marți, 6 noiembrie 2007

Frisca din tofu

Se poate folosi in loc de frisca la torturile si prajiturile de post.

600g tofu
esenta de vanilie
1 lingurita suc de lamaie
coaja rasa de la 1 lamaie

60-100g miere sau sirop de artar
200ml apa
6g agar-agar (kanten)
un praf de sare

Tofu se da in 2-3 clocote, se scoate, se impatureste intr-un tifon si se pune la scurs intr-o sita; peste el se pune o greutate si se lasa cam 30 min. O sa scada de la 600g pana aproape de 400g.

Tofu scurs se pune in blender cu vanilia, sucul si coaja de lamaie si se mixeaza bine.
Apa se pune pe foc potrivit impreuna cu mierea, agarul, sarea si se tine amestecand continuu pana incepe sa clocoteasca, se face focul mic, si se mai lasa cam 2-3 min. amestecand.

Photobucket

Se inchide focul si se toarna acest amestec, treptat, peste tofu din blender si se mixeaza putin. Se rastoarna intr-un castron si se raceste pe baie de gheata, amestecand continuu.

Photobucket

8 comentarii:

Magda spunea...

Mitsuketa...nu mai gaseam crema de tofu,ufff...in sfarsit am gasit-o ,credeam ca ai sters-o.Sambata sau duminica am sa fac si eu,Felicitari!!!

CristinaK spunea...

Multumesc, Magda!... si te astept cu pareri... pro sau contra... ^-^

Valentina spunea...

Salut Cristina, vreu sa incerc frisca tofu dar nu am experienta la dulciuri cu tofu si nu inteleg cum sa dau in clocot tofu-ul - il pun bucata sau faramitat in apa sau cum?

Daca vreu sa iasa mai consistenta, ca o crema (in ea a-si vrea sa adaug niste fructe) cat sa reduc apa? Sau pot sa adaug gelatina (agar nu am vazut pe la noi)?

CristinaK spunea...

Buna, Valentina!
In primul rand vreau sa te intreb cum este tofu gasit de tine la textura? Eu sunt acum in Ro si tofu pe care l-am gasit eu -intr-o cutie alba si scrie cu rosu TOFU- este un... cauciuc din soia :D care nu se preteaza, zic eu la crema... dar daca cel pe care l-ai gasit tu este aprox. ca telemeaua sau ca branza-crema philadelphia, dar nesarat atunci merge si la crema.
Cand se pune la fiert se pune bucata intreaga... de ce se fierbe? Fiindca prin incalzire iese mai usor apa din el.
Apa (cele 200ml) este necesara la dizolvarea agarului, deci daca nu-l folosesti atunci o poti elimina ... si treci si de pasul de dizolvare a agarului: Apa se pune pe foc potrivit impreuna cu mierea, agarul....
Bineinteles ca poti sa adaugi si gelatina, insa crema nu va mai fi vegetala...
Te pupic si spor la crema!

Valentina spunea...

Multumes Cristina. Tofu-ul e ca o telemea la consistenta, fara sare.
vreau sa fie un dulce de post, deci voi renunta la gelatina (chiar nu ma gandisem ca e de origine animala) si voi mixa tofu cu lapte de soia, fructe si fructoza. Te anunt ce iese.

CristinaK spunea...

Valentina, mixeaza intai tofu cu aromele si fructoza... si adauga lapte de soia doar la final, in cazul in care crema ti se pare prea tare...
Te-astept cu vesti!

P.S. De la ce firma este tofu luat de tine?

Valentina spunea...

Cristina, am mixat tofu cu fructoza si capsuni (decongelate, scurse de zeama) si a iesit f. bun la gust dar prea moale. Mi-am oprit mie o portie asa si in restul am pus zeama de la capsuni cu gelatina - fetele mele au apreciat-o! avusesem intentia sa o asez pe un blat de turta dulce, dar n-am mai facut de mult si l-am ratat, a iesit o chestie lipicioasa pe care am livrat-o cainelui. Maine vreau sa incerc reteta ta de negresa.

Tofu era de marca 'Inedit', ambalata intr-o folie de plastic, ca un tub.

CristinaK spunea...

Imi pare rau de prajiturica, Valentina...
Eu am umblat dupa tofu de la Inedit, dar n-am gasit :(... probabil ca singurul soi intrat la mine in oras e cel "cauciuc" :D...

P.S: Sper sa-ti placa negresa :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails