vineri, 31 august 2007

Tort de ciocolata mentolat

Un tort simplu din blat de pandispan umplut cu crema de menta si de ciocolata ...

BLAT CACAO (forma 23x23cm)
8 oua
80g faina
20g cacao
60g zahar (zaharul pe care l-am folosit eu este putin brun, dar mege f. bine si zahar alb )

CREMA MENTOLATA
100g sirop menta
100g lichior menta
10g gelatina
280g smantana pt. frisca

CREMA CIOCOLATA
150g ciocolata
300g smantana pt. frisca

CREMA CIOCO-MENTOLATA
100g ciocolata mentolata (sau ciocolata cu lapte + esenta de menta)
200g smantana pt. frisca

sirop menta sau lichior menta pt. insiropat blatul
cateva frunzulite de menta pt. decor

Blatul
Se da drumul la cuptor sa se incalzeasca la 160°C.
Faina se cerne cu cacao.
Galbenusurile se freaca cu 2/3 din zahar pana isi tripleaza volumul si devin o crema deschisa la culoare...

Photobucket

albusurile se bat bine cu restul de zahar...

Photobucket

1/3 din albus se amesteca cu galbenusurile, se adauga faina si cacao, se mixeaza bine, se adauga si restul de albus si se amesteca bine, dar usor si nu prea mult...

Photobucket

se toarna in forma tapetata cu hartie de copt si se coace la 160°C pt. aproximativ 40 min.

Photobucket

Crema mentolata
Siropul se pune pe foc impreuna cu lichiorul si se da intr-un clocot, sa se mai evapore din alcool; in jumatate din acest amestec se dizolva gelatina, dupa care se adauga si restul de sirop si lichior. Se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand.

Photobucket

Smantana se bate bine. Se iau cateva linguri si se "dizolva" in amestecul de siropul,

Photobucket

dupa care se toarna totul peste frisca mixand bine.

Photobucket

Crema ciocolata
Jumatate din cantitatea de smantana se incalzeste si se toarna fierbinet peste ciocolata tocata; se amesteca pana se topeste toata ciocolata, se toarna si restul de smantana si se mixeaza bine pana se intareste crema.

Photobucket

Blatul racit se taie in 3.
Din Crema mentolata si Crema ciocolata se opresc cam 2 linguri din fiecare.

Prima foaie, se insiropeaza usor, se unge cu 1/2 din Crema ciocolata, se aseaza a doua foaie, se preseaza usor, se insiropeaza, se unge cu Crema mentolata, se acopera cu a treia foaie, se insiropeaza, se unge cu restul de Crema ciocolata.

Photobucket

Din Crema mentolata si Crema ciocolata oprita se trag cateva linii

Photobucket

care apoi se nivealeaza (iese o suprafata putin in degrade) si se trag cateva "onduleuri".^-^

Photobucket

Se da tortul putin la frigider. In acest timp se pregateste Crema cioco-mentolata... pasii sunt la fel ca la Crema ciocolata... ciocolata mentolata pe care am folosit-o eu este aceasta:

Photobucket

Se scoate tortul de la frigider, se taie din margini, apoi se taie pe diagonale si pe jumatatea laturilor... asa (scuze pt. poza!):

Photobucket

si asezam triunghiurile obtinute in "spirala", latura cea mai mare cu fata spre stanga ... dupa care se decoreaza cu Crema cioco-mentolata si cateva frunze de menta.
Aici finalul "vazut de sus"

Photobucket

si din lateral, unde se poate vedea si sectiunea...

Photobucket

Scuze pt. final dar l-am aranjat in tavita cutiei in care l-am transportat...

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails