Multe straturi si arome... delicioasa! ^-^
Blat cacao: 4 oua, 4 linguri zahar, 30g faina, 10g cacao, 1 lingurita rasa praf de copt
Se coace la 175-180°C pentru aprox. 15 minute, in tava tapetata, in cuptorul preincalzit.
Blat cacao: 4 oua, 4 linguri zahar, 30g faina, 10g cacao, 1 lingurita rasa praf de copt
Se coace la 175-180°C pentru aprox. 15 minute, in tava tapetata, in cuptorul preincalzit.
Blat simplu: 4 oua, 4 linguri zahar, 40g faina, 1 lingurita rasa praf de copt, vanilie
Si acesta se coace pentru aprox. 15 minute la 175-180°C, in tava tapetata.
Si acesta se coace pentru aprox. 15 minute la 175-180°C, in tava tapetata.
Blat bezea: 6 albusuri, 1 1/2 cana zahar pudra, 100g alune prajite si macinate
Se bat bine albusurile cu zaharul, adaugat treptat. Se pun si alunele si se amesteca usor de jos in sus. Se coace pe fundul tavii (pe hartie de copt), la foc mic, aprox. 100°C, pentru aproape 1 ora si jumatate (nu trebuie sa se rumeneasca deasupra).
Se bat bine albusurile cu zaharul, adaugat treptat. Se pun si alunele si se amesteca usor de jos in sus. Se coace pe fundul tavii (pe hartie de copt), la foc mic, aprox. 100°C, pentru aproape 1 ora si jumatate (nu trebuie sa se rumeneasca deasupra).
Crema 1: 85g ciocolata amaruie, 2 galbenusuri, 60g zahar, 60 ml apa, 110g unt moale
Ciocolata se topeste pe baie de apa.
Din apa si zahar se face un sirop gros.
Galbenusurile se freaca bine. Peste ele se adauga, putin cate putin si amestecand continuu, siropul fierbinte.
Untul se freaca crema. Se adauga peste amestecul de galbenusuri, treptat, cate o lingura, amestecand bine de fiecare data. Peste acesta crema se adauga ciocolata topita si se omogenizeaza bine.
Ciocolata se topeste pe baie de apa.
Din apa si zahar se face un sirop gros.
Galbenusurile se freaca bine. Peste ele se adauga, putin cate putin si amestecand continuu, siropul fierbinte.
Untul se freaca crema. Se adauga peste amestecul de galbenusuri, treptat, cate o lingura, amestecand bine de fiecare data. Peste acesta crema se adauga ciocolata topita si se omogenizeaza bine.
Crema 2: 200 ml frisca lichida, 375g ciocolata
Ciocolata se topeste pe baie de apa cu 100 ml frisca. Se ia de pe foc. Se adauga si restul de frisca si se omogenizeaza amestecul.
Ciocolata se topeste pe baie de apa cu 100 ml frisca. Se ia de pe foc. Se adauga si restul de frisca si se omogenizeaza amestecul.
Gelatina zmeura: 10g gelatina pudra, 450g zmeura
Peste gelatina se toarna aprox. 100 ml apa fierbinte si se amesteca bine pana se dizolva.
O parte din zmeura se zdrobeste putin. Se amesteca usor cu gelatina. Se adauga si restul de zmeura si se amesteca bine, dar usor. Se da pentru aprox. 10 min. la frigider, sa "se lege" (sau mai bine zis sa se raceasca bine) nu sa se inchege de tot.
Crema frisca 1: 240 ml frisca lichida sau smantana, 50g zmeura
Zmeura se piseaza, se trece prin sita.
Smantana bate frisca. In ea se incorporeaza usor sucul de zmeura rezultat anterior.
Crema frisca 2: 1/2 crema frisca 1, 5g cacao
Cacao se cerne si se adauga usor in amestecul de frisca.
60g gem zmeura
30-50 ml lichior de zmeura
20- 30 ml rom (optional)
50-100g ciocolata alba
S-au racit blaturile asa ca trec la asamblare.
Gemul se incalzeste putin si cu el se unge blatul de cacao.
Peste gelatina se toarna aprox. 100 ml apa fierbinte si se amesteca bine pana se dizolva.
O parte din zmeura se zdrobeste putin. Se amesteca usor cu gelatina. Se adauga si restul de zmeura si se amesteca bine, dar usor. Se da pentru aprox. 10 min. la frigider, sa "se lege" (sau mai bine zis sa se raceasca bine) nu sa se inchege de tot.
Crema frisca 1: 240 ml frisca lichida sau smantana, 50g zmeura
Zmeura se piseaza, se trece prin sita.
Smantana bate frisca. In ea se incorporeaza usor sucul de zmeura rezultat anterior.
Crema frisca 2: 1/2 crema frisca 1, 5g cacao
Cacao se cerne si se adauga usor in amestecul de frisca.
60g gem zmeura
30-50 ml lichior de zmeura
20- 30 ml rom (optional)
50-100g ciocolata alba
S-au racit blaturile asa ca trec la asamblare.
Gemul se incalzeste putin si cu el se unge blatul de cacao.
Peste gem, se intinde Crema 1. Se da la frigider pt. 20 min.
Peste Crema 1 se pune usor cu lingura gelatina de zmeura si se nivealeaza. Se da pt. aprox. 20 min. la frigider.
Peste gelatina de zmeura se intinde 1/2 din Crema 2.
Peste Crema 2 se pune blatul bezea care se unge cu lichiorul de zmeura.
Peste blatul bezea se intinde Crema frisca 1,
Peste blatul bezea se intinde Crema frisca 1,
iar peste ea se pune blatul simplu. Se stropeste cu putin rom. Peste blat se intinde Crema frisca 2 si se da la frigider pentru 1-2 ore.
Peste Crema frisca 2 se intinde jumatatea ramasa din Crema 2 si peste ea se rade ciocolata alba. Eu am ras doar 50g, cine vrea mai multa... Se da la frigider.
Dupa ce s-au intarit bine cremele se taie.
tava folosita la blaturi are 30x30 cm
cana folosita are 240 ml
cana folosita are 240 ml
2 comentarii:
Mamma mia Cristina , e o nebunie prajiturica asta ...iar numele ei e pe masura , ca cine o vede si o mananca ,sigur nu o mai uita. Mi-o notez si eu , ca poate ma incumet sa o fac.
Multumesc, Moni!
Te asigur ca nu o vei uita ᵔᴥᵔ
Trimiteți un comentariu