luni, 16 februarie 2009

Tort cu stafide

Photobucket

blat (38x26cm)
180ml apa
2-1/2 cani faina
3/4 cana cacao
1-1/2 lingurita praf de copt
1-1/2 lingurita bicarbonat
2 lingurite scortisoara
1/2 lingurita sare
2 linguri suc de lamaie
1 banana mare coapta bine
350g tofu moale (kinu-dofu)
1 cana zahar brun
vanilie

pt. insiropat blatul: 100-150 ml sirop

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la 180°C.
Faina se cerne impreuna cu cacao, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara si sarea.
Banana se pune in blender cu sucul de lamaie si se mixeaza, se adauga si tofu si se mixeaza, apoi zaharul, vanilia si apa si se mixeaza bine. Totul se toarna peste ingredientele uscate si se amesteca bine. Se toarna in tava cu hartie de copt si se coace 20-30 min. Va rezulta o foaie de blat de aprox. 1.5cm grosime.

crema de cacao
600g tofu
esenta de rom
3 linguri cacao
60~100g miere sau sirop de artar
200ml apa
6g agar-agar (kanten)
un praf de sare

Se pregateste ca aici.
Se opresc cateva linguri de crema pentru a imbraca tortul, iar restul se foloseste la crema cu stafide.

crema cu stafide
crema de cacao
1/2 cana stafide
esenta de rom

Stafidele se pun la inmuiat in apa calduta cu esenta de rom (eu le-am pus la inmuiat inainte de a ma apuca de blat, deci pana s-a copt si racit blatul, pana am facut si crema... s-au inmuiat foarte bine. Daca tortul nu se face "de post", stafidele se pot inmuia si in rom: ies mult mai aromate, dar si alcoolice :D ), apoi se scurg bine de apa si se amesteca cu crema de cacao.

Blatul se imparte in trei parti egale. Prima foaie se insiropeaza, se unge cu jumatate din cantitatea de crema cu stafide, se aseaza a doua foaie de blat, se procedeaza la fel ca la prima, apoi a treia foaie de blat. Se insiropeaza si aceasta, apoi se imbraca tortul cu crema oprita (fara stafide) si se decoreaza dupa preferinta...

Photobucket

6 comentarii:

Dana2dor spunea...

Pare foarte delicios, Cristina !
Si arata excelent !!!!
Felicitari!

CristinaK spunea...

Multumesc mult, Dana!

MONONOKE KITCHEN spunea...

Delicios, ca de obicei! CristinaK, te invit la o leapsa pe blogul meu in masura in care te poate interesa acest fel de joc! Toate cele bune!

CristinaK spunea...

Multumesc mult pt. invitatie, Mononoke! Am si eu leapsa asta, doar ca "iesise" din pagina... am readus-o ;)
O saptamana placuta in continuare!

brontozaurel spunea...

ador chestiile cu rom, stafide, sirop de artar, cacao, dar... tofu :(
ce s-ar putea folosi in loc de tofu?

CristinaK spunea...

... Brontozaurel, in cazul acesta trebuie sa folosesti alta crema, nu doar sa inlocuiesti tofu...
De exemplu, in locul blatului cu tofu sa faci un blat de pandispan cu cacao pe care il poti insiropa cu sirop de artar (fiindca ai spus ca-si place :) ) la care ai adaugat putin rom sau esenta de rom, iar in locul cremei cu tofu, o crema ganache de ciocolata sau sa faci o crema de cacao dintr-un plic de budinca, dar sa folosesti mai putin lapte (ca sa iasa crema mai tare) - si la aceasta crema sa adaugi aceasi cantitate de frisca sau o cantitate dubla pt. o crema mai spumoasa ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails