) Se lasa sa se raceasca pe un gratar. (blatul se lasa in forma)
Dupa ce s-a racit complet, se insiropeaza bine.

Crema de vanilie
Ouale se pun in blender impreuna cu 1/2 din cantitatea de lapte si amidonul.
Restul de lapte se pune pe foc impreuna cu agar-ul, zaharul si pastaia de vanilie taiata in doua si se tine pe foc mic-potrivit, amestecand, pana da in 2~3 clocote.
In alt vas se pune amestecul de lapte, oua si amidon si se tine pe foc mic-potrivit, amestecand, pana incepe sa se lege ca un sos. Peste acesta se adauga compozitia cu agar, se omogenizeaza, si se mai tine pe foc amestecand inca vreo 2 min.
Se scoate pastaie de vanilie si se trece crema printr-o sita nu foarte deasa. Vasul cu crema se pun in alt vas cu gheata; se amesteca crema usor (cu telul para) pana cand se raceste bine.
Frisca se spumeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga in 3 reprize peste crema, amestecand usor cu telul para.
Jumatate din acesta crema se toarna peste blat, se niveleaza si se da la congelator.

Crema de capsuni
Capsunile confiate, inmuiate, se pun in blender, impreuna cu apa in care au stat si se fac piure. Acesta se adauga la restul de crema de vanilie si se amesteca usor.
Crema rezultata se toarna peste cealalta (de vanilie) si se da din nou totul la congelator pentru cel putin 2 ore.

Glazura de capsuni
Capsunile se taie in doua sau in patru, depinde de cat sunt de mari - ale mele au fost mici asa ca le-am dat doar in doua ;) Se presara zaharul peste ele si se lasa asa pana lasa putina zeama. Se adauga apoi agar-ul si apa; se pune totul pe foc si de cand incepe sa fiarba se tine aprox. 3 min. amestecand usor. Se inchide focul, se lasa sa se racoreasca putin (dar nu mai mult de 3 min. fiindca o sa se intareasca agar-ul) apoi se toarna peste crema de capsuni si se niveleaza. Se da din nou la congelator pentru inca vreo 2 ore.

Decor
Frisca se spumeaza impreuna cu zaharul pudra.
Se scoate tortul din forma si se oneaza cu frisca.
Tortul se taie cu un cutit inmuiat in apa fierbinte si sters de fiecare data ;)



sâmbătă, 3 martie 2012

Sakura amazake


200g sakekasu (*1)
1500ml apa
1 plic pudra flori de sakura (6g) (*2)
200ml esenta-sirop de sakura (*3)

Sakekasu se desface in bucati si se pune in apa pentru 2~3 ore; apoi se pune in blender si se mixeaza bine.
Se pune pe foc si se fierbe pe foc mic-potrivit jumatate de ora, amestecand usor. (Eu l-am fiert asa mult fiindca am vrut sa fiu sigura ca s-a evaporat tot alcoolul. In cazul in care nu doriti acest lucru puteti folosi numai 1 l de apa si dati totul doar in 1~2 clocote.)
Se inchide focul; se adauga pudra de sakura si esenta-sirop si se amesteca.
Se serveste cald.


(*1) Sakekasu este restul de orez fermentat ramas dupa prepararea sake-ului. Contine fibre, vitamina B2, zinc, acid folic, aminoacizi, etc.
(*2)Pudra din flori de sakura are si putina sare, deci daca nu se foloseste aceasta se adauga un praf de sare.
(*3) Varianta simpla, fara aroma de sakura, se poate face daugand in jur de 6~8 linguri de zahar sau dupa gust sau se poate adauga siropul preferat.

joi, 1 martie 2012

Napolitane cu anko si "nuci"


2 foi mari de napolitana
150~170g amestec de nuci si fructe uscate (eu am pus: migdale, nuci, seminte de dovleac, de floarea soarelui, de pin si fructe Goji si afine uscate) - taiate

Anko (pasta dulce de fasole rosie) se pune pe foc si se da in 2~3 cocote. Se inchide focul, se adauga amestecul de nuci si fruscte uscate si se amesteca bine. Se lasa sa se raceasca complet.
Se umplu cele doua foi de napolinata; se preseaza usor deasupra si se taie in forma preferata ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails