luni, 31 decembrie 2007

Tort cu fructe kaki

Photobucket

(forma detasabila de 20cm)

BLAT
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri faina

Se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana se albesc si aproape isi tripleaza volumul.
Albusurile se bat spuma tare, se adauga in 3 reprize peste galbenusuri, amestecand usor de fiecare data. Se adauga si faina cernuta si se amesteca usor.
Se toarna totul intr-o forma putin mai mica decat cea in care se va asambla tortul si se coace. Se lasa sa se raceasca.

GELATINA DE KAKI
2 fructe mari de kaki - f. bine coapte
10g gelatina - dizolvata in 60ml apa fierbinte
esenta de rom

Fructele se fac piure in blender, se adauga si gelatina dizolvata si se amesteca bine.

CREMA
3 galbenusuri
1/4 cana zahar
240ml lapte
esenta de rom

5g gelatina dizolvata in 30ml apa fierbinte

200ml smantana dulce

Galbenusurile se freaca putin cu zaharul; laptele se pune pe foc. Cand s-a infierbantat se toarna putin cate putin peste galbenusuri, mixand continuu. Se readuce totul pe foc potrivit si se tine, amestecand, pana se leaga crema. Se da deoparte. Se adauga gelatina dizolvata si se amesteca bine.
Smantana se bate frisca si se incorporeaza treptat in compozitia precedenta, rece.

DECOR
1 fruct kaki taiat felii
gem de caise incalzit si trecut prin sita
piscoturi Savoiardi
200-250ml sirop + rom sau esenta de rom - pt. blat si piscoturi

Blatul racit se taie in doua. O foaie se pune in forma de tort detasabila (pe fundul careia s-a pus un disc de hartie de copt) - foile de blat trebuie sa fie putin mai mici decat forma... daca blatul a fost copt in aceeasi forma atunci se decupeaza putin din margini (pasii de lucru sunt aproape la fel ca la DIPLOMATUL CU PERE).
Pe marginea foii de blat, se aranjeaza piscoturile date prin sirop. Blatul se stropeste si el cu sirop apoi se toarna gelatina de kaki, se aseaza cea de a doua foaie de blat, se insiropeaza si aceasta, se toarna crema, oprind cateva linguri pt. decor.
Peste crema se aseaza feliile de kaki, se ung cu gem de caise deasupra si se da la frigider cam pt. 20 min. Se scoate, se orneaza cu crema oprita si se da din nou la frigider pt. cel putin 3 ore dupa care se poate taia.

Photobucket

2 comentarii:

SteamyKitchen spunea...

oh so pretty!

CristinaK spunea...

Thank you, Jaden! & Welcome!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails