blat albus
65g migdale macinate fin
35g zahar pudra
85g albus (2-1/2 albusuri)
20g zahar
1 lingurita suc de lamaie
Pudra de migdale se cerne impreuna cu zaharul pudra.
Albusul se mixeaza cu zaharul si sucul de lamaie pana devine o spuma tare ca pt. bezele; se adauga migdalele si se amesteca usor.
Se toarna totul in forma (in care s-a pus hartie de copt) si se coace 35 min. la 180°C - dupa 10 min. de copt se acopera cu o folie de aluminiu sa nu se arda prea tare deasupra.
Se lasa sa se raceasca dupa care se scoate din forma.
blat cu alune
2 galbenusuri
1/2 ou
75g martipan
25g zahar pudra
2 albusuri
1 lingurita zahar
50g amidon de porumb (cornstarch)
20g alune tocate
20g unt topit
Galbenurile se bat putin cu ou.
Martipanul se freaca cu zaharul pudra pana devine ca o crema, se adauga ouale si se freaca pana ce compozitia se albeste.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Se adauga cam 1/4 peste compozitia cu martipan, se amesteca, se adauga amidonul, se amesteca, apoi restul de albus si se amesteca usor. Se pun apoi si alunele si untul si se amesteca usor.
Se toarna in forma (in care s-a pus hartie de copt) si se coace aprox. 20 min. la 180°C.
Se lasa sa se raceasca in forma (nu se scoate - tortul se va asambla in forma).
Se insiropeaza cu sirop de alune (25ml ) amestecat cu Cointreau (25ml).65g migdale macinate fin
35g zahar pudra
85g albus (2-1/2 albusuri)
20g zahar
1 lingurita suc de lamaie
Pudra de migdale se cerne impreuna cu zaharul pudra.
Albusul se mixeaza cu zaharul si sucul de lamaie pana devine o spuma tare ca pt. bezele; se adauga migdalele si se amesteca usor.
Se toarna totul in forma (in care s-a pus hartie de copt) si se coace 35 min. la 180°C - dupa 10 min. de copt se acopera cu o folie de aluminiu sa nu se arda prea tare deasupra.
Se lasa sa se raceasca dupa care se scoate din forma.
blat cu alune
2 galbenusuri
1/2 ou
75g martipan
25g zahar pudra
2 albusuri
1 lingurita zahar
50g amidon de porumb (cornstarch)
20g alune tocate
20g unt topit
Galbenurile se bat putin cu ou.
Martipanul se freaca cu zaharul pudra pana devine ca o crema, se adauga ouale si se freaca pana ce compozitia se albeste.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Se adauga cam 1/4 peste compozitia cu martipan, se amesteca, se adauga amidonul, se amesteca, apoi restul de albus si se amesteca usor. Se pun apoi si alunele si untul si se amesteca usor.
Se toarna in forma (in care s-a pus hartie de copt) si se coace aprox. 20 min. la 180°C.
Se lasa sa se raceasca in forma (nu se scoate - tortul se va asambla in forma).
crema unt
135g unt nesarat moale
2 galbenusuri
1 lingura Cointreau
80g crema (pasta) de alune
Untul se amesteca cu crema de alune, se adauga galbenusurile pe rand si Cointreau. Se freaca bine pana se albeste.
Se intinde peste blatul cu alune. Deasupra se pune blatul din albus.
alune caramel
25g alune
40g zahar
1 lingura apa
Apa se pune pe foc cu zaharul si se lasa pana devine caramel. Se da deoparte, se pun alunele si se invarta usor cratita sa se imbrace bine alunele in caramel. Se toarna totul pe o hatie de copt si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit si intarit caramelul se toaca... atat alunele cat si caramelul.
mousse migdale
180ml lapte fierbinte
3 galbenusuri
20g zahar
5g gelatina - se dizolva in 2 linguri apa calda
55g crema (pasta) migdale
90g smantana dulce pt. frisca
spuma albus: 1-1/2 albus; 40g zahar; 20ml apa
Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc. Se toarna usor laptele fierbinte, mixand continuu. Se toarna totul intr-o craticioara si se tine pe foc amestecand continuu pana se leaga ca un sos. Se ia de pe foc, se adauga gelatina dizolvata si se amesteca bine. Se trece prin sita.
Se pune putin din aceasta compozitie peste pasta de migdale, se amesteca pana se desface, se adauga si restul compozitiei si se amesteca bine.
Spuma albus: se bat albusurile ... intre timp se pune pe foc apa cu zaharul si se lasa sa dea in cateva clocote pana se leaga putin sirop. Acesta se toarna fierbinte, putin cate putin, peste albusuri mixand continuu si se continua mixarea pana totul devine o spuma tare si lucioasa.
Smantana se bate frisca; peste ea se adauga spuma de albus, se amesteca, se adauga si compozitia cu alune si galbenus si se amesteca usor.
Se toarna cam 1/4 mousse peste blatul din albus, se presara alunele caramel, apoi restul de mousse. Se niveleaza si se da la frigider pt. cel putin doua ore pana se intareste bine mousse-ul.
glazura
175g crema(pasta) de alune
110g smantana dulce pt. frisca
2 g gelatina
Peste crema de alune se toarna smantana fierbine si se pune totul in blender - se mixeaza, se adauga si gelatina dizolvata in putina apa calda si se mai mixeaza putin.
decor
alune tocate - pt. marginile tortului
alune intregi
ciocolata
Se scoate tortul din forma si se toarna glazura peste el imbracand si marginile. Se da putin la frigider dupa care marginile se "imbraca" in alune tocate.
Deasupra se decoreaza cu alune si ciocolata... dupa preferinta...
5 comentarii:
superrrrr...tabetati yo!!!
Excelent ! cred ca e super gustos...mmmmmm....
Magda... mo nai yo! :O)... data viitoare o sa fac un tort mai mare ^-^...
te pupic!
Ginette... e aromat si foarte... "alunos" ^-^...
pupicei!
Cristina arigatou (^-^),deabea astept "tortul cel mare"(^o^)(^-')
te pup
Trimiteți un comentariu