vineri, 31 august 2007

Paine cu fructe uscate

... o "paine" care mie imi place foooarte mult

aluat
10g drojdie uscata
125g lapte
30g zahar (*)
500g faina (*)
2 galbenusuri
esenta de vanilie
esenta de lamaie (sau putina coaja rasa de lamaie)
200g unt moale
un praf de sare

umplutura
500g amestec de fructe uscate (eu am avut: stafide, stafide verzi, afine, ananas, papaya si cirese)
50g coaja de lamaie confiata
aprox. 400g mere din compot (eu am avut 4 mere mici pe care le-am taiat cubulete, le-am stropit cu putina zeama de lamaie si miere si le-am pus intr-un castron rezisten la temp. pe care l-am acoperit cu o folie de plastic si apoi l-am bagat la microunde pt. 6 min.)
50ml suc de mere (eu am pus zeama lasata de mere cand le-am fiert la micro)
100g migdale felii
100g faina
6g drojdie uscata
esenta de rom
esenta de migdale
scortisoara

pt. uns: un ou batut

Aluatul l-am facut foarte rapid ... adica am pus toate ingredientele in masina de paine, i-am dat optiunea ALUAT si START...
Dupa 45 de min. era gata. L-am scos din cuva masini si l-am impartit in patru.

Cat timp masina se ocupa de aluat, am facut umplutura. Am amestecat fructele uscate cu coaja de lamaie, migdalele, esentele, sucul de mere, apoi am adaugat faina si drojdia si la final merele. Am lasat amestecul sa se "odihneasca" mai mult de 20 min. de fapt pana si-a terminat masina programul de framantat.

1/4 din aluat l-am intins intr-o foaie dreptunghiulara, am pus 1/4 din umplutura, lasand cam 3-4 cm de la margina de sus si de la cele laterale si mult mai mult spatiu jos ... cam asa:

Photobucket

am uns marginile foii cu ou batut si-am impachetat: intai am adus partea de sus a foii peste umplutura

Photobucket

apoi partea de jos a foii

Photobucket

si apoi marginile laterale.

Photobucket

Am intors "painea" cu partea cealalta in sus, am asezat-o intr-o tava (in care aveam pusa foaie de copt) si-am uns-o bine cu ou deasupra.

Photobucket

La fel am facut si cu celelalte 3. Dupa ce le-am uns cu ou, le-am lasat sa creasca cam 10 min. dupa care le-am copt pt. aprox. 25 min. in cuptorul incalzit la 180 C.
Eu le-am copt pe rand, cate doua o data, deci nu le-am bagat pe toate 4 o data fiindca nu-mi place cum coace cuptorul cand bag ambele tavi.
Si doua feliute

Photobucket


(*) Eu am folosit zahar de artar care e mai brunetel si din acest motiv aluatul meu este putin mai inchis la culoare ...

Covrigei italienesti

... niste covrigei foarte crocanti

aluatul (300g faina pt. paine, 100ml vin alb sau apa, 80ml ulei, sare) l-am modelat in covrigei mici pe care i-am oparit 2 min. (neaparat!)


Photobucket

si i-am copt in cuptorul cald la 240°C aprox. 25 min.

Photobucket

Prajitura cu alune si branza

Photobucket

(forma de 18x18cm)

100g alune macinate (hazelnuts)
30g faina
200g branza-crema - la temp. camerei sau incalzita cateva secunde la microunde
70g miere de albine (eu am pus de castane)
2 oua

Intai de toate am dat drumul la cuptor sa se incalzeasca la 180 C.
Am amestecat faina cu alunele macinate; am separat ouale.

Branza am frecat-o cu mierea pana a devenit o crema uniforma (1), apoi am adaugat galbenusurile pe rand (2), amestecand bine dupa fiecare, apoi faina cu alunele (3).
Separat am batut albusurile spuma tare (4) si le-am adaugat peste compozitia cu branza si alune, amestecand usor de jos in sus.

Photobucket

Am turnat in forma (5) si-am copt pt. aprox. 25min. la 180 C (6).

Photobucket

Dupa ce s-a mai racorit putin am scos-o din forma si-am lasat-o sa se raceasca bine dupa care am taiat-o...

Photobucket

Prajitura Nu-ma-uita

Multe straturi si arome... delicioasa! ^-^

Blat cacao: 4 oua, 4 linguri zahar, 30g faina, 10g cacao, 1 lingurita rasa praf de copt
Se coace la 175-180°C pentru aprox. 15 minute, in tava tapetata, in cuptorul preincalzit.

Photobucket

Blat simplu: 4 oua, 4 linguri zahar, 40g faina, 1 lingurita rasa praf de copt, vanilie
Si acesta se coace pentru aprox. 15 minute la 175-180°C, in tava tapetata.

Photobucket

Blat bezea: 6 albusuri, 1 1/2 cana zahar pudra, 100g alune prajite si macinate
Se bat bine albusurile cu zaharul, adaugat treptat. Se pun si alunele si se amesteca usor de jos in sus. Se coace pe fundul tavii (pe hartie de copt), la foc mic, aprox. 100°C, pentru aproape 1 ora si jumatate (nu trebuie sa se rumeneasca deasupra).

Photobucket

Crema 1: 85g ciocolata amaruie, 2 galbenusuri, 60g zahar, 60 ml apa, 110g unt moale
Ciocolata se topeste pe baie de apa.
Din apa si zahar se face un sirop gros.
Galbenusurile se freaca bine. Peste ele se adauga, putin cate putin si amestecand continuu, siropul fierbinte.
Untul se freaca crema. Se adauga peste amestecul de galbenusuri, treptat, cate o lingura, amestecand bine de fiecare data. Peste acesta crema se adauga ciocolata topita si se omogenizeaza bine.

Photobucket

Crema 2: 200 ml frisca lichida, 375g ciocolata
Ciocolata se topeste pe baie de apa cu 100 ml frisca. Se ia de pe foc. Se adauga si restul de frisca si se omogenizeaza amestecul.

Photobucket

Gelatina zmeura: 10g gelatina pudra, 450g zmeura
Peste gelatina se toarna aprox. 100 ml apa fierbinte si se amesteca bine pana se dizolva.
O parte din zmeura se zdrobeste putin. Se amesteca usor cu gelatina. Se adauga si restul de zmeura si se amesteca bine, dar usor. Se da pentru aprox. 10 min. la frigider, sa "se lege" (sau mai bine zis sa se raceasca bine) nu sa se inchege de tot.

Crema frisca 1:
240 ml frisca lichida sau smantana, 50g zmeura
Zmeura se piseaza, se trece prin sita.
Smantana bate frisca. In ea se incorporeaza usor sucul de zmeura rezultat anterior.

Crema frisca 2:
1/2 crema frisca 1, 5g cacao
Cacao se cerne si se adauga usor in amestecul de frisca.

60g gem zmeura
30-50 ml lichior de zmeura
20- 30 ml rom (optional)
50-100g ciocolata alba

S-au racit blaturile asa ca trec la asamblare.
Gemul se incalzeste putin si cu el se unge blatul de cacao.

Photobucket

Peste gem, se intinde Crema 1. Se da la frigider pt. 20 min.

Photobucket

Peste Crema 1 se pune usor cu lingura gelatina de zmeura si se nivealeaza. Se da pt. aprox. 20 min. la frigider.

Photobucket

Peste gelatina de zmeura se intinde 1/2 din Crema 2.

Photobucket

Peste Crema 2 se pune blatul bezea care se unge cu lichiorul de zmeura.
Peste blatul bezea se intinde Crema frisca 1,

Photobucket

iar peste ea se pune blatul simplu. Se stropeste cu putin rom. Peste blat se intinde Crema frisca 2 si se da la frigider pentru 1-2 ore.

Photobucket

Peste Crema frisca 2 se intinde jumatatea ramasa din Crema 2 si peste ea se rade ciocolata alba. Eu am ras doar 50g, cine vrea mai multa... Se da la frigider.

Photobucket

Dupa ce s-au intarit bine cremele se taie.

Photobucket

tava folosita la blaturi are 30x30 cm
cana folosita are 240 ml

Tort de ciocolata mentolat

Un tort simplu din blat de pandispan umplut cu crema de menta si de ciocolata ...

BLAT CACAO (forma 23x23cm)
8 oua
80g faina
20g cacao
60g zahar (zaharul pe care l-am folosit eu este putin brun, dar mege f. bine si zahar alb )

CREMA MENTOLATA
100g sirop menta
100g lichior menta
10g gelatina
280g smantana pt. frisca

CREMA CIOCOLATA
150g ciocolata
300g smantana pt. frisca

CREMA CIOCO-MENTOLATA
100g ciocolata mentolata (sau ciocolata cu lapte + esenta de menta)
200g smantana pt. frisca

sirop menta sau lichior menta pt. insiropat blatul
cateva frunzulite de menta pt. decor

Blatul
Se da drumul la cuptor sa se incalzeasca la 160°C.
Faina se cerne cu cacao.
Galbenusurile se freaca cu 2/3 din zahar pana isi tripleaza volumul si devin o crema deschisa la culoare...

Photobucket

albusurile se bat bine cu restul de zahar...

Photobucket

1/3 din albus se amesteca cu galbenusurile, se adauga faina si cacao, se mixeaza bine, se adauga si restul de albus si se amesteca bine, dar usor si nu prea mult...

Photobucket

se toarna in forma tapetata cu hartie de copt si se coace la 160°C pt. aproximativ 40 min.

Photobucket

Crema mentolata
Siropul se pune pe foc impreuna cu lichiorul si se da intr-un clocot, sa se mai evapore din alcool; in jumatate din acest amestec se dizolva gelatina, dupa care se adauga si restul de sirop si lichior. Se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand.

Photobucket

Smantana se bate bine. Se iau cateva linguri si se "dizolva" in amestecul de siropul,

Photobucket

dupa care se toarna totul peste frisca mixand bine.

Photobucket

Crema ciocolata
Jumatate din cantitatea de smantana se incalzeste si se toarna fierbinet peste ciocolata tocata; se amesteca pana se topeste toata ciocolata, se toarna si restul de smantana si se mixeaza bine pana se intareste crema.

Photobucket

Blatul racit se taie in 3.
Din Crema mentolata si Crema ciocolata se opresc cam 2 linguri din fiecare.

Prima foaie, se insiropeaza usor, se unge cu 1/2 din Crema ciocolata, se aseaza a doua foaie, se preseaza usor, se insiropeaza, se unge cu Crema mentolata, se acopera cu a treia foaie, se insiropeaza, se unge cu restul de Crema ciocolata.

Photobucket

Din Crema mentolata si Crema ciocolata oprita se trag cateva linii

Photobucket

care apoi se nivealeaza (iese o suprafata putin in degrade) si se trag cateva "onduleuri".^-^

Photobucket

Se da tortul putin la frigider. In acest timp se pregateste Crema cioco-mentolata... pasii sunt la fel ca la Crema ciocolata... ciocolata mentolata pe care am folosit-o eu este aceasta:

Photobucket

Se scoate tortul de la frigider, se taie din margini, apoi se taie pe diagonale si pe jumatatea laturilor... asa (scuze pt. poza!):

Photobucket

si asezam triunghiurile obtinute in "spirala", latura cea mai mare cu fata spre stanga ... dupa care se decoreaza cu Crema cioco-mentolata si cateva frunze de menta.
Aici finalul "vazut de sus"

Photobucket

si din lateral, unde se poate vedea si sectiunea...

Photobucket

Scuze pt. final dar l-am aranjat in tavita cutiei in care l-am transportat...

Crema de zahar ars cu castane

150g zahar
4 linguri apa

360ml lapte
60g zahar - eu l-am omis fiindca mi s-a parut crema de castane f. dulce
500g piure sau crema de castane (indulcita)
6 oua
120ml smantana pt. frisca
esenta de rom

Blat
5 oua
40g cacao
60g zahar
2 linguri alune macinate fin (optional)

Din primele 2 am facut un caramel pe care l-am turnat in forme. Dupa ce am rasturnat crema mi s-a parut totusi putin... aproape ca nu prea a avut ce sa se "scurga"... poate si datorita faptului ca l-am impartit in 2 forme...
Am dat drumul la cuptor sa se incalzeasca la 180 C.

Am pus laptele pe foc impreuna cu zaharul pana ce acesta s-a dizolvat. L-am lasat sa se raceasca putin.
Am batut ouale si le-am turnat peste crema de castane in 3 reprize, amestecand bine de fiecare data. Peste acest amestec am turnat laptele, apoi frisca si esenta de rom, amestecand bine dupa fiecare.
Am pus formele in tava de la cuptor, apoi am turnat in ea apa clocotita. Am copt pt. aprox. 40 min.
Intre timp am facut blatul.
Am cernut pudra de alune cu cacao. Galbenusurile le-am frecat cu zaharul pana s-au albit si aproape si-au triplat volumul. Am batut si albusurile bine si le-am adaugat peste galbenusuri in 2 reprize, alternand cu amestecul de cacao si alune. Am turnat peste crema si-am pus din nou la cuptor pt. aprox. 30 min.
Am lasat crema sa se raceasca in forma, am "rasturnat" pe farfurie, fara a scoate insa forma si-am dat la frigider; l-am lasat cateva ore... nu mai stiu exact ca m-am apucat de altele intre timp, dar cred ca trecusere vreo 4 ore pana am scos forma si-am taiat crema.


Photobucket

Negresa dietetica

Blatul l-am facut numai cu cacao, fara faina:
10 oua
60g cacao
1 lingurita rasa praf de copt
100g nuci putin prajite si zdrobite
25g sirop dietetic
20 ml rom sau brandy

crema cafea
1 plic de budinca
500ml lapte
20g sirop dietetic
1 lingura ness

crema ciocolata
180ml lapte (ca atat mai aveam)
110g ciocolata amaruie cu portocale (dintre toate pe care le am asta era singura cu caloriile cele mai putine, 479 la 100g )
5g gelatina (pudra)


Blatul
*tava folosita are 30x30cm
Am batut bine albusurile. Galbenusurile le-am frecat cu siropul pana si-au dublt volumul. Peste ele am pus 1/2 din albusuri si-am amestecat usor. Am adaugat cacao cernuta cu praful de copt, am amestecat, am pus si restul de albus si-am omogenizat usor. Am turnat in tava tapetata si-am copt in cuptorul preincalzit la 180 C pt. 20 de min. Am lasat sa se raceasca blatul in tava dupa care l-am stropit cu rom.

Cat timp s-a copt blatul am facut cremele.

Crema de cafea
Am pus pe foc praful de budinca cu laptele si siropul, amestecand, pana s-a legat. Cel pe care il folosesc eu spune 600ml lapte la 50g praf, dar am pus mai putin ca sa iasa un pic mai tare. La sfarsit am adaugat ness-ul si-am amestecat bine.

Crema de ciocolata
Am incalzit laptele pana aproape de fierbere, am inchis focul, si-am adaugat gelatina amestecand pana la dizolvarea ei completa; am adaugat si cioco rasa si-am amestecat pana s-a topit. Am dat putin la frigider ca era cam zeama...
Cand se intareste bine apare ca o budinca.

Peste blatul racit am intins crema de cafea si-am dat la frigider cam juma de ora. Ar fi trebuit sa-l las mai mult dar n-am mai avut rabdare. Peste ea am asezat cu lingura crema de ciocolata (putin inchegata), am nivelat si-am pus din nou la frigider. Am lasat cam 2 ore dupa care am taiat-o, stergand cutitul de fiecare data.


Photobucket

"Batoane" de ciocolata si foietaj

300g aluat foietaj congelat

crema
250g ciocolata (ca sa fie destul de dulce - cioco cu lapte; pt. mai putin dulce - cioco amaruie)
300ml smantana pt. frisca
3 linguri pline de alune/migdale sau nuci macinate fin
esenta de rom

decor

100g ciocolata
2-3 linguri de "crema" (fara alune)

La mine un pachet de foitaj (300g) are 4 foi de 18.5x10.5cm si care sunt si gata "intepate"; deci daca aluatul nu este deja intepat atunci trebuie intepat cu furculita inainte de fi pus la copt.
Am dat drumul la cuptor sa se incalzeasca la 190 C. Dupa ce s-a incalzit am copt foile cam un sfert de ora.
La mine cele 4 foi n-au incaput toate intr-o tava asa ca am pus 2 intr-una si 2 intr-una si din acest motiv dupa copt cele care au fost in tava de mai sus au crescut mai mult fata de cele din tava de dedesubt... oricum asta nu are prea multa importanta fiindca dupa copt le-am presat...
Dupa ce s-au copt le-am scos din tava, le-am pus pe niste gratare (pe care pusesem servete de hartie), iar peste ele un tocator, iar pe acesta o sticla cu apa si-am lasat asa pana s-au racit.
Pt. crema am pus la BM jumatate din cantitatea de smantana cu ciocolata si cand aceasta s-a topit, am dat deoparte, am turnat si restul de smantana si-am omogenizat. Am pus castronul in alt castron cu apa si gheata si-am mixat pana s-a racit si-a devenit o crema spumoasa tare. Din aceasta crema am dat 3 linguri deoparte (pt. decor). Peste restul de crema am pus alunele macinate si esenta de rom si-am amestecat. In crema asta eu am pus si "resturile" cazute de la aluat dupa ce a fost presat ... bineinteles ca e "optional" ...dar nu mi-a venit sa le arunc ca erau asa de frumos rumenite si de crocante.

Am intins 1/2 din crema peste o foaie am acoperit cu inca o foaia si-am presat putin. La fel am facut si cu celelalte foi dupa care le-am taiat pe fiecare in 6 (deci i-a iesit in final 12 batoane). Am taiat intai in jumatate, apoi fiecare jumatate am rasucit-o cu 90 grade si-am taiat in 3...
Am pus batoanele putin la frigider si m-am apucat de "decor". Am topit ciocolata la BM, am dat deoparte, am adaugat cele 3 linguri de crema oprita si-am amestecat. Am pus totul intr-o punga rezistenta la caldura si-am taiat putin la un colt, am scos batoanele de la frigider si le-am tras deasupra niste dungi si moturi cu ciocolata... si-au iesit asa:

Photobucket

Chec in rulada

Photobucket

pt. chec (forma folosita are dimens. 20x7cm)
80g unt moale
80g zahar
2 oua
80g faina
1/2 lingurita praf de copt
50g migdale macinate fin
1 lingura rom
zeama si coaja de la 1/2 lamaie
200g fructe uscate taiate aprox. cat o stafida

Photobucket

Am amestecat fructele uscate cu romul si coaja de lamaie.
Untul l-am freacat bine cu zaharul. Am adaugat ouale batute, putin cate putin,

Photobucket

amestecand de fiecare data... apoi migdale macinate, zeama de lamaie, faina cernuta impreuna cu praful de copt,

Photobucket

amestecand dupa fiecare usor. Am pus si fructele uscate

Photobucket

am amestecat si-am turnat in forma tapetata.

Photobucket

Am copt aprox. 45 min la 170°C ( pana scobitoarea infipta in centru a iesit curata).

Photobucket

Checul l-am rasturnat pe un gratar si l-am lasat cu fata in jos ca sa se "tufleasca" partea care crescuse.

Photobucket

pt. rulada (tava in care am copt este de 30x30cm)
2 oua
2 galbenusuri
70g zahar
esenta de vanilie
60g faina
10g cacao
1 lingura lapte

Photobucket

Ouale le-am mixat bine - pana aproape si-au triplat volumul.

Photobucket

Am adaugat zaharul si-am mixat pana acesta s-a topit. (Testare cam babeasca am luat putin din spuma intre degete sa vad daca se mai simte sau nu zaharul.)

Photobucket

Am adaugat apoi laptele si vanilia, am amestecat o data, am pus si faina cernuta impreuna cu praful de cacao

Photobucket

si-am amestecat usor de jos in sus. Am turnat in tava cu hartie de copt.

Photobucket

Am copt aprox. 10 min la 190 C. Cand s-a facut l-am scos din tava, cu tot cu hartie, l-am asezat, cu fata in jos, pe alta hartie si-am desprins hartia de copt.

Photobucket

pt. finalizare
3-4 linguri gem (eu am folosit de zmeura pe care l-am trecut prin sita)
2 lingurite amaretto (sau alt lichior)
Gemul l-am frecat putin cu lichiorul.

Blatul inca fierbinte l-am uns (pe partea care a fost lipita hartia de copt) cu gem. Am asezat checul (cu latura) pe blat la o distanta de margine de aprox. jumatate din latimea checului

Photobucket

si l-am rulat cu blatul cu ajutorul hartiei, presand usor sa se lipeasca blatul de chec.

Photobucket

Am taiat blatul incat cele doua margini sa vina una langa alta, nu sa se suprapuna... am taiat si marginile laterale de blat care era in plus.

Photobucket

Am pudrat checul-rulada cu cacao, pe toate partile

Photobucket

si l-am lasat sa se raceasca bine, dupa care l-am taiat.

Photobucket

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails