300g aluat foietaj congelat
crema
250g ciocolata (ca sa fie destul de dulce - cioco cu lapte; pt. mai putin dulce - cioco amaruie)
300ml smantana pt. frisca
3 linguri pline de alune/migdale sau nuci macinate fin
esenta de rom
decor
100g ciocolata
2-3 linguri de "crema" (fara alune)
La mine un pachet de foitaj (300g) are 4 foi de 18.5x10.5cm si care sunt si gata "intepate"; deci daca aluatul nu este deja intepat atunci trebuie intepat cu furculita inainte de fi pus la copt.
Am dat drumul la cuptor sa se incalzeasca la 190 C. Dupa ce s-a incalzit am copt foile cam un sfert de ora.
La mine cele 4 foi n-au incaput toate intr-o tava asa ca am pus 2 intr-una si 2 intr-una si din acest motiv dupa copt cele care au fost in tava de mai sus au crescut mai mult fata de cele din tava de dedesubt... oricum asta nu are prea multa importanta fiindca dupa copt le-am presat...
Dupa ce s-au copt le-am scos din tava, le-am pus pe niste gratare (pe care pusesem servete de hartie), iar peste ele un tocator, iar pe acesta o sticla cu apa si-am lasat asa pana s-au racit.
Pt. crema am pus la BM jumatate din cantitatea de smantana cu ciocolata si cand aceasta s-a topit, am dat deoparte, am turnat si restul de smantana si-am omogenizat. Am pus castronul in alt castron cu apa si gheata si-am mixat pana s-a racit si-a devenit o crema spumoasa tare. Din aceasta crema am dat 3 linguri deoparte (pt. decor). Peste restul de crema am pus alunele macinate si esenta de rom si-am amestecat. In crema asta eu am pus si "resturile" cazute de la aluat dupa ce a fost presat ... bineinteles ca e "optional" ...dar nu mi-a venit sa le arunc ca erau asa de frumos rumenite si de crocante.
Am intins 1/2 din crema peste o foaie am acoperit cu inca o foaia si-am presat putin. La fel am facut si cu celelalte foi dupa care le-am taiat pe fiecare in 6 (deci i-a iesit in final 12 batoane). Am taiat intai in jumatate, apoi fiecare jumatate am rasucit-o cu 90 grade si-am taiat in 3...
Am pus batoanele putin la frigider si m-am apucat de "decor". Am topit ciocolata la BM, am dat deoparte, am adaugat cele 3 linguri de crema oprita si-am amestecat. Am pus totul intr-o punga rezistenta la caldura si-am taiat putin la un colt, am scos batoanele de la frigider si le-am tras deasupra niste dungi si moturi cu ciocolata... si-au iesit asa:
crema
250g ciocolata (ca sa fie destul de dulce - cioco cu lapte; pt. mai putin dulce - cioco amaruie)
300ml smantana pt. frisca
3 linguri pline de alune/migdale sau nuci macinate fin
esenta de rom
decor
100g ciocolata
2-3 linguri de "crema" (fara alune)
La mine un pachet de foitaj (300g) are 4 foi de 18.5x10.5cm si care sunt si gata "intepate"; deci daca aluatul nu este deja intepat atunci trebuie intepat cu furculita inainte de fi pus la copt.
Am dat drumul la cuptor sa se incalzeasca la 190 C. Dupa ce s-a incalzit am copt foile cam un sfert de ora.
La mine cele 4 foi n-au incaput toate intr-o tava asa ca am pus 2 intr-una si 2 intr-una si din acest motiv dupa copt cele care au fost in tava de mai sus au crescut mai mult fata de cele din tava de dedesubt... oricum asta nu are prea multa importanta fiindca dupa copt le-am presat...
Dupa ce s-au copt le-am scos din tava, le-am pus pe niste gratare (pe care pusesem servete de hartie), iar peste ele un tocator, iar pe acesta o sticla cu apa si-am lasat asa pana s-au racit.
Pt. crema am pus la BM jumatate din cantitatea de smantana cu ciocolata si cand aceasta s-a topit, am dat deoparte, am turnat si restul de smantana si-am omogenizat. Am pus castronul in alt castron cu apa si gheata si-am mixat pana s-a racit si-a devenit o crema spumoasa tare. Din aceasta crema am dat 3 linguri deoparte (pt. decor). Peste restul de crema am pus alunele macinate si esenta de rom si-am amestecat. In crema asta eu am pus si "resturile" cazute de la aluat dupa ce a fost presat ... bineinteles ca e "optional" ...dar nu mi-a venit sa le arunc ca erau asa de frumos rumenite si de crocante.
Am intins 1/2 din crema peste o foaie am acoperit cu inca o foaia si-am presat putin. La fel am facut si cu celelalte foi dupa care le-am taiat pe fiecare in 6 (deci i-a iesit in final 12 batoane). Am taiat intai in jumatate, apoi fiecare jumatate am rasucit-o cu 90 grade si-am taiat in 3...
Am pus batoanele putin la frigider si m-am apucat de "decor". Am topit ciocolata la BM, am dat deoparte, am adaugat cele 3 linguri de crema oprita si-am amestecat. Am pus totul intr-o punga rezistenta la caldura si-am taiat putin la un colt, am scos batoanele de la frigider si le-am tras deasupra niste dungi si moturi cu ciocolata... si-au iesit asa:
4 comentarii:
wow ce minunatieeeeeee!
L& L, thanks! ^-^
Tare imi place cum arata si sigur e si gustoasa!
Multumesc mult, Timea!
Trimiteți un comentariu