Prajitura mea super-preferata... blat de migdale, trei creme si aroma de cafea... un deliciu! ^-^
blat migdale (4 foi in tava de 30x30cm)
10 albusuri
220g zahar
110g migdale macinate fin
1 lingurita praf de copt
140g faina
4 oua
blat migdale (4 foi in tava de 30x30cm)
10 albusuri
220g zahar
110g migdale macinate fin
1 lingurita praf de copt
140g faina
4 oua
Am facut un merengue din albusuri si 1/2 din cantitatea de zahar; ouale intregi le-am batut cu restul de zahar pana au devenit o crema deschisa la culoare si si-au dublat volumul. Peste ele am adaugat 1/2 din merengue si faina, praful de copt si migdalele macinate pe care, in prealabil, le cernusem impreuna. Am adaugat si restul de merengue si-am amestecat usor. Am impartit in 4 si in cuptorul incins la 200 C am copt cate o foaie in tava cu hartie de copt, pentru 8 minute.
Crema englezeasca
240 ml lapte
90g zahar
3 galbenusuri
esenta vanilie
Am mixat putin galbenusurile. Laptele l-am pus pe foc cu zaharul; cand aproape sa dea in clocot l-am turnat usor, amestecand continuu peste galbenusuri. Am readus totul in cratita si-am tinut pe foc, amestecand, pana s-a legat crema. Recomandare: e bine sa se faca pe baie de aburi, ca sa nu se "branzeasca" crema. Am lasat putin sa se raceasca si-am adaugat esenta de vanilie.
240 ml lapte
90g zahar
3 galbenusuri
esenta vanilie
Am mixat putin galbenusurile. Laptele l-am pus pe foc cu zaharul; cand aproape sa dea in clocot l-am turnat usor, amestecand continuu peste galbenusuri. Am readus totul in cratita si-am tinut pe foc, amestecand, pana s-a legat crema. Recomandare: e bine sa se faca pe baie de aburi, ca sa nu se "branzeasca" crema. Am lasat putin sa se raceasca si-am adaugat esenta de vanilie.
crema bavareza
5 g gelatina dizolvata in 1 lingura de apa
170g ciocolata amaruie
1/2 cana crema englezeasca (de mai sus) - cana de 240ml
360 ml smantana pt. frisca
In crema englezeasca calda am adaugat gelatina dizolvata si-am amestecat pana la omogenizarea completa. Am topit cioco pe baie de apa si peste ea am turnat crema englezeasca. Am batut smantana pana a devenit ca o crema groasa, nu pana la frisca si-am turnat, amestecand peste amestecul de ciocolata. Am pus-o la frigider.
5 g gelatina dizolvata in 1 lingura de apa
170g ciocolata amaruie
1/2 cana crema englezeasca (de mai sus) - cana de 240ml
360 ml smantana pt. frisca
In crema englezeasca calda am adaugat gelatina dizolvata si-am amestecat pana la omogenizarea completa. Am topit cioco pe baie de apa si peste ea am turnat crema englezeasca. Am batut smantana pana a devenit ca o crema groasa, nu pana la frisca si-am turnat, amestecand peste amestecul de ciocolata. Am pus-o la frigider.
crema-cafea
25g apa
140g zahar
3 galbenusuri
225g unt moale
1 lingura plina de ness dizolvata in 1 lingura apa fierbinte
Din apa si zahar am facut sirop. Galbenusurile le-am batut pana si-au dublat volumul. Peste ele am turnat usor si amestecand continuu siropul fierbinte. Am mixat pana s-a racit complet compozitia. Peste ea am adaugat untul, putin cate putin mixand continuu.
25g apa
140g zahar
3 galbenusuri
225g unt moale
1 lingura plina de ness dizolvata in 1 lingura apa fierbinte
Din apa si zahar am facut sirop. Galbenusurile le-am batut pana si-au dublat volumul. Peste ele am turnat usor si amestecand continuu siropul fierbinte. Am mixat pana s-a racit complet compozitia. Peste ea am adaugat untul, putin cate putin mixand continuu.
Am adaugat si ness-ul dizolvat si-am dat la frigider.
ganache
170g ciocolata amaruie
140 ml smantana pt. frisca
Am incalzit smantana si-am turnat-o fierbinte peste ciocolata rasa. Am amestecat pana s-a dizolvat cioco complet si s-a omogenizat bine compozitia... a iesit asa:
170g ciocolata amaruie
140 ml smantana pt. frisca
Am incalzit smantana si-am turnat-o fierbinte peste ciocolata rasa. Am amestecat pana s-a dizolvat cioco complet si s-a omogenizat bine compozitia... a iesit asa:
sirop aromat
100g zahar
100g apa
1 lingura rom
Am facut un sirop din apa si zahar la care am adaugat romul.
Si cu toate gata am pornit la asamblare:
BLAT uns cu sirop, 1/2 din crema-cafea, BLAT uns cu sirop, crema bavareza, BLAT uns cu sirop, 1/2 din ganache, BLAT uns cu sirop, restul de crema-cafea
am pus la congelator pt. 30 min. dupa care am intins peste crema-cafea restul de ganache si-am pus din nou la congelator pt. 15 min.
100g zahar
100g apa
1 lingura rom
Am facut un sirop din apa si zahar la care am adaugat romul.
Si cu toate gata am pornit la asamblare:
BLAT uns cu sirop, 1/2 din crema-cafea, BLAT uns cu sirop, crema bavareza, BLAT uns cu sirop, 1/2 din ganache, BLAT uns cu sirop, restul de crema-cafea
am pus la congelator pt. 30 min. dupa care am intins peste crema-cafea restul de ganache si-am pus din nou la congelator pt. 15 min.
Am taiat, cu cutitul inmuiat de fiecare data in apa fierbinte si sters bine.
In pozele de la creme se vede cantitate mare pt. ca am facut reteta dubla!
6 comentarii:
Arata super.Si cred ca este extrem de buna.De-abia astept sa o fac si eu..sper sa imi iasa.Am o intrebare:cam cat timp iti ia sa faci prajitura asta divina??
In primul rand, Gargarita, bine ai venit! In al doilea rand... imi place nickname-ul tau :) e tare dragalas ;)
Si-n al treilea rand... n-as putea sa-ti spun exact cat timp cat iti ia... dar iti ia ceva... considera cel putin jumatate de zi, fiindca pe langa copt blatul si facut cremele mai este si timpul de asteptare... sa se raceasca si/sau sa se intareasca cremele... dar daca nu vrei sa stai prea mult intr-o zi, faci intr-o zi foile si a doua cremele si asamblarea ;)
pupicei!
P.S. Daca-ti place aroma de cafea combinata cu ciocolata... sigur o sa-ti placa aceasta prajitura ;)
Am cautat mult timp o reteta de Opera care sa "imi sune bine", am cautat si pe forumurile frantuzesti, gandindu-ma ca ei sunt specialisti. In final m-am oprit la reteta ta si ma bucur foarte mult, deoarece prajitura a iesit exact asa cum o stia. Multe multumiri din partea mea si a baietilor mei, in special a domnului barbat ...Opera e prajitura lui preferata.
Narnia, ma bucur nespus ca v-a placut atat de mult aceasta minunata prajitura!
Si iti multumesc fiindca dupa toate cautarile te-ai oprit tocmai la aceasta reteta!
O saptamana excelenta in continuare!
Salut,
o sa ma aventurez sa incerc prajitura asta, e chiar ceva foarte special :)
O singura intrebare: ai gasit undeva migdale macinate, sau le-ai macinat tu?
Felicitari pentru blog (am cautat foarte mult o reteta "coerenta" pentru Opera) si Sarbatori fericite!
Bine ai venit, Oana! Iti multumesc mult fiindca dupa atatea cautari te-ai oprit tocmai la aceasta reteta!
Oana, eu migdalele le-am gasit asa macinate...
Sarbatori fericite!
Trimiteți un comentariu